Szupergyors talajvizsgálat 10 perc alatt

Tápanyaggazdálkodás során mindig az a kérdés, hogy holnapután mit juttassunk ki egy területre? Ebben segít a talajvizsgálat. Ott a traktor és a műtrágyaszóró, de a talajminta laboreredménye csak hetek múlva érkezik meg, a szaktanács pedig még később. Finoman szólva már nem lesz releváns, amit mond: a gazda akár keresztet is vethet az okszerű tápanyagkijuttatásra. Így pedig időt, pénzt és hatóanyagot pazarol. Létezik azonban egy eszköz, ami akár 10 perc alatt, még a helyszínen részletes eredményeket mutat a talajmintából. A kézi súlyzóra hasonlító talajvizsgálati eszközről a Csernozjom Kft. tulajdonosával, Vona Márton talajvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakértővel beszélgettünk a Magro.hu bábolnai látogatásakor.

Mióta foglalkoznak a magyarországi talajokkal?

A Csernozjom Kft. 2007 óta van jelen a magyar piacon, főleg a talajvédelemmel és tápanyaggazdálkodási szaktanácsadással foglalkozunk. Munkatársaink agrár egyetemek aktív, vagy egykori oktatói és kutatói, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek talajtani kutatás, tervezés és oktatás területén egyaránt. A húgom, tulajdonos-ügyvezető társam, Vona Viktória pedig Hollandiában 9 éven keresztül dolgozott egy többek között talajvizsgálatokkal is foglalkozó cégnél, ahol új precíziós növénytermesztési technológiákat tesztelt, használt és illesztett a gyakorlatba. Az egyik ilyet hoztuk el Magyarországra, a holland AgroCares cégcsoport kizárólagos hazai képviselőjeként. A kizárólagosság viszont nem ügynöki tevékenységet jelent, hanem a hazai igényeknek megfelelő szaktanácsadással egészítjük ki a technológiát.

A SoilCares talajszkenner használatával megoldható a gyors, részletes, helyszíni talajvizsgálat és elemzés
A SoilCares talajszkenner használatával megoldható a gyors, részletes, helyszíni talajvizsgálat és elemzés
Hogyan működik a kézi talajszkenner?

Az eszköz a spektroszkópia elvén működik, és talaj-, tápanyagvizsgálatra alkalmas. Az Talajszkenner Bluetooth kapcsolatban áll az okostelefonnal, arra érkezik a talajvizsgálati eredmény. Mér, összes nitrogént foszfort, káliumot, kationkicserélődést, pH-t, agyagtartalmat, vezetőképességet és szervesanyagot is. Ez egy monitoring és indikációs eszköz, ami ugyanakkor nem váltja ki az akkreditált méréseket, így a nitrát jelentést sem, de nem is ez a célunk. A SoilCares Talajszkenner 85% feletti vizsgálati eredményt ad. De olyan naprakész tápanyaggazdálkodási szaktanácsot és tudást adunk mellé a gazdának, amit azonnal tud alkalmazni. A talajmintavétel megkerülhetetlen, de a szkennerrel történő mérést követő 10 percen belül a gazda talajállapot jelentést és a tápanyag-gazdálkodásra vonatkozó javaslatainkat egy mobilapplikáción keresztül megkapja. Gyorsan és egyszerűen, növényspecifikusan így helyben, azonnal tud dönteni a tápanyagutánpótlás következő lépéseiről. A tényadatokon alapuló döntéshozatallal nem csak a terméshozamunk nőhet, de a Kevesebb, vagy jól megválasztott műtrágyával és ráfordítással nagyobb profitot érhetünk el, ehhez nyújt segítséget a technológia.

Mire kínál megoldást ez a szkenner?

A mobil szerkezet gyors, akár helyszíni talajanalízist végez: a mintavételt követően 10 percen belül megtudhatjuk az adott mintára jellemző tápanyagadatokat. Ilyen típusú mobil applikációval támogatott talajszkenner a világon egyedülálló. A SoilCares Talajszkenner holland fejlesztést az Európa számos országában (pl. Lengyelország, Ukrajna, Dánia, Hollandia), a kontinensen kívül Ázsiában és Közép-Afrikában is használják.

Miben más a SoilCares Talajszkenner, mint a többi mobil talajvizsgálati eszköz?

A piacon vannak más mobil eszközök is, de a többségük mindössze egy-két talajparamétert vizsgál. Vagy csak nitrogén-, vagy csak mésztartalmat. A mi szkennerünk azokat a paramétereket tudja mérni, amik a napi rutinszerű tápanyaggazdálkodáshoz kellenek. A makro- és mezoelemek szempontjából vizsgálja a talajt, a bővített talajvizsgálati paramétereknek megfelelően.

Miben számít úttörőnek a technológiájuk?

Tavaly 550 talajmintát vettünk Magyarországon, amit a saját hollandiai akkreditált laborunkban, és hazai akkreditált laboratóriumban 80 paraméterre vizsgáltunk meg a klasszikus (oldószeres feltárású módszerekkel (nedves analízis)). Emellett mértünk a közeli infravörös tartományban, spektroszkópiával (száraz analízis). Az eltérő módszerek, eredmények adatainak felhasználásával validációs adatbázist építettünk Magyarországra, amely adatokat beillesztettünk a több mint 28.000 talajanalízisen alapuló globális adatbázisunkba. Ez alapján tudunk tápanyaggazdálkodási szaktanácsadást nyújtani. Ugyanis a validálás és a magyarországi adottságokhoz való történő illesztés nélkül nem biztos, hogy azonnal sikeres szaktanácsadást eredményeznek a gazdák számára más országokban már bevezetett rendszerek. Mi ebben is kivételt jelentünk a validációt mi végeztük, a magyar gazdálkodók már kiépített hazai talajadatbázison nyugvó értékelést kapnak.

Helyszíni mintavétel a táblán
Helyszíni mintavétel a táblán
Milyen fejlesztéssel készülnek még?

Jövőre várható a szkenner levélanalízist, talajbiológiai aktivitást mérő applikációval történő bővítése, de számos egyéb módszertan van még. Az eszköz teljes tudása még egyáltalán nincs kiaknázva.

Mi okozza a legnagyobb kihívást a talajvizsgálatoknál?

Sok vita van amiatt, hogy a magyar tápanyaggazdálkodás 5 hektáros alapegységekkel dolgozik, 5 éves ismétléssel. Ez szinte a teljes talajos szakma szerint – még a nagyon homogén békési mezőségi talajon is – túl nagy, túl hosszú idő. Talajaink tápanyagszolgáltató képessége nem állandó, térben és időben is igen változó lehet. Az okszerű növénytermesztés folyamatos tápanyag-gazdálkodási információt követel meg. Ez a „nedves analízis” időigénye, költsége miatt azonban eddig korlátozottan volt megvalósítható. A „száraz analízis”, Talajszkennerrel történő mérés gyors és költségkímélő, így azonnali talajvizsgálati eredményeket biztosít a gazdálkodónak, akár vegetációs időszakon belül.

Így elemzi a kézi talajszkenner a vödörbe összegyűjtött, és összekevert talajmintát
Így elemzi a kézi talajszkenner a vödörbe összegyűjtött, és összekevert talajmintát
Kik érdeklődnek a SoilCares Talajszkenner talajvizsgálati rendszer iránt? Kik a potenciális ügyfelek?

Azok a gazdák keresnek meg minket, akik felismerik, hogy heterogének a talajaik, és szeretnék megérteni, miért van ez. Akik szeretnének kisebb ráfordítással nagyobb profitot termelni. Akiknek fontos a függetlenség, hogy ne kelljen hónapokat várni egy-egy talajvizsgálati eredményre. Rajtuk kívül érdeklődnek még az integrátorok, illetve az agrárcégek, akik szaktanácsadási rendszereikbe integrálják. Ők arra használják a rendszert, hogy a naprakész talajvizsgálati eredmények alapján, megalapozott, jó választ adjanak a gazdák talajokkal kapcsolatos kérdéseire. Ez alapján pedig az adott termőhely talajadottságainak, növény igényeinek leginkább megfelelő szolgáltatást nyújthassák a gazdálkodók számára.

Csurja Zsolt

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Humusszal a megfelelő vízháztartásért Az utóbbi időszakban egyre többet foglalkozik az agrárium a talajjal és annak növényekre gyakorolt hatásaival. Sokak szerint az éghajlatváltozás okozt...
A szerves anyag és a talajegészség kapcsolata Amikor kezünkbe veszünk egy talajvizsgálati eredményt, a pH után gyakran az NPK és mikroelem-ellátottságra ugrunk. Van ott azonban még egy szám, amely...
Merre tovább, tápanyag-gazdálkodási rendszerek?... Az okszerű, talajvizsgálati eredményekre épített tápanyag-gazdálkodás a talajközpontú, fenntartható és gazdaságos mezőgazdaság egyik alappillére. Miné...
Skót talajvizsgálat elásott alsónadrággal Elásta gyapotból készült nadrágjait egy skót gazda, hogy ezzel tesztelje a gazdaság talajminőségét. Egy kutatás szerint ugyanis minél több anyag bomli...
Olcsó és a megszokottnál gyorsabb talajvizsgálat a... Rövidebb határidővel elkészülő laboratóriumi talajvizsgálat is elérhető lesz a kamarai tagok számára. A szükséges hátteret a Kaposvári Egyetem akkredi...
A laboratóriumi talajvizsgálatok pénzt, energiát é... Hazánk földjeinek közel 70 százaléka nitrátérzékeny terület. Ezeken a tápanyag csak 5 évnél nem régebbi talajvizsgálati eredmény birtokában juttatható...