Változtak a jogszabályok: Budatétényben kezdett a „Helyi termék” rendezvénysorozat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a „Helyi termék” rendezvénysorozat nyitórendezvényét. A szakemberek, a gazdálkodók és az érdeklődők 2023. április 25-én, Budapesten, a Herman Ottó Konferencia Központban találkoztak. A négy eseményből álló rendezvénysorozat célja a gazdálkodók tájékoztatása a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról.  

A keddi nyitórendezvényen Bozzay Péter, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket. Majd dr. Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy kiemelt jelentőségű, hogy jó minőségű, biztonságos és hazai élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalára. A magyar kormány kiemelten támogatja a helyi termékek értékesítését, ennek egyik fontos mutatója, hogy a közétkeztetésben a regionális élelmiszerek arányát 2023-tól 80%-ra emelték.

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára találkozik az Elekes Méhészet tulajdonosaival a „Helyi termék” rendezvénysorozat budapesti nyitóeseményén - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény
Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára találkozik az Elekes Méhészet tulajdonosaival a „Helyi termék” rendezvénysorozat budapesti nyitóeseményén – Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény

Támogatás a hazai termelőknek

Fontosnak tartjuk a hazai termelők munkáját, ezért mindent megteszünk azért, hogy a közétkeztetésbe és a vendéglátásba minél több hazai élelmiszer kerüljön – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

A „Helyi termékek” programsorozat megnyitóján, a Herman Ottó Intézetben, Budapesten, szép időben rendezett eseményen az államtitkár kiemelte, a helyi termelők azok, akikkel lehet személyes kapcsolatot építeni, akikre büszkék lehetünk, mert hozzájárulnak a kulturális örökségünk megőrzéséhez. Népszerűsítik a magyar ízeket, és a magyar gasztronómiához biztosítják az alapanyagokat. Ezen termékek megvásárlásával segítjük a vidéki termelők gyors piacra jutását. A kormány ezért is nyújtott többször támogatást a piacoknak.

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára találkozik a Hontról érkező Kutyori konyha szörpjeivel és lekvárjaival, valamint a készítőivel a rendezvénysorozat budapesti nyitóeseményén - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény
Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára találkozik a Hontról érkező Kutyori konyha szörpjeivel és lekvárjaival, valamint a készítőivel a „Helyi termék” rendezvénysorozat budapesti nyitóeseményén – Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény

Dr. Nobilis Márton kitért arra is, hogy hazánk 20 millió ember ellátására képes és ezt a teljesítményét hosszú távon is meg kell őrizni. A helyi termelők mellett lesznek nemzeti bajnokaink. Ezek olyan magyar cégek, amelyek nem csak a hazai piacot tudják ellátni, hanem képesek a nagy mennyiségű élelmiszerexportra is. Az államtitkár kiemelte, mindig ott állnak a kicsi, a közepes és a nagy élelmiszeripari vállalkozások mellett. Kiemelt figyelmet fordítanak a hazai termelőkre, mert a legfontosabb, hogy jó mindig minőségű, biztonságos, illetve hazai élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalára.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Egyházasfaluról érkező Derdák Gábor, a Nemzeti Agrárkamara Kistermelői, együttműködési és helyi kezdeményezések osztályának osztályvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a rövid ellátási láncok (REL) népszerűsítése környezetterhelési és egészségügyi szempontok miatt rendkívül fontos - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény
A Győr-Moson-Sopron vármegyei Egyházasfaluról érkező Derdák Gábor, a Nemzeti Agrárkamara Kistermelői, együttműködési és helyi kezdeményezések osztályának osztályvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a rövid ellátási láncok (REL) népszerűsítése környezetterhelési és egészségügyi szempontok miatt rendkívül fontos – Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény

Ezért fontos a változtatás a vidéki termelők számára

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Egyházasfaluról való Derdák Gábor, a Nemzeti Agrárkamara Kistermelői, együttműködési és helyi kezdeményezések osztályának osztályvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a rövid ellátási láncok (REL) népszerűsítése környezetterhelési és egészségügyi szempontok miatt rendkívül fontos. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bemutatott kutatás szerint az Európában elfogyasztott baromfihús 49%-a brazil, 29%-a thaiföldi forrásból származik.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Egyházasfaluról érkező Derdák Gábor, a Nemzeti Agrárkamara Kistermelői, együttműködési és helyi kezdeményezések osztályának osztályvezetője elmondta, hogy a helyi élelmiszerellátók munkájának támogatására az Agrárkamara 2022-ben Helyi termék kézikönyvben foglalta össze a tudnivalókat és jogszabályváltozásokat - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény
A Győr-Moson-Sopron vármegyei Egyházasfaluról érkező Derdák Gábor, a Nemzeti Agrárkamara Kistermelői, együttműködési és helyi kezdeményezések osztályának osztályvezetője elmondta, hogy a helyi élelmiszerellátók munkájának támogatására az Agrárkamara 2022-ben Helyi termék kézikönyvben foglalta össze a tudnivalókat és jogszabályváltozásokat – Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény

Ezt a tendenciát kell megfordítani az elkövetkezendő időszakban. Ezzel a céllal, a helyi élelmiszerellátók munkájának támogatására az Agrárkamara 2022-ben Helyi termék kézikönyvben foglalta össze a tudnivalókat és jogszabályváltozásokat. 

A rendezvénysorozat is a kiadvány tematikáját követi – ismertette az óvári gazdász, precíziós mezőgazdasági szakmérnök.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a „Helyi termék” rendezvénysorozat nyitórendezvényét. A szakemberek, a gazdálkodók és az érdeklődők 2023. április 25-én, Budapesten, a Herman Ottó Konferencia Központban találkoztak - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a „Helyi termék” rendezvénysorozat nyitórendezvényét. A szakemberek, a gazdálkodók és az érdeklődők 2023. április 25-én, Budapesten, a Herman Ottó Konferencia Központban találkoztak – Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény

Ezután Simon Erika, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági Főosztályának vezetője előadásában a globális helyzetről, a magyar élelmiszeriparról, és annak helyzetéről, illetve annak szabályozásáról beszélt. Rámutatott arra, hogy az élelmiszeripar Magyarországon dinamikusan fejlődik. Duális szerkezet jellemző rá a REL területén is, azaz a mikro-, kis- vállalkozások mellett a nagyvállalati szereplők is jelen vannak ebben a szegmensben.

Simon Erika, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági Főosztályának vezetője előadásában a globális helyzetről, a magyar élelmiszeriparról, és annak helyzetéről, illetve annak szabályozásáról beszélt - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény
Simon Erika, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági Főosztályának vezetője előadásában a globális helyzetről, a magyar élelmiszeriparról, és annak helyzetéről, illetve annak szabályozásáról beszélt – Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény

A megreformált élelmiszerláncokról és élelmiszer-feldolgozásról a helyi termékek piacra jutásáról hallgathattak meg előadást a konferencia résztvevői ezt követően Kemenczei Ágnestől, az Agrármisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályának élelmiszerbiztonsági szakértőjétől, aki  áttekintést adott a kistermelői rendeletről és annak szabályozásáról is.

Majd a Kislépték Egyesület elnöke, dr. Kujáni Katalin Olga Trendek, lehetőségek, eszközök, élet a nagybanin túl címmel avatta be a hallgatóságot abba, hogy Ki? Kinek? Hol? és Hogyan? értékesíthet helyben termelt termékeket. 

Növelni a rövid ellátási láncok arányát a kereskedelemben

Kiemelte pozitív példaként a francia gyakorlatot, ahol a termelők 28%-a a rövid ellátási láncokon keresztül értékesít, míg Magyarországon ez csupán 7%. Az Egyesület célja, hogy ezt a számot hatékonyan növelni tudják. Támpontokat adott ahhoz, hogy hogyan érdemes elindulni a kistermelőknek a regionális értékesítés útján. Továbbá hangsúlyozta a közösségi értékesítés és a jól működő térségi piacok szerepét, melyek kialakításához elengedhetetlen a megfelelően képzett REL szakemberek munkája.

A helyes élelmiszer-jelölés módjait mutatta be a rendezvényen Szegedyné dr. Fricz Ágnes független élelmiszerlánc-tanácsadó, aki gyakorlati példákon keresztül láttatta a szükséges jelölések feltüntetésének jelentőségét.

Budapesten, a Herman Ottó Konferencia Központban kezdődött négy eseményből álló rendezvénysorozat, melynek célja a gazdálkodók tájékoztatása a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény
Budapesten, a Herman Ottó Konferencia Központban kezdődött négy eseményből álló rendezvénysorozat, melynek célja a gazdálkodók tájékoztatása a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról – Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény

Két jó helyi gyakorlat bemutatója

A rendezvénysorozat első állomásának záró szekciójában két helyi jó gyakorlatot mutattak be olyan szervezők és termelők, akik a helyi értékesítés iskolapéldái hazánkban.

  • Elsőként a Fazékba! bevásárló közösség mutatkozott be, akik újra definiálták az közvetlen értékesítést és az otthoni főzést: teljesen konyhakészre gyártott, előre kiporciózott és előkészített hozzávalókkal egyszerűsítik a háziasszonyok életét, kiváló minőségű helyi termékeket szállítva vásárlóiknak.
  • A MagosVölgy Ökológiai Gazdaság működő jó gyakorlatát Dezsény Zoltán tulajdonos mutatta be a rendezvény résztvevőinek. A Nógrád vármegyei zöldségtermesztő gazdaságban környezeti-, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt a fenntarthatóság elveit követő, etikus vállalkozói alapon szervezett gazdaságot működtetnek. Az általuk létrehozott zöldségközösség immár 160 tagot számlál, számukra április elejétől december végéig hetente szállítanak  8-12 féle szezonális zöldséget, esetenként feldolgozott terméket. A gazdaság remek példája a rentábilis, ugyanakkor a biodiverzitás védelmét szem előtt tartó, a fenntarthatóság elveit követő vállalkozásnak Terényben.

Az előadásokat követően a résztvevőknek alkalmuk volt arra, hogy feltegyék kérdéseiket az előadók, szervezők felé, beszélgessenek egymással az aktualitásokról, a jövőbeni feladatokról, valamint hogy új kapcsolatokat létesítsenek egymással a hatékonyabb együttműködés érdekében.

A nyitórendezvényen bemutatkoztak kézműves kistermelők, a konferencia résztvevői tüzes chilitermékeket kóstolhattak Bogi Ínyenc Világától, házi készítésű sajtokból kaphattak ízelítőt  Maszlik Zoltántól. Bemutatkoztak a csomagolásmentes boltok a CSOMBÉK Egyesület jóvoltából. A Kutyori konyha frissítő szörpjeit és lekvárjait kínálta, kiváló minőségű magyar mézeket hozott az Elekes Méhészet, valamint kiállított a Bor és Gyümölcsecet Gyártók Egyesülete és a Tatai Pincészet is. A hagyományos magyar ízvilágú füstölt árukat a Tüsi hús hozta el, a kézműves csokoládékat Lindauer Ákos, igazi kuriózumként pedig sáfrányos termékeket mutatott be a Sáfrány és Gyümölcs.

A rendezvénysorozat további vidéki helyszínein a nyitórendezvényhez hasonlóan színvonalas előadásokkal, szakértő segítséggel és helyi termék előállítókkal várják a szervezők a térségi kistermelőket és az érdeklődőket.

További helyszínek és időpontok:

  • 2023. május 3. Pannonhalma
  • 2023. május 9. Paks
  • 2023. május 11. Hajdúböszörmény

További információ és regisztráció a https://mnvh.hu/helyitermek oldalon érhető el. A Helyi termék 2022 kézikönyv a https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok oldalon található.


Szerkesztette:

Csurja Zsolt

gödöllői gazdász

óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök

Share Button

Kapcsolódó cikkek

GMO-mentes roadshow Jövő hét szerdán, okt. 30-án indul Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Apagy községből, a több megyén is átívelő, decemberig tartó GMO-mentes roadshow. A...
Idén is lesz Magyarok kenyere Idén is várják a búzát a Magyarok kenyere programhoz az ország minden megyéjéből és a külhoni területekről, a felajánlott gabonából készült liszt nagy...
Őstermelők figyelem! Januártól új őstermelői igazo... 2015. január elsejétől új őstermelői igazolvánnyal kell rendelkeznie minden őstermelőnek, ezért a NAK arra kéri az érintetteket, hogy még 2014. decemb...
Aktuális az őstermelői igazolványok cseréje A Földművelésügyi Minisztérium (FM) felhívja a gazdák figyelmét, hogy a 2013. január elsejét megelőzően kiváltott igazolványok folyamatos cseréjének u...
Közvetlen értékesítés okostelefonon! Olyan mobiltelefonos alkalmazást fejleszt a NAKVI, amely segítségével a felhasználó könnyedén rátalál a közelében árusító termelőkre. Az adatbázis bőv...
Hogyan adóznak az őstermelők? Nyakunkon az adóbevallás beküldésének határideje, így mai cikkünkben összeszedtük, hogy az őstermelőkre milyen szabályok vonatkoznak az adózás terén! ...