Takarmánytartósítás esős időben

A haszonállatok takarmányszükségletét a tavasztól késő őszig tartó időszakban kell megtermelni. Akkor, amikor azt az időjárás is engedi. Jelenleg viszont éppen az okozza a problémát, hogy nagyon sok a csapadék. Nehéz megfelelőképpen betárolni a takarmányokat a magas nedvességtartalmuk miatt. Ezért most extra figyelmet kell fordítani a tartósításukra, hogy egész évben tárolhatok és az állatokkal etethetőek legyenek. Szerencse, hogy ma Magyarországon elérhető olyan eljárás, ami erjesztéssel ilyen mostoha körülmények között is lehetővé teszi a tartósítást és szilázs-, szenázs-, valamint erjesztett szemes takarmány készítését.

A takarmánygazdálkodás eredményességét jelentősen meghatározza, hogy milyen hatékonyan tudjuk tartósítani és tárolni a takarmányokat. Az erjedés, valamint a takarmány minőségét, illetve az eltarthatóságot megfelelő technológiával és megfelelő adalékanyagokkal lehet javítani.

Előbbit a növény szénhidrát-, nyersfehérje-, szárazanyag- és nyersrosttartalma, a műtrágyázás, valamint a szecska- és szeletméret befolyásolja. Az eltarthatóság szempontjából pedig rendkívül fontos, hogy milyen silótérbe kerül a termény, milyen tömörítési és lezárási eljárást, illetve milyen kitárolási technikát és ütemezést alkalmazunk.

Az adalékanyagokkal egyrészt a tartósításhoz nélkülözhetetlen tejsavtermelő baktériumok működési feltételeit javíthatjuk, másrészt az erjesztés szempontjából káros folyamatokat, például vajsavaserjedést (Clostrydium), élesztőgomba-képződést zárhatjuk ki. Ehhez alkalmazhatunk baktériumokat, savakat vagy ezek kombinációját.

Takács Tamás a Noack Magyarország Kft. értékesítési vezetője
Takács Tamás a Noack Magyarország Kft. értékesítési vezetője

Előbbit a növény szénhidrát-, nyersfehérje-, szárazanyag- és nyersrosttartalma, a műtrágyázás, valamint a szecska- és szeletméret befolyásolja. Az eltarthatóság szempontjából pedig rendkívül fontos, hogy milyen silótérbe kerül a termény, milyen tömörítési és lezárási eljárást, illetve milyen kitárolási technikát és ütemezést alkalmazunk.

Az adalékanyagokkal egyrészt a tartósításhoz nélkülözhetetlen tejsavtermelő baktériumok működési feltételeit javíthatjuk, másrészt az erjesztés szempontjából káros folyamatokat, például vajsavaserjedést (Clostrydium), élesztőgomba-képződést zárhatjuk ki. Ehhez alkalmazhatunk baktériumokat, savakat vagy ezek kombinációját.

Amikor a mostanihoz hasonló körülmények között, nedvesen erjesztve tartósítunk, akkor nagyon fontos, hogy milyen irányban és milyen gyorsan megy végbe a folyamat, valamint, hogy a felbontás után a takarmány stabil maradjon.

Ehhez nyújt hatékony megoldást a Noack Magyarország Kft. terméke, a tejsavbaktérium (BIO-SIL®) és a pufferolt hangyasav (NOACK AC SIL 2 NA) kombinált alkalmazása.

A két szer hatása összeadódik, minek következtében a silóanyag pH-ja gyorsan a 4,0 értékig csökkenthető majd a növényi cukor ezt követő biztos erjesztésén alapul. A NOACK AC SIL 2-vel történő tartósításnak cukormegtartó hatása van, így a megfelelő pH érték eléréséhez kevesebb cukrot kell felhasználni. Ezért a hozzáadott tejsavbaktériumoknak a teljes cukormennyiség a rendelkezésére áll, amely így gyorsan és hatékonyan tud tejsavvá átalakulni, amíg egy stabil, alacsony pH-értéket el nem ér.

Aktív tejsav-baktériumok az optimális szilázsminőségért

Folyékony adagolásakor mindkét összetevőt külön kell használni. Az optimális felhasználási hely az ellenkés területe a BIO-SIL® -hez és a kidobótoronyban lévő utángyorsító a NOACK AC SIL 2-hez.

A Noack Magyarország Kft. lucernaszénánál kínál továbbá egy olyan eljárási technológiát, amire most nagyon nagy az érdeklődés. Propionsav alkalmazásával ki lehet tolni a lucernaszéna betakaríthatóságát. Itt az okozott gondot korábban, hogy a növény úgy reggel, mint este harmatos, de 16-25 %-os nedvesség mellett propionsavval, az új módszerrel mégis be lehet takarítani a lucernát.

De a cég nem csak termékeket értékesít, hanem ezt szaktanácsadással is összeköti. Közel 60 céget képviselnek Nyugat-Európából négy szegmensben: takarmánykiegészítők (ide tartozik a tartósítás a különböző savak és ezeknek a kombinációi), élelmiszeripari diagnosztikumok, állategészségügyi diagnosztikumok és analítikai műszerek.

Kérjen ajánlatot és szaktanácsadást az alábbi elérhetőségeken:

Takács Tamás
értékesítési vezető
ttakacs@noack.hu
06-30-670-6797

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Indul a naposcsibe szezon és a csibekeltetés!!! A baromfitartók ebben a kora tavaszi időszakban felélénkülnek, ugyanis a naposcsibetartásra leginkább a tavaszi hónapok felelnek meg. Ekkor veszi kezd...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Tojó táp, vagy legelő? Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkja...
Mennyit eszik egy tejelő marha? A kérdésre a válasz nem egyszerű. Egy tejelő szarvasmarha a laktáció ideje alatt a tejleadással párhuzamosan rengeteg szárazanyagot ad le szervezetébő...
Mitől hízik az állat? Az állatok hízlalásakor fontos a megfelelő fehérjeellátás biztosítása. Ennek alapját az állati fehérje képezi, de ha ehhez nem tud hozzájutni a gazda,...