Rendkívül erősre sikerült az idei horgászszezon

A hazai horgászati ágazat idei forgalma nagyjából 20 százalékkal múlja felül a tavalyi mintegy 40 milliárd forintot. Ebben szerepet játszik, hogy horgászni – szabadidős tevékenységként – a járvány idején is megengedett volt, így sokan visszatértek korábbi hobbijukhoz, vagy családi programként választották vízparti kiránduláshoz.

A hazai horgászati ágazat idei forgalma nagyjából 20 százalékkal múlja felül a tavalyi mintegy 40 milliárd forintot – mondta a Világgazdaságnak Dérer István, az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ főigazgatója, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnökhelyettese. Magyarázata szerint ebben szerepet játszik, hogy horgászni – szabadidős tevékenységként – a járvány idején is megengedett volt, így sokan visszatértek korábbi hobbijukhoz, vagy családi programként választották vízparti kiránduláshoz.

A hazai horgászati ágazat idei forgalma nagyjából 20 százalékkal múlja felül a tavalyi mintegy 40 milliárd forintot (Fotó: Pixabay, Hans)
A hazai horgászati ágazat idei forgalma nagyjából 20 százalékkal múlja felül a tavalyi mintegy 40 milliárd forintot (Fotó: Pixabay, Hans)

Hetente nagyjából ötezerrel nőtt a horgászok száma, már több mint 695 ezren regisztráltak. Ez a 275 ezres bővülés kiemelkedő a három évvel ezelőtti számhoz képest. Egyúttal a horgászok korfája is jelentősen átrendeződött, a 36–45 év közöttiek átvették a vezetést az idősebbektől, 65 ezren pedig 14 év alattiak.

Évente nagyjából négyezer tonna halat telepítenek a horgászszervezet által kezelt vizekbe az elnökhelyettes tájékoztatása szerint, de az idén egy állami intervenció keretében 1200 tonnával több kerülhet az állami tulajdonú vizekbe, mert a járványhelyzet miatt a haltenyésztő vállalkozások is nehéz helyzetbe kerültek, és szükség volt a gyors kihelyezésre.

A 800 millió forintos befektetéssel egyrészt 1500 munkahelyet lehetett stabilizálni, a forgalomnövekményből származó adóbevételek miatt pedig fél évnél is hamarabb megtérült az állami befektetés.

Mivel pedig sok 1,5–3,5 kilogrammos, hároméves ponty került a vizekbe, a program a la­kosság halfogyasztását is közvetlenül támogatta. Az ősz erősnek ígérkezik az ágazat számára – bár függ az időjárástól –, és hamarosan megkezdődnek a nagy őszi telepítések is.

Országosan több mint 1200 horgászbolt működik, és további több száz vállalkozás gyárt és forgalmaz horgászkelléket, etetőanyagot. Egy horgász szezononként átlagosan 40 ezer forintot költ engedélyekre – például állami horgászjegyre és területi engedélyre –, továbbá nagyjából 80 ezer forintot a horgászathoz szükséges felszerelésekre, etetőanyagokra. Sokan még utazásra és szállásra is fordítanak pénzt az egyre népszerűbb horgászhelyek közelében. A parti infrastruktúra is folyamatosan fejlődik, és sok halgazdálkodási hasznosító, vízparti település fordít erre a célra jelentős pályázati forrásokat.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 48. hét Norvégia is besegít hazánknak a klímaváltozásra való felkészülésben, elkészült az új agrárstratégia, vírus akadályozza a fehérorosz élőállat exportot,...
Megnyílt a 22. FeHoVa Nemzetközi Kiállítás A kiállítás a számos megszokott program mellett rengeteg újdonsággal várja a látogatókat, így pl. bemutatnak egy új, hatalmas FEHOVA AKVÁRIUM-ot, amel...
Európa legnagyobbja lett a Budapesti Halfesztivál... Területét és kiállítószámát tekintve Európa legnagyobb halas rendezvényévé nőtte ki magát a Budapesti Halfesztivál, amelynek ebben az évben a Vajdahun...
Horgászati idénynyitó a Balatonon Fellendülhet a horgászturizmus a héten elfogadott törvénymódosítás eredményeként, amely 2016-tól megszünteti a kereskedelmi célú halászatot a természe...
Tilos a csuka horgászata! Február elsejétől lépett hatályba a csuka horgászatát tiltó intézkedés. Február 1. és március 31. között tilos az íváshoz készülődő és szaporodóhely u...
Iskolai tananyag lesz a horgászat? Érdekes ötlettel állt elő a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). Terveik szerint 3 éven belül az általános iskolákban oktatnák a horgászatot, s...