Új fegyver a burgonyabogár ellen

A burgonya, a paradicsom és a padlizsán legveszélyesebb károsítója, a burgonyabogár ellen kötelező a védekezés. Ezeket foglaljuk most össze cikkünkben, idéntől egy új szer is használható.

A burgonya legjelentősebb kártevője a burgonyabogár. Őshazája az észak-amerikai Colorado állam volt, ahol a vadon növő Solanum rostratum növényen élt. Az ízeltlábú Amerikából került Európába, hazánkban 1947-ben dokumentálták az első példányt belőle.

Védekezzen megfelelően a burgonyabogár ellen - Fotó: Pixabay, Georg Wietschorke
Védekezzen megfelelően a burgonyabogár ellen – Fotó: Pixabay, Georg Wietschorke

Mind a lárva, mind a kifejlett bogár májustól-augusztusig károsítja a növény zöld részeit. Hazánkban a burgonyán kívül nagyobb gazdasági kárt a paradicsomban okoz. Az összefoglalót a Növénypatika.hu oldal anyag alapján közöljük.

A burgonyabogár életmódja

Évente két-három nemzedéke fejlődik ki. A bogár a talajban telel át 15-30 cm mélységben. Április – május környékén hagyja el a telelőhelyét. A nőstény 700-1000 petét rak a levelek aljára, 12-20-as csoportokban. A lárvák egy hét múlva kelnek ki. Nagyjából 20 nap alatt teljesen kifejlődnek, közben a burgonya levelét fogyasztják. Azután földbe fúrják magukat és ott bábozódnak be. Két-három hét múlva már megjelenik a második nemzedék. Kedvező időjárás mellett egy harmadik nemzedék is sikerrel ki tud fejlődni. Egy nemzedék körülbelül 6 hét alatt fejlődik ki.

A burgonyabogár ellen így védekezzen

A kelő állományban a védekezést akkor kell elvégezni, mikor a növények 20 százalékán bogár, vagy 5-10 százalékán rágásnyom van. Fejlettebb növényállományban tövenként 3-5 bogár, vagy fejlett lárva, vagy 10-15 fiatal lárva esetén kell megkezdeni a permetezést.

A burgonyabogár elleni vegyszeres védekezésre többféle készítmény áll rendelkezésre. Ugyanakkor ezek közül kevés a szabadforgalmú. A legismertebbek a következők:

  • Actara
  • Mospilan
  • Spilan
  • Apacs
  • Warrant
  • Kohinor
  • Coragen.

A hatékony védekezés érdekében használjon kombinációkat, például Mospilan + Karate (Full).

Milyen hibákat követnek el a gazdák, harcban a burgonyabogár ellen?

A NÉBIH tapasztalatai szerint gyakran előfordul, hogy a termelők éveken keresztül ugyanazzal a rovarölő szerrel védekeznek. Illetve a védekezést nem a burgonyabogár legérzékenyebb fejlődési alakjai, a fiatal lárvák ellen időzítik, hanem a kifejlett bogarak ellen végzik el.

Többször pedig az csökkenti a rovarölő szerek hatékonyságát, ha azok kijuttatása nem az előírt adagban történik. További gond, hogy a burgonyabogár érzékenysége bizonyos hatóanyagokkal szemben mérséklődhet. Mivel a kártevő idővel alkalmazkodik a rovarölő szer hatóanyagához, a vele érintkezésbe kerülő egyedeknek csak egy része pusztul el.

Engedély kiterjesztve

Az európai uniós szabályozás következtében az elmúlt években csökkent a kártevők ellen felhasználható hatóanyagok száma. Jó néhány eredményesen használható rovarölő szert soroltak az I. és II. forgalmi kategóriába, melyeket a kiskertes termelők – megfelelő végzettség hiányában – nem vásárolhatnak meg.

Új fegyvert használhat a burgonyabogár ellen

A probléma ismeretében az engedélyező hatóság idén kiterjesztette egy spinosad hatóanyagú rovarölő szer engedélyét burgonyabogár ellen is. A készítmény kis kiszerelésben III. forgalmi kategóriájú, azaz szabad forgalmú rovarölő szernek minősül, amely a kiskertes felhasználók számára is elérhető. A Laser nevű szert a burgonyában a permetezést az L1-L2 fokozatú lárvák tömeges megjelenéséhez célszerű időzíteni. A kezelést a kelés intenzitásától függően 7-14 naponta 1-2-szer ajánlott megismételni.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Biológiai védekezés az állati kártevők ellen Ha teheti, akkor ne a vegyszeres növényvédelmet válassza. Tegnap írtunk a meztelen csiga elleni védekezésről, de számos, más kártevő is okozhat fejfáj...
Kórokozók, kártevők a burgonyában Néhány héttel ezelőtt a sok csapadék okozott gondokat, melyet a nyári meleg követett. A burgonyának is vannak betegségei, melyek a nedvesség, majd a m...
Mire figyeljen a burgonyabogár elleni védekezés es... Számos bejelentés érkezett az utóbbi időben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH), miszerint egyes burgonyabogár elleni védekezésre e...
Krumplibogár-katasztrófa Kónyban, több tízezer pél... Krumplibogár-invázióval küzdöttek a Győr-Moson-Sopron megyei Kóny kerttulajdonosai. Tömegével lepték el ugyanis földjeiket a bogarak és szinte mindent...
Biotechnológiával irthatják ki a burgonyabogarakat... Olyan biológiai kártevőirtó megoldáson dolgozik egy vegyipari és biotechnológiai cég, amely csak egyetlen kiválasztott faj egyedeit pusztítja el, min...