Traktorok és fejlesztések: itt a mezőgazdasági gépek és technológia októberi hírösszefoglalója, videókkal

Szeptemberben is több olyan anyagot hoztunk le a Magro.hu online felületén, ami a mezőgazdasági gépek és a technológia fontos híreit mutatta be. Szó volt Solis és Hattat traktorokról, a Paksi atomerőmű hűtővizének öntözésre használásáról, 170 milliós automata rádiószondáról, önjáró permetező- és vetőrobotról, valamint teljesen automatizált gazdaságokról is. Nézze meg az októberi hírösszefoglaló anyagunkat, mert biztosan talál magának olyan cikket, amit érdemes elolvasnia!

Tanítani kell a gazdákat arra, hogyan kezeljék a kiürült növényvédő szeres göngyölegeket

Az üres, háromszor kiöblített növényvédő szeres göngyölegek és a csávázott vetőmagos csomagolóanyagok gyűjtését 2003 óta végzi egy nonprofit vállalkozás Magyarországon. A Cseber Nonprofit Kft. az Európai Növényvédelmi Szövetség által létrehozott speciális hulladékszakmai munkacsoportnak is tagja. Mivel a nem megfelelően kiöblített kannák jelenléte veszélybe sodorná a műanyagok biztonságos újrahasznosítását, ezért a cég „Három a magyar igazság” néven indított kampányt. A szemléletformáló program célja a göngyölegek háromszori kiöblítésének népszerűsítése a magyar gazdálkodók körében. Az Európai Unió területén működő visszagyűjtési rendszerek közös célkitűzése a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek 75 százalékának visszagyűjtése. Ezt az áhított célt elsőként a 2020. évre fogalmazta meg az European Crop Protection Association „Container Management” munkacsoportja. Az igazi cél természetesen az, hogy minden egyes kiürült és háromszor kiöblített göngyöleg visszaérkezzen a gyűjtőrendszerekbe és megfelelő előkezelést követően biztonságosan újrahasznosításra kerüljön.

A CSEBER munkatársai azért dolgoznak, hogy minden magyar gazda megfelelően kezelje a kiürült növényvédő szeres göngyölegeket - Fotó: Magro.hu - CSZS
A CSEBER munkatársai azért dolgoznak, hogy minden magyar gazda megfelelően kezelje a kiürült növényvédő szeres göngyölegeket – Fotó: Magro.hu – CSZS

Tarlóhántáshoz szupernehéz tárcsa

A tarlóhántás a nyár elején, nyár közepén betakarított növények tarlóján végzett sekély talajmunka. Célja a talajnedvesség megőrzése. A tarlómaradványokkal részlegesen fedett tarló kevesebb nedvességet veszít. Egyúttal gyomszabályozó és gyomirtó hatása is van. A tarlóhántás elősegíti talajaink regenerálódását, emellett elősegíti a talaj fizikai-biológiai egyensúlyának megtartását. Ehhez homogén talajszerkezetet kell létrehozni a teljes munkamélységben. A tarlóhántás közvetlen célja a hántással egy munkafolyamatban, vagy az azt megelőzően aprított szár- és gyökérmaradványok részleges talajba keverése. Mindezek figyelembevételével az Omikron Kft. szupernehéz tárcsáját ajánlja a munkafolyamat elvégzésére. A tárcsák hagyományos alkalmazási területén (tarlóhántás) kívül alkalmasak még szántáselmunkálásra, magágykészítésre, növényi szármaradványok feldarabolására és talajba keverésére, gyomirtásra, vegyszerek – műtrágyák – kemikáliák talajba keverésére, ugar feltörésére, valamint szántás nélküli talaj előkészítésre. (x)

Pótsúlyozási Kalkulátor a termelés optimalizálásához – Virtuális határszemle 7.

A Virtuális Határszemle sorozat 7. részében a Pótsúlyozási Kalkulátor alkalmazás használatát mutatta be a KITE. Az alkalmazás célja, hogy megkönnyítse a partnerek számára a termelés optimalizálását. A gépek esetében a megfelelő erő- és munkagép-beállítást, a KITEJet használatánál a folyékony tápanyag-kijuttatást, valamint a megfelelő dózisú mikrogranulátum adagolását biztosítja. A traktorok üzemeltetése során igen fontos feladat a munkagép igényeihez beállítani a szükséges vonóerőt. A vontatóképességet alapvetően a motorteljesítmény, az adhéziós tényező és az adhéziós tömeg (a hajtott kerekekre eső tömeg és a munkagépen képződő erők eredője) határozza meg. A traktor adhéziós tömegének beállítása minden esetben az üzemeltető feladata! A forgalmazó (KITE Zrt.), és a gyártó (John Deere) nem ismeri a vontatott munkagép paramétereit és a munkakörülményeket. Ehhez a feladathoz nyújt partnereinek segítséget a KITE Zrt. által fejlesztett Pótsúlyozási kalkulátor. (x)

Önjáró robot segít a vetés, a permetezés és a kaszálás során – videóval

A RoamIO önjáró robot egyszerűen cserélhető adaptereinek használatával elvégezhető a vetés, a permetezés és a kaszálás is. A kanadai Ontario államban működő, gabonatermesztéssel foglalkozó Haggerty Creek már egy ideje teljes elégedettséggel használja a kisméretű, adaptív robotot az időigényes feladatok elvégzéséhez. Chuck Baresich üzemeltetési igazgató szerint a vállalat új befektetése javítja a munka hatékonyságát. A robot az embereknél több feladatot és sokkal pontosabban végez el. Így a kollégákat más munkákra lehet átcsoportosítani. A robot 6 km/óra haladási sebességre képes, és lítium-ion akkumulátorok működtetik. Egy feltöltéssel 8 órás munkavégzésre képes. Az akkuk élettartama nagyjából 3-4 ezer töltési ciklusra tervezett. A robot tesztüzeme jól sikerült a Haggerty Creeknél. Ezért hamarosan egy nagyobb verzió is készül belőle, amely még mindig elég kicsi ahhoz, hogy beférjen egy kisebb teherautó csomagterébe.

Nem is vagy igazi vagány, ha nincs Solis kistraktorod

Az új és a használt eladó kistraktorpiac mára akkora, hogy bárki könnyedén elveszhet benne. Az új modellek teljesítmény/ár-értékarányban sokszor nem a realitás talaján mozognak. Ezek mellett a jó minőségű használt traktorok ára is az egeket veri, ráadásul ezeknél a gépeknél a hosszútávú szerviz- és alkatrésztámogatás is a bizonytalanság kérdéskörét feszegeti. A új Solis traktorok elsőként az árukkal győzik meg a gazdákat. A belépő modellek ára alig magasabb egy-egy kategória azonos használt traktoráéval. Ha ezek mellé állítják a haszonérvek sorát, mely az új Solis traktor mellett szól, körvonalazódik az a kép, hogy a tavalyi évben miért talált több mint 100 Solis traktor gazdára Magyarországon. (x)

A paksi atomerőmű hűtővízét is felhasználná öntözésre az agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter többek között az öntözés fontosságáról és fejlesztésének támogatásáról is beszélt egy interjúban. Arról is kifejtette a véleményét, hogy akár még a paksi atomerőmű hűtővízét is felhasználnák öntözésre. Szerinte egyszerű volna ezt a vizet elvezetni a földekig, mint visszaengedni a Dunába. A beszélgetésben szó volt az aratásról és a magyar mezőgazdasági képzés átalakításáról is. Az erőmű jelenleg kiveszi a Dunából a maga számára szükséges vizet, és a blokkok hűtéséhez jó néhány méter magasra emeli. Aztán a meleg vizet visszaengedi a Dunába, ami környezetvédelmi problémát okoz. Sokkal egyszerűbb volna, ezt a vizet öntözésre használni, már csak azért is, mert ott van a magasban, és el lehet vezetni a földekig. Erről már egyeztettünk a paksi szakemberekkel is, ígéretes tervnek látszik – mondta a politikus.

Nagy István agrárminiszter (a kormánynál) a gépészet mellett az öntözés fejlesztésében is nagy lehetőségeket lát - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Nagy István agrárminiszter (a kormánynál) a gépészet mellett az öntözés fejlesztésében is nagy lehetőségeket lát – Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

170 milliós automata rádiószondát telepített a meteorológiai szolgálat

Átadták az Országos Meteorológiai Szolgálat automata rádiószonda berendezését Budapesten a Marczell György Főobszervatóriumban. A berendezéssel automatikusan tudják indítani a magasabb légrétegek megfigyelésére szolgáló rádiószondát. A Szegeden és Budapesten telepített finn gyártmányú automata rádiószonda berendezéseket a szolgálat önerőből tudta megvalósítani. Ezzel befejeződött a 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat távvezérlési rendszerének teljes megújítása. Az átadó ünnepségen Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat az országban két helyen, Budapesten és Szegeden telepített önerőből automata rádiószonda berendezést, összesen 170 millió forint értékben. Hozzátette, hogy a Magyarországon telepített berendezések az elérhető legjobb minőségű adatokat szolgáltatják a légkör állapotáról, és a Meteorológiai Világszervezet által támasztott legmagasabb követelményeket is teljesítik.

Már két automata rádiószonda szolgáltat adatokat az OMSZ-nek - Fotó: Fekete István - AM
Már két automata rádiószonda szolgáltat adatokat az OMSZ-nek – Fotó: Fekete István – AM

Pár gombnyomás a kijuttatási terv

A Bábolnai Gazdanapok péntek délutánján ültünk le egy üdítő mellett az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetőjével, dr. Mesterházi Péter Ákossal. A szakember az idei szezonról, a GPS-eszközök eladásáról és használatáról, valamint a vállalat fejlesztéseiről beszélt. A gazdák kedvének a napraforgó és kukorica tavaszi porba vetése nem tett jót. Utána pedig elég nagy különbségek alakultak ki az országban a csapadékellátottság szempontjából. A lokálisan kialakuló özönvízszerű esők egyes részeken már nem segítettek, más helyeken viszont megmentették az állományt. Ehhez kapcsolódik a GPS kínálatból a speciális gréder vezérlés iránti megnövekedett igény, amivel a táblán belüli kisebb szintkülönbségeket, vízállásokat lehet eltüntetni. Amikor idén több 100 hektár állt víz alatt, elég sokan érdeklődtek utána. A technológiával sima felületet lehet képezni magasságszabályozással együtt, így feltölthetők a táblákon a kisebb vízállásos részek, és szabályozni lehet a víz lefolyási irányát, hogy ezek a területek ki se alakuljanak.

Az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője, dr. Mesterházi Péter Ákos - Fotó: Magro.hu
Az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője, dr. Mesterházi Péter Ákos – Fotó: Magro.hu

Vadonatúj, 1 milliárdos takarmánykeverő üzemet építettek Baranyában

Több mint 1 milliárd forintos beruházással létesített új takarmánykeverő üzemet a növénytermesztéssel, takarmánygyártással és állattenyésztéssel foglalkozó Palotabozsoki Zrt. A Baranya megyei Véménden létrehozott agrárüzem a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) csaknem 400 millió forintos támogatásával, több mint 400 millió forintos hitel és 266 millió forintos saját forrás felhasználásával valósult meg. A keverőtelepen korszerű technológiai berendezésekkel kiváló minőségű, granulált takarmánykeverékeket gyártanak. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a fejlesztésnek köszönhetően a haszonállatoknál a korábbi termékekkel szemben 10-15 százalékkal nagyobb testtömeg-gyarapodást és 5-10 százalékkal kedvezőbb takarmányhasznosítást tudnak elérni. A beruházás eredményeként a vállalat várhatóan a korábbi kétszeresére, évi 40-50 ezer tonna késztermék előállítására is emelni képes a termelését. A több műszakos munkarendben pedig akár 70-80 ezer tonnányi takarmányt is elő tudnak állítani az új üzemben. A fejlesztésnek köszönhetően óránként 15 tonnánál több takarmányt tudnak bekeverni Palotabozsokon. A Bühler technológiával megvalósított fejlesztéssel évente 50 ezer tonnát is tudnak termelni.

Teljesen automatizált gazdaságok fejlesztésén dolgozik az AIFARMS Intézet

Arra a kérdésre keresi a választ egy újonnan létrejött tudományos intézet, hogy mennyire automatizálható a jövő mezőgazdasága. Az AIFARMS Intézet főként a mesterséges intelligenciák mezőgazdasági felhasználhatóságának lehetőségeit vizsgálja. Az Egyesült Államokban tevékeny csoport azon dolgozik, hogy kifejlessze a jövő automatizált gazdaságait. Minél kevesebb emberi erővel és közreműködéssel igyekeznek jól működő gazdálkodási rendszereket létrehozni. A mesterséges intelligencia-kutatással foglalkozó intézeteket összefogó National Artificial Intelligence Research Institutes program 20 millió dollárt, vagyis több mint 6 milliárd forintot adományozott az Illinois-i Egyetem egyik legújabb intézetének. Az AIFARMS a mesterséges intelligenciák lehetséges szerepét kutatja a jövő mezőgazdasága, valamint annak ellenállóképessége, igazgatása és fenntarthatósága vonatkozásában. Az AIFARMS Intézet a kutatás során a Nemzeti Tudományos Alappal (National Science Foundation – NSF) és az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) mezőgazdasági és élelmiszerügyi intézetével fog együttműködni.

A Hattat T4110 traktor ár-érték arányban méltó vetélytársa a kategória bármely más márkájának

A Hattat traktorok már több éve elérhetőek a hazai piacon, mégis a kevésbé ismert márkák közé tartoznak. A T4110-es kategóriájában az egyik legolcsóbb jelenleg a piacon, mind minőségben, mind komfortérzetben pedig joggal figyelemre méltó vetélytársa lehet a konkurenciának. Ezért felkértük Farkas Zoltánt, a Lakkos Kft. munkatársát, hogy mutassa be nekünk. Maga a Hattat traktorok története 1972-ig nyúlik vissza, amikor az alkatrészgyártásban érdekelt Hattat család együttműködést kezdett a Ford vállalattal és megkezdték a Ford traktorok gyártását. A következő évtizedekben a Hattat csoport nem csak az alkatrészt gyártó egységeit fejlesztette világszínvonalúvá, hanem több más traktormárka gyártását is végezte. Alkatrészgyártó részlegük mára főbeszállítója olyan ismert cégeknek, mint például a Nissan, Renault, TRW, John Deere, Ford, Mercedes-Benz, Caterpillar, Perkins, Cummins, Sisu, Agco Group, Massey Ferguson. 2002 óta a Hattat csoport képviseli a Valtra márkát is a török piacon. (x)

A jó ár/érték arányú mezőgazdasági gépek egyik képviselője: a Hattat T4110
A jó ár/érték arányú mezőgazdasági gépek egyik képviselője: a Hattat T4110
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!