Visszatért a tél és vele együtt a hó is. Ugyan csak 1-2 napig ijesztgeti a gazdálkodókat Tél tábornok, van ok az aggodalomra. Ha nem is a szántóföldeken, a gyümölcsösökben mindenképpen.

A szántóföldi növényeket várhatóan nem fogja megviselni a hirtelen jött tél. Sőt, a hó formájában érkező csapadék még jó is lehet a növényeknek. Nem folyik el ugyanis gyorsan a víz, nem errodálódik a talaj, a szárazság kérdést megoldja a szilárd állományú víz. Egyedül a virágzó repcében okozhat némi bonyodalmat, a most nyíló virágok ugyanis valószínűleg nem fognak kötődni, némi terméskiesést okozva ezzel a gazdálkodóknak, de nem kell komoly károktól tartani.

A szokatlan időjárás miatt veszélyben vannak a virágzó gyümölcsfák

A szokatlan időjárás miatt veszélyben vannak a virágzó gyümölcsfák

 

A hideg, csapadékos idő azonban a gyümölcsösökben okozhat komolyabb galibát. A méhek ugyanis ilyen időben nem repülnek, így a beporzás is elmarad. A csonthélyasok esetében ez a veszély már nem fenyeget, ott a beporzás már megtörtént. Sokkal érdekesebb viszont a teljes virágzásban lévő fák helyzete. Ilyen például az alma, a körte és a birs. Rajtuk csak az segíthet, ha mielőbb elvonul ez a kellemetlen időjárás és a méhek újra kezdhetnek dolgozni – erre legkorábban péntek-szombat táján van lehetőség.

A legnagyobb problémát a virágoknál és a terméskezdeményeknél nem is a hideg, hanem a hó okozza. A virágok még a minusz 1-2 fokot is elviselnék, viszont a hó közvetlenül érintkezik a szirmokkal és rajtuk is marad, sokkal intenzívebben hűti azokat. Ezért sok virág fagyhat el a napokban. Továbbá mivel latyakos, nehéz a hó, ami hullik, ágtörésekre is számítani kell, olvadás után célszerű átvizsgálni fáinkat.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről,
támogatásokról, rendeletekről!

Név:

Email cím:

A Feliratkozás gomb megnyomásával elfogadom az ÁSZF-et és az Adatkezelési Szabályzatot.