Tények a sütőtökről

Honnan származik a sütőtök? Mióta termesztik Magyarországon? Milyen fajtákat termesztenek leggyakrabban? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat cikkünkből!

A világ legnagyobb sütőtöktermesztő országai közé az USA, Kanada, Mexikó, India és Kína tartozik. Európai országok nem szerepelnek a közvetlen élmezőnyben.

Itthon és Európában is humántáplálkozásra szánják a termesztett sütőtökök java részét, így takarmányként felhasznált sütőtökből kevesebb van az Öreg Kontinensen. Régebben, a 18. században a sütni való tököt úritöknek hívták, de nevezték még fejér töknek és bécsi töknek is.

A sütőtöktermesztés múltja és jelene hazánkban

Magyarországon a sütőtöktermesztés hosszú múltra vezethető vissza. Már őseink is termesztették, főként azért, mert nagyon igénytelen, akár a kukoricásban is megél. Elsősorban a melegebb tájakon lehet sikeresen termeszteni ezt a zöldségnövényt, mivel igen meleg és napfényigényes, viszont vízigénye minimális. Előfordul, hogy megelégszik a természetes csapadékmennyiséggel is.

Termesztésénél figyelembe kell venni, hogy bár igénytelen növény, mégis nagyon tápanyagigényes, így jól trágyázott helyre kell elvetni a magokat.

Az ideális vetésidő április 20-a köré tehető. Mivel a sütőtöknek nagy a területigénye, így egy tőre nyugodtan számolhatunk 10 m2 -t. Nagyon kedveli a homoktalajt, így célszerű ilyen helyen termeszteni. Nagy tápanyagigénye miatt a vetés helye alá 30-40 cm-re szerves trágyát vagy műtrágyát célszerű tenni, így kiemelkedő termésmennyiséget érhetünk el. Átlagos körülmények között 200q/ha termésmennyiséget produkálhat a sütőtök. Konyhakerti körülmények között 1 tőre körülbelül 20 kg termést várhatunk.

Így is lehet sütőtököt betakarítani:

Hazánkban 3 fajta van folyamatos termesztésben:

Nagydobosi: középerős, erős hajtásrendszert fejlesztő fajta. A termés lapított gömb, a héj világosszürke, a hús narancssárga. Egy-egy termés átlagtömege 4–8 kg. Jól tárolható.

Kiszombori: erőteljes hajtásrendszert fejleszt. Termései enyhén megnyúlt gömb alakúak. Terméshéja fehéresszürke. Húsa narancssárga. Tenyészideje rövidebb, húsa vastagabb, mint a Nagydobosi fajtáké. Friss fogyasztásra, de még inkább feldolgozó ipari célra termeszthető. Egy-egy termés átlagtömege 4–6 kg.

Orange: középerős növekedésű. Termése megnyúlt körte alakú. A terméshéj színe éretten sötétnarancs. Hússzíne megegyezik az érett termés héjszínével. Friss fogyasztásra, esetleg feldolgozásra alkalmas. Viszonylag rövid ideig tárolható. Termésének átlagtömege 2–4 kg között változik.

Nagydobosi Sütőtök Fesztivál

Magyarországon egy nagyobb termőterület van, ahol már hosszú évek óta folyamatos a sütőtöktermesztés: ez a hely Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, Nagydobos településen. Itt az elmúlt hétvégén tartották a Nemzetközi Sütőtök Fesztivált. Az esemény a Nagydobosi sütőtök köré szervezett gasztronómiai és kulturális fesztivál, melyet már évek óta megrendeznek. A tökből készített ételek és italok mellett az ide látogatók sütőtökből faragott szobrokat és játékokat is láthattak.

Az idei Nagydobosi Sütőtök Fesztiválon ilyen hatalmas sütőtököket láthattak a rendezvényre kilátogatók (Forrás: Nagydobosi Sütőtök FB)
Az idei Nagydobosi Sütőtök Fesztiválon ilyen hatalmas sütőtököket láthattak a rendezvényre kilátogatók (Forrás: Nagydobosi Sütőtök FB)

 

Idei sütőtökhelyzet – vélemények

Sallai Istvánné és családja idén foglalkoznak először sütőtökkel, így összehasonlítási alapjuk még nincsen. Rendelkeztek némi szabad földterülettel, kaptak hozzá sütőtök magot egy ismerősüktől, ezért megpróbálták a termesztést. Tapasztalatuk szerint nagyon igénytelen növény, sőt, betegségek sem támadták meg. Más terményekkel is foglalkoznak, melyeket a helyi piacon, illetve a Budapesti Nagybani Piacon értékesítenek. A sütőtök még a földön van, nem szedték le. A piacon probléma az értékesítés során, hogy sokat alkudnak a vásárlók az amúgy is alacsony piaci árakból.

Egy másik felhasználónk, Filep László 20 éves sütőtöktermesztői múlttal rendelkezik. Jelenleg 6 hektáron termel Orange és Nagydobosi fajtákat. Idén is részt vettek a Nagydobosi Sütőtökfesztiválon, ezzel kívánja népszerűsíteni a sütőtököt és így próbál meg piacra kerülni terményével. A termesztés helyén kiváló időjárás volt a sütőtökre, így az idei évben jó termésre számít, körülbelül 1000 mázsára, amiből 16-17 tonna lesz étkezési minőségű, a többi takarmányként kerül felhasználásra. Az utóbbi időben lehullott sok csapadék azonban káros lehet a termésmennyiségre és minőségre, ezért szakaszosan fog történni a betakarítás, ami beérik, azt leszedi, a többit kint hagyja még. Nagyobb üzletláncokba is szállít terményéből, de jelenleg egy saját brand kiépítésén dolgozik.

Szeretnénk megköszönni Sallai Istvánné és Filep László közreműködését, hogy válaszoltak kérdéseinkre!

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi zöldségek brutt... A Kecskemét Nagybani piacon a szabadföldi Desire burgonya ára csökkent 10 százalékkal, a 22. héten 100 forintba került kilója. A Condor szabadföldi b...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi zöldségek ... A Rozella szabadföldi burgonya ára a Fehérvári piacon 128 forint/kilogramm, míg a Fény utcaiban 149 forintot kérnek el kilójáért. A primőr újburgonya...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi zöldségek ... 5-10 százalékkal csökkent a belföldi zöldségek többségének termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon a 24. héten, de volt ami drágult. A részleteket az...