Saját maguknak javítják az utakat a felpéci és a kajárpéci gazdák

Mezőgazdasági utakat újítottak fel a kajárpéci és felpéci gazdák Győr-Moson-Sopron megye Győri járásában. Kajárpéc, Felpéc és Sokorópátka Földtulajdonosi Közössége vadászati jogot biztosít a területen, melynek bevételi forrása a földhasználat jegyében a bankszámlájukon jelenik meg. Ebből az összegből fizetik a haszonbérleti díjakat a földtulajdonosoknak és ezt fordították a mezőgazdasági utak javítására is. 

A Kisalföld számolt be róla, hogy a munkát Major Béla, a Földtulajdonosi Közösség vezetője irányította. Kajárpéc polgármestere, Laki György szerint példaértékű volt az összefogás, az elvégzett munka közös érdeket szolgál. A települések közötti mezőgazdasági területeken és az utakon folyamatos a forgalom. A gazdák mindig szép számmal jönnek össze, idén is közel 35-en vették ki a részüket a feladatokból. Az utakon kialakult gödröket feltöltötték, kiegyengették, majd a mezőgazdasági gépek segítségével javították az utak minőségét – írta a lap.

Saját maguknak javítják az utakat a felpéci és a kajárpéci gazdák - Fotó: Kajárpéc település oldala
Saját maguknak javítják az utakat a felpéci és a kajárpéci gazdák – Fotó: Kajárpéc település oldala

Saját érdekükben, saját forrásukból

“Nem feltétlenül csak az önkormányzatok gondja az utak jó állapotban tartása, hiszen mi, gazdák használjuk azokat nap mint nap. Ha valakinél építési törmelék keletkezik, amit murvaként tudunk hasznosítani az utaknál, azt is állandóan raktározzuk, majd amikor eljön a felújítás ideje, akkor ezekre a mezőgazdasági utakra kerülnek. Mindig a legrosszabb állapotban lévő utakat vesszük előre  – mondta el Major Béla, a Földtulajdonosi Közösség vezetője. 

– Nagy munka volt, de nekünk, gazdáknak is ez az érdekünk. Egész más az aratás is, ha megfelelő állapotúak az utak. A gépeink megvannak hozzá, ennyit bármikor megtehetünk. Nagyon fontos az önkormányzatok és a gazdák együttműködése – tette hozzá Major Béla. 

Előkerültek a padkaszárzúzók, és a lejtésen is igazítottak az árkok felé. A munkálatokból az önkormányzatok is kivették a részüket, segítettek az út menti fák lehajló ágait megvágni, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a nagyobb gépekkel is könnyebben meg lehessen közelíteni az útszakaszokat – írták.

Példás összefogás a gazdák részéről

Laki György, Kajárpéc polgármestere szerint a gazdák tevékenysége példaértékű, hiszen az önkormányzatok nem kapnak normatívát a mezőgazdasági utak javítására. A település nemrég a Zártkerti Program lehetőségeivel élt, három zártkerti területet is rendbe hoztak. Várják a közbeszerzési kiírást, hogy pályázati pénz segítségével újulhassanak meg a Kajárpéc–Felpéc–Gyömöre közötti mezőgazdasági utak. Ezt a Vidékfejlesztési Alap 300 millió forintjából tennék meg. A fejlesztésre azért is szükség van, mert a pályázatból felújított utat használják a gazdák arra, hogy a terményeiket a magtárakba juttassák.

A segítő szándék megmutatkozik a gazdákban is, ennek remek példája az utak rendbetétele. A kapcsolat ápolása fontos, hiszen ebben az esetben is önkéntesen segítettek a feladatokban és hozzájárultak ahhoz, hogy ezek a mezőgazdasági utak jobb állapotba kerüljenek – fogalmazott a településvezető.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Komoly díjat kapott a Rábaköz egyik legjobb agrárv... Idén a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. lett a Kisalföldi Presztízs Díj agrártagozat kategóriájának győztese. Az elismerést a cég az évtizedek óta fol...
Agrárfórum Szanyban: öntözés nélkül nem lehet vers... Agrárfórumot tartott Szanyban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei szervezete. Az érdeklődők tájékoztatást kaptak a mezőgazdaság ...
A generációváltástól, a tulajdonviszonyokon át  a ... A termelőket legjobban foglalkoztató témákat gyűjtötte össze a ConsultAgro Kft. Ezeket a cég által meghívott neves előadók vitatták meg nyilvánosan e...