Krumplibogár-katasztrófa Kónyban, több tízezer példány özönlötte el a kerteket

Krumplibogár-invázióval küzdöttek a Győr-Moson-Sopron megyei Kóny kerttulajdonosai. Tömegével lepték el ugyanis földjeiket a bogarak és szinte mindent elpusztítottak, amit értek. Az invázió egy tavaly a földbe visszaszántott burgonyaültetvényről érkezett. A kónyi krumplibogár-katasztrófa tönkretette a környék termését.

Krumplibogarak pusztították el a kónyi Győri utcai kertek termését. A bogarak az egyik kerttulajdonos, Horváth Alajos a paprikapalántáit úgy károsították, hogy azokból az őstermelő már nem tud savanyúságot készíteni. Az ügy már eljutott a hatósághoz is, a helyi jegyző megtette a szükséges lépéseket. A hírről a Kisalföld számolt be bővebben.

A krumplibogár-katasztrófa egy visszaszántott burgonyaültetvény miatt okozott nagy gondot a kónyi kerttulajdonosoknak
A krumplibogár-katasztrófa egy visszaszántott burgonyaültetvény miatt okozott nagy gondot a kónyi kerttulajdonosoknak

Horváth Alajos kertjében több ezer burgonyabogár borította a földet. A gazda kevés sikerrel tudott védekezni ellenük: szinte mindent elpusztítottak a kártevők. A krumplija, valamint a paradicsom- és paprikapalántái mellett az uborkáját is szétrágták. Sőt, nem csak a kertben okoztak galibát, hanem bementek az udvarra és a lakásba is.

Nem lehet kiülni tőlük az udvari padra, mert körülöttünk rajzanak. Ezrével, tízezrével jönnek. Lassan 70 éves vagyok, de ilyet még nem láttam.

Horváth Alajos

A helyi kerttulajdonosok a Kisalföldnek elmondták, hogy tavaly többhektárnyi burgonyát termelt egy gazda a kertjeikkel szomszédos területen. A termést azonban nem szedte ki, csak visszaszántotta a földbe. Ennek a következményeit nyögik most.

Mivel nem végezték el a szükséges permetezést és védekezést, szabadon keltek ki a bogarak. A Győri utcai lakosok a kónyi jegyzőhöz fordultak segítségért. Némethné Hajzer Marietta hivatalból megtette a bejelentést az illetékes hatóságnál. A jegyző szerint a Győri Járási Hivatal illetékes osztálya már helyszíni szemlét is tartott és megteszik a szükséges intézkedéseket.

 

A Győri utcaiak azt szeretnék, ha az érintett határrészt fertőtlenítenék, hogy jövőre már ne fordulhasson elő a mostanihoz hasonló szörnyűség. A megyei kormányhivatal a Kisalföld megkeresésére úgy tájékoztatott, hogy a helyszíni ellenőrzésen megállapították, a burgonyabogarak származási helye a közeli kukoricatábla volt. A hivatal felhívta a kukoricatábla tulajdonosának figyelmét a jogszerű állapot helyreállítására és kötelezte őt a védekezés elvégzésére.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Kórokozók, kártevők a burgonyában Néhány héttel ezelőtt a sok csapadék okozott gondokat, melyet a nyári meleg követett. A burgonyának is vannak betegségei, melyek a nedvesség, majd a m...
Mire figyeljen a burgonyabogár elleni védekezés es... Számos bejelentés érkezett az utóbbi időben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH), miszerint egyes burgonyabogár elleni védekezésre e...
Új fegyver a burgonyabogár ellen A burgonya, a paradicsom és a padlizsán legveszélyesebb károsítója, a burgonyabogár ellen kötelező a védekezés. Ezeket foglaljuk most össze cikkünkben...
Biotechnológiával irthatják ki a burgonyabogarakat... Olyan biológiai kártevőirtó megoldáson dolgozik egy vegyipari és biotechnológiai cég, amely csak egyetlen kiválasztott faj egyedeit pusztítja el, min...