Drónok, bálázók, kombájnok és német gépipar – itt a mezőgazdasági gépek márciusi hírösszefoglalója

Ahogy telente általában, februárban is több gépes anyag érdemelt figyelmet és cikket a Magro.hu agrárhírei között. Új Steyr koncepciótraktorról, Corteva és DroneDeploy együttműködésről, innovációs versenyen szépen szereplő John Deere gépekről is beszámoltunk. Az új New Holland BigBaler is szerepelt a februári gépes híreink között, és videót osztottunk meg arról, hogy Harsányi Zsolt és Győrffy Balázs beszélgetett a mezőgazdasági gépek aktuális kérdéseiről. Ismét megéri kattintani, itt van a mezőgazdasági gépek márciusi hírösszefoglaló anyaga. Jó olvasást!

Drón megy előtte, moduláris erőforrás és 5 elektromotor hajtja: a Steyr új traktora

A Steyr traktorgyár még a 2019-es a németországi Agritechnica kiállításon mutatta be a Konzept hibrid hajtású tanulmány traktorját. A koncepció traktor fejlesztései sokat elárultak arról, hogyan képzeli el a jövő prémium kategóriás erőgépét az osztrák vállalat. A traktor alapját egy hibrid-elektromos hajtásrendszer képezi, mely a szintén futurisztikus FPT Cursor-X moduláris felépítésű erőforrásra, valamint 5 elektromotorra épül. Az elektromotorok közül négy a kerekek független hajtásáért felelős, ezáltal a vonóerő leadó képesség maximalizálható. A dízelmotor teljesítménye 150 kW, míg a traktor összteljesítménye 340 lóerő. Az ötödik elektromotor a traktor teljesítmény leadó tengelyét hajtja, ezáltal tetszőleges TLT fordulatok érhetők el. A hajtásrendszer elemei közé tartozik egy nagy teljesítményű generátor és akkumulátor csomag is, melyekkel tisztán elektromos, tehát zéró emissziós üzemben 1 óra működési időt valósíthat meg a gép használója. Az akkumulátorok töltése a belső égésű motor által hajtott generátoron kívül hálózati csatlakozással, valamint lejtmenetben a kerékmotorokon keresztül is lehetséges.

Drón felvételezi a növényállományt a Steyr Konzept traktora előtt - Forrás: Youtube
Drón felvételezi a növényállományt a Steyr Konzept traktora előtt – Forrás: Youtube

Közösen készít terepi elemzéseket a gazdák számára a DroneDeploy és a Corteva

A DroneDeploy és a Corteva Agriscience összefogásának célja, hogy skálázható, helyszíni elemzéseket nyújtsanak a gazdáknak szerte a világon. A DroneDeploy felhasználta a Corteva gépi tanulási algoritmusait az új Stand Assessment megoldás elkészítéséhez. A Stand Assessment egy teljes repülési, rögzítési, elemzési és jelentési munkafolyamat, amelynek célja a növények megjelenésének meghatározása a korai termesztésű mezőkön. A DroneDeploy bejelentette együttműködését a Corteva Agriscience céggel, hogy a gazdálkodók egész évben sikeresebben menedzselhessék saját tevékenységüket, és jobb döntéseket hozhassanak. A Corteva üzemelteti a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági drónflottáját, amelynek célja a gazdák segítése a hatékony, biztonságos és fenntartható ültetésben és betakarításban. A DroneDeploy korszerűsített adatrögzítési és elemzési lehetőségeket biztosít a Corteva több mint 600 drónból álló flottájához, és az első olyan – harmadik félnek számító – vállalat, amely engedélyt kapott a Corteva szabadalmaztatott mesterséges intelligenciájának és gépi tanulási technológiájának licencelésére.

A Stand Assessment egy teljes repülési, rögzítési, elemzési és jelentési munkafolyamat (Fotó: Pixabay)
A Stand Assessment egy teljes repülési, rögzítési, elemzési és jelentési munkafolyamat (Fotó: Pixabay)

Innovatív tervezés: hat díjat söpört be a John Deere

Az Amerikai Mezőgazdasági és Biológiai Mérnökök Társasága (ASABE) 2021-es AE50-díjjal ismerte el az élelmiszeripar és a mezőgazdaság 50 leginnovatívabb terméktervét. Ebből hatot a John Deere fejlesztői érdemeltek ki: az ExactRate folyékony műtrágyarendszeréért, a Harvest Monitor SmartClean rendszeréért, az X9 kombájnokért, a CH950 cukornád-betakarítóért, a HDR merev vágószalagos draperekért és a CF Folding Corn Headsért. Az ASABE minden évben AE50 díjjal ismeri el az élelmiszeripar és a mezőgazdaság 50 leginnovatívabb terméktervét. A díjazottakat nemzetközi szakértők választják ki. Az értékelés során előnyt élvez a termékfejlesztés ötletessége, a gazdálkodók idő-, költség- és munkaerő-megtakarítása, valamint a biztonság javítása.

„Az innováció az egyik alapvető értékünk, és az AE50 Awards megerősíti a John Deere alkalmazottainak innovatív szellemiségét. A mezőgazdaság területén egyetlen más vállalat sem fektet be többet a kutatásba és fejlesztésbe, mint a John Deere” – hangsúlyozta Joel Dawson, a John Deere gyártási és precíziós vezetője. „Mérnökeink nagyon büszkék arra, hogy új technológiákat és termékeket hoznak létre, ügyfeleink igényeit szolgálva. Továbbra is elkötelezettek vagyunk abban, hogy fejlesztéseinkkel segítsük a világ növekvő élelmiszer-, üzemanyag- és infrastruktúraigényének produktív és fenntartható módon történő kielégítését.”

A New Holland BigBaler 1290 HighDensity szögletes nagybálázó munkában
A New Holland BigBaler 1290 HighDensity szögletes nagybálázó munkában

Bálázó gépóriás a földeken: az új New Holland BigBaler

Három évtizede dolgozik azon a New Holland cég, hogy a szögletes nagybálázó a megtérülés és hatékonyság mintája legyen. A szériában 1987 óta több mint 20 ezer gépet adtak el, és most új szintre léptek. A New Holland BigBaler 1290 HighDensity szögletes nagybálázóval új dimenzióba helyezték a költséghatékonyságot azoknak, akik nagyban gondolkoznak a szálas takarmány betakarításban, szállításban és értékesítésben. A típussal a hagyományos gépekhez képest akár 22 százalékkal tömörebb bálákat lehet készíteni. A szilárdságot az új, zsinegtakarékos kettős kötözőrendszer növeli meg 26 százalékkal. Mindehhez új sebességváltó rendszer, a kategória leghosszabb bálakamrája és egy 2,35 méteres, 5 karos rendfelszedő biztosítja az átütőerőt. Az itthon hagyományosan elterjedt körbálázók mellett a géppiacon egyre nagyobb szerepet kapnak a szögletes nagybálázók. A géptípus ugyan nagyobb beruházási költséget jelent, de vannak olyan területek, ahol csak a HD bálázók több 100 kilogrammos báláival és a szállításhoz ideális szögletes formával lehet nyereséges munkavégzést folytatni.

Harsányi Zsolt és Győrffy Balázs beszélgetett a mezőgazdasági gépek aktuális kérdéseiről – videóval

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Harsányi Zsolttal, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnökével készített podcast beszélgetést a koronavírus mezőgazdasági gépek piacára gyakorolt hatásáról. A beszélgetésben kitértek arra is, hogyan biztosítható az alkatrészellátás a koronavírus okozta járványhelyzetben, mik a mezőgazdasági gépek piacának irányzatai, és miként lehet a fiatalokat az agrárgépész szakmába vonzani. A mezőgazdasági gépgyártásról és alkatrészellátásról, valamint a koronavírus ezekre gyakorolt hatásáról beszélgetett Győrffy Balázs, a NAK elnöke Harsányi Zsolttal, a MEGFOSZ elnökével. Sok minden megváltozott a COVID-időszakban a mezőgazdasági gépek gyártása, alkatrészellátása és szervizelése kapcsán, ugyanis ezekhez jellemzően emberi érintkezésre és személyes jelenlétre van szükség. Sok gép alkatrészei a világ különböző országában készülnek, például egy kombájn 6 ezer különféle alkatrészből áll. Tehát a gyártás és az alkatrészellátás összetett, nemzetközi együttműködést igénylő folyamat. Meghatározó volt az, hogy a logisztikai láncok, az áruszállítás nem állt le 2020. márciusban és áprilisban. Ebben nagy szerepe volt a gyors nemzetközi kormányzati intézkedéseknek is. A forgalmazók azt tapasztalták, hogy a gazdálkodók tavaly az év első felében tartalékoltak az alkatrészekből. Jelentős előrehozott kereslet volt főleg olajból, olajszűrőből, hidraulika szűrőből és -folyadékból.

Új Sampo kombájn a láthatáron

A finn Sampo Rosenlew saját színekben értékesíti 2020-tól az általa gyártott gépeket, mellyel véget ér a John Deere vállalattal kötött többéves korábbi megállapodásuk. Az EU tagállamokban a jövőben független márkakereskedői hálózatot szándékozik kiépíteni és bővített termékportfólióval kíván piacra lépni. A vállalat elkötelezett amellett, hogy teljes terméktámogatást és utólagos háttérszolgáltatást nyújtson a termékeknek. Ennek következtében a Sampo Rosenlew jó hírekkel szolgál azon gazdák számára, akik az elkövetkezőkben új kombájn vásárlását tervezik. A finn szakemberek hosszú tervezési munkájának eredményeképpen 2021-ben piacra kerül a legnagyobb cséplési teljesítménnyel rendelkező Sampo Comia modell, a Comia C22 2Roto. (x)

A Sampo Rosenlew Comia munka közben (Fotó: Készenlét Zrt.)
A Sampo Rosenlew Comia munka közben (Fotó: Készenlét Zrt.)

Ezt a sorozatot sokat tesztelték normál és igen nehéz üzemi körülmények között, többek között Csehországban, Észtországban és Németországban. A nagyközönség először 2019-ben a hannoveri vásáron láthatta a gépet. Ez a típus úgynevezett hibrid cséplési technológiával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos módon elhelyezkedő cséplődobok után, az eddig használatos szalma ládák helyett, két rotor segíti a cséplést és a szalmaleválasztást. Ez a megoldás csökkenti a cséplőrendszer és a rosták terhelését, illetve biztosítja a magok intenzív elválasztását a szalmarészecskéktől. A hibrid cséplési technológiának köszönhetően, legalább 30%-os termelékenység növekedés érhető el a szemveszteség optimális értéken tartása mellett. A Comia C 12-es alapokra épülő C 22 kombájn közepes és nagy földterülettel rendelkező gazdálkodók számára jelenthet ideális megoldást arra, hogy a betakarítást a legoptimálisabb időben, a leghatékonyabban el tudják végezni.

Járványálló német gépipar: rekordforgalmat értek el a mezőgazdasági gépgyártók

A német mezőgazdasági gépipar jó teljesítményének egyik fő oka a gabona felvásárlási árak meredek emelkedése volt, amely végül 10 éves csúcsot ért el – írta a VDMA (Német gépészeti és üzemmérnöki szövetség) Agrártechnikai Egyesülete. Jelenleg világszerte nagy a gabona iránti kereslet. Ez nem szokatlan a válságkészlet idején, de a spekulatív elvárások is szerepet játszanak az eredményben – mondta Bernd Scherer, a szervezet ügyvezetője. A német gépgyártók termelése 5 százalékkal, 9 milliárd euró értékben nőtt, és a koronavírus járvány ellenére minden idők új csúcsát érte el. A VDMA oldalán megjelent cikk szerint az éghajlat és a környezetkímélő termelési folyamatok előmozdítását célzó kormányzati befektetési ösztönzők az európai és az amerikai mezőgazdasági termelők vásárlási kedvét is növelték. Azok az intelligens folyamatmegoldások, amelyek jelentősen csökkentik az üzemanyag, a műtrágya és a növényvédő szerek felhasználását, már régóta alakítják iparunk termékportfólióját. Eközben a növekvő hozamok is segítik a folyamatot – mondta Bernd Scherer, a frankfurti központtal rendelkező Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V. (VDMA) ügyvezetője. A cikk szerint az értékesítés 11 százalékos növekedésével a traktorok jártak az élen a fejlődésben, ami a németországi további gyártókapacitások fejlesztésének is köszönhető. 

Bebizonyította, hogy járványálló német gépipar: rekordforgalmat értek el a mezőgazdasági gépgyártók - Fotó: Magro.hu, CSZS, Zalabér
Bebizonyította, hogy járványálló német gépipar: rekordforgalmat értek el a mezőgazdasági gépgyártók – Fotó: Magro.hu, CSZS, Zalabér

Izraeli gyümölcsszedő robotot fejleszt a Tevel, ebbe befektetett a Kubota is – videóval

Egyre kevesebben és egyre drágábban dolgoznak a zöldség- és gyümölcsszedő munkások. Ez is erősíti azokat a fejlesztéseket, amik a szüret gépesítésére irányulnak. A Kubota által támogatott izraeli Tevel cég szakemberei azon dolgoznak, hogy robot végezze el a feladatot. Így a robottechnológia a munkaerő-megtakarításhoz és a mezőgazdaság hatékonyságának javításához is hozzájárulhat. A cél: repülő autonóm robotok alkalmazása a metszésre és a gyümölcsszedésre. A Kubota befektetett a Tevel izraeli munkamegtakarításra irányuló és automatizálási technológiát fejlesztő cégbe fektet. A cikk szerint a Tevel Aerobotics Technologies repülő autonóm robotokat fejleszt különböző gyümölcsök szedésére és növények metszésére. A robotot markolóval szerelik fel, és benne több érzékelőt helyeznek el, ezek felelősek a gyümölcs észleléséért, valamint a helyzetének és minőségének különböző szögekből történő meghatározásáért. Így képes a gyümölcsöt megcélozni a lombozatban, felméri annak paramétereit és érettségét, valamint kiszámítani az adott termés leszedéshez szükséges manővert és mozdulatokat.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Traktort nem vesz az ember naponta – 1 éves a láto... 2 éve, november 14-én tették le az alapkövét, idén pedig már 1 éves születésnapját ünnepelte a Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a láto...
A mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzete Magy... Az utóbbi években folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos beruházások, amelyek 2013-ra meghaladták a 105 milliá...
Az év traktora 2015-ben… 13 év után újra Case IH típusú traktor hozta el az első helyet az Év traktora szavazáson. Az 1998 óta megrendezett versenyen idén is 23 ország szakújs...
Eladhatja egyes gépértékesítési központjait az IKR... A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrofert-csoport egyes tagjai - az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypus...