Új fegyver a burgonyabogár ellen

A burgonya, a paradicsom és a padlizsán legveszélyesebb károsítója, a burgonyabogár ellen kötelező a védekezés. Ezeket foglaljuk most össze cikkünkben, idéntől egy új szer is használható.

A burgonya legjelentősebb kártevője a burgonyabogár. Őshazája az észak-amerikai Colorado állam volt, ahol a vadon növő Solanum rostratum növényen élt. Az ízeltlábú Amerikából került Európába, hazánkban 1947-ben dokumentálták az első példányt belőle.

Védekezzen megfelelően a burgonyabogár ellen - Fotó: Pixabay, Georg Wietschorke
Védekezzen megfelelően a burgonyabogár ellen – Fotó: Pixabay, Georg Wietschorke

Mind a lárva, mind a kifejlett bogár májustól-augusztusig károsítja a növény zöld részeit. Hazánkban a burgonyán kívül nagyobb gazdasági kárt a paradicsomban okoz. Az összefoglalót a Növénypatika.hu oldal anyag alapján közöljük.

A burgonyabogár életmódja

Évente két-három nemzedéke fejlődik ki. A bogár a talajban telel át 15-30 cm mélységben. Április – május környékén hagyja el a telelőhelyét. A nőstény 700-1000 petét rak a levelek aljára, 12-20-as csoportokban. A lárvák egy hét múlva kelnek ki. Nagyjából 20 nap alatt teljesen kifejlődnek, közben a burgonya levelét fogyasztják. Azután földbe fúrják magukat és ott bábozódnak be. Két-három hét múlva már megjelenik a második nemzedék. Kedvező időjárás mellett egy harmadik nemzedék is sikerrel ki tud fejlődni. Egy nemzedék körülbelül 6 hét alatt fejlődik ki.

A burgonyabogár ellen így védekezzen

A kelő állományban a védekezést akkor kell elvégezni, mikor a növények 20 százalékán bogár, vagy 5-10 százalékán rágásnyom van. Fejlettebb növényállományban tövenként 3-5 bogár, vagy fejlett lárva, vagy 10-15 fiatal lárva esetén kell megkezdeni a permetezést.

A burgonyabogár elleni vegyszeres védekezésre többféle készítmény áll rendelkezésre. Ugyanakkor ezek közül kevés a szabadforgalmú. A legismertebbek a következők:

  • Actara
  • Mospilan
  • Spilan
  • Apacs
  • Warrant
  • Kohinor
  • Coragen.

A hatékony védekezés érdekében használjon kombinációkat, például Mospilan + Karate (Full).

Milyen hibákat követnek el a gazdák, harcban a burgonyabogár ellen?

A NÉBIH tapasztalatai szerint gyakran előfordul, hogy a termelők éveken keresztül ugyanazzal a rovarölő szerrel védekeznek. Illetve a védekezést nem a burgonyabogár legérzékenyebb fejlődési alakjai, a fiatal lárvák ellen időzítik, hanem a kifejlett bogarak ellen végzik el.

Többször pedig az csökkenti a rovarölő szerek hatékonyságát, ha azok kijuttatása nem az előírt adagban történik. További gond, hogy a burgonyabogár érzékenysége bizonyos hatóanyagokkal szemben mérséklődhet. Mivel a kártevő idővel alkalmazkodik a rovarölő szer hatóanyagához, a vele érintkezésbe kerülő egyedeknek csak egy része pusztul el.

Engedély kiterjesztve

Az európai uniós szabályozás következtében az elmúlt években csökkent a kártevők ellen felhasználható hatóanyagok száma. Jó néhány eredményesen használható rovarölő szert soroltak az I. és II. forgalmi kategóriába, melyeket a kiskertes termelők – megfelelő végzettség hiányában – nem vásárolhatnak meg.

Új fegyvert használhat a burgonyabogár ellen

A probléma ismeretében az engedélyező hatóság idén kiterjesztette egy spinosad hatóanyagú rovarölő szer engedélyét burgonyabogár ellen is. A készítmény kis kiszerelésben III. forgalmi kategóriájú, azaz szabad forgalmú rovarölő szernek minősül, amely a kiskertes felhasználók számára is elérhető. A Laser nevű szert a burgonyában a permetezést az L1-L2 fokozatú lárvák tömeges megjelenéséhez célszerű időzíteni. A kezelést a kelés intenzitásától függően 7-14 naponta 1-2-szer ajánlott megismételni.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Biológiai védekezés az állati kártevők ellen Ha teheti, akkor ne a vegyszeres növényvédelmet válassza. Tegnap írtunk a meztelen csiga elleni védekezésről, de számos, más kártevő is okozhat fejfáj...
Kórokozók, kártevők a burgonyában Néhány héttel ezelőtt a sok csapadék okozott gondokat, melyet a nyári meleg követett. A burgonyának is vannak betegségei, melyek a nedvesség, majd a m...
Mire figyeljen a burgonyabogár elleni védekezés es... Számos bejelentés érkezett az utóbbi időben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH), miszerint egyes burgonyabogár elleni védekezésre e...
Krumplibogár-katasztrófa Kónyban, több tízezer pél... Krumplibogár-invázióval küzdöttek a Győr-Moson-Sopron megyei Kóny kerttulajdonosai. Tömegével lepték el ugyanis földjeiket a bogarak és szinte mindent...
Biotechnológiával irthatják ki a burgonyabogarakat... Olyan biológiai kártevőirtó megoldáson dolgozik egy vegyipari és biotechnológiai cég, amely csak egyetlen kiválasztott faj egyedeit pusztítja el, min...
Behurcolt kártevők keserítik az életünket Az utóbbi időben egyre jellemzőbb az, hogy aki nem használ növényvédő szereket a kertjében, annak a termése is igen hamar elvész a kártevők miatt, am...