Ha minden jól halad, jövő májusban működésbe lép az országos lefedettségű jégeső-elhárító rendszer. A NAK már beadta a kiépítésre szánt pályázatát, véleményük szerint 1 Ft befektetéssel 33 Ft termelési érték menthető meg a rendszer segítségével.

A jég évről évre komoly károkat okoz a magyar mezőgazdaságnak, épp ezért nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánították a jégeső-elhárító rendszer kialakítását. A NAK nem is tétlenkedett, már beadta a kiépítésre a pályázatát, amelynek költsége 1,8 milliárd forint lesz. Később a rendszer üzemeltetése éves szinten 1,5 milliárd forint lesz, amelyet az agrár-kárenyhítési alapból fognak fedezni.

jelentősen csökkenhetnek a jégkárok jövőre

jelentősen csökkenhetnek a jégkárok jövőre

 

A talajgenerátoros elven működő rendszert a NAK fogja üzemeltetni. Összesen 984 ilyen generátor fog működni az országban. A magyarhirlap.hu szerint a Dél-Dunántúlon még 53 generátort állítanak a rendszerbe, Észak-Dunántúlon 182-t, Közép-Magyarországon 333-at, Kelet-Magyarországon 275-öt egy körülbelül tízszer tíz kilométeres négyzetháló sarokpontjain. A generátorok 20 százaléka automata működésű lesz, 80 százalékuk viszont emberi kéz által hozható működésbe.

A talajgenerátorok egyébként ezüst-jodidot párologtatnak majd a levegőbe, amely mesterséges jégmagvakat képez. Így a spontán kialakuló, nagyméretű jégdarabok helyett több, kisebb méretű jégszemcse fog keletkezni. Ezek a kisméretű szemcsék pedig jóeséllyel elolvadnak még földet érés előtt.

A rendszer segítségével ötvenmilliárd forintnyi termelési érték óvható meg csak a mezőgazdaságban, de védve lennének az építmények, a gépkocsik is. A jégeső-elhárító rendszer jövő májusra épülhet ki.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről,
támogatásokról, rendeletekről!

Név:

Email cím:

A Feliratkozás gomb megnyomásával elfogadom az ÁSZF-et és az Adatkezelési Szabályzatot.