Kitárult az orosz paradicsompiac kapuja Törökország előtt, miután Oroszország engedélyezte a török vállalkozások számára, hogy paradicsomot exportáljanak az országba. A mennyiségi keretet 50 ezer tonnában határozták meg, az egyik legfontosabb feltétel pedig az, hogy a török paradicsom megfeleljen a növényegészségügyi előírásoknak.
Az orosz állatorvosi és növény-egészségügyi felügyelet, a Rosselkhoznadzor nemrég döntött arról, hogy engedélyezi Törökország számára, hogy paradicsomot exportáljon Oroszország területére. Mielőtt azonban a török paradicsomszállítmányok belépnek az országba, a határon szigorú növényegészségügyi ellenőrzésnek vetik alá azokat. A behozatal egyik feltétele ugyanis, hogy a termések nem mutathatják az aknázómolyok kártételeit – írta az Agrárszektor cikke.
Ezzel pedig a paradicsomkínálat Oroszországban garantáltan olyan török gazdaságokból származik majd, amelyek megfelelnek az előírt növényegészségügyi előírásoknak, illetve átestek a szigorú ellenőrzéseken. Az orosz minisztérium 50 ezer tonnában határozta meg a Törökországból származó paradicsomexport nagyságát.
A magyar zöldségpiac jó állapotban van
A magyar zöldségekről itt írtuk korábban, hogy eljött az idő, amikortól a hazai kiszorítja az importot. A kora tavaszi zord időjárás nem érintette rosszul a zöldséghajtatást, így áprilistól már elérhető a korai magyar zöldségek teljes választéka. A külföldről behozott termékeket fokozatosan váltják le a magyar termékek, melyek mind ízben, mind frissességben felül is múlják az importot. A Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásaira beérkezett igények alapján a zöldséghajtatás további fejlődése várható, ami a korszerű technológiák miatt nem csak a hozamokat és a minőséget javítja, de akár egy-egy hónappal meg is hosszabbíthatja a magyar termékek szezonját.
Jelenleg mintegy 2600 hektáron termesztünk fóliasátor és üvegház alatt zöldségeket. Az elmúlt években folyamatos fejlődés volt az ágazatban, melyhez hozzájárult a magyar termálenergia valamint az üvegházi technológiák korszerűsítése is. A legnagyobb termőterület a kiváló fényviszonyokkal rendelkező dél-alföldi régióban található, ahol a hajtatott zöldségek mintegy nyolcvan százalékát termelik meg.
Egyre jobb üvegházakban és fóliasátrakban termeszthetnek a gazdák
A Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásaira beérkezett igények alapján a zöldséghajtatás további fejlődése várható, ami a korszerű technológiák miatt nem csak a minőséget és a hozamokat javítja, de egy-egy hónappal akár meg is hosszabbíthatja a magyar termékek szezonját. A korszerű üvegházak terjedése mellett a korábbi elavult fóliaházakat is fokozatosan felváltják a nagy légterű, korszerű fóliaházak. Jelenleg Magyarországon mintegy 400 ezer tonna hajtatott zöldségfélét állítanak elő, melynek 90 százalékát itthon értékesítik. A fejlesztések eredményeként növekvő árualap a jövőben lehetőséget biztosít az exportpiacok bővülő ellátására is. Ehhez viszont a termelők szorosabb együttműködése is szükséges, hogy még sikeresebb lehessen a közös értékesítés.