A hazai piacokon a napokban már megjelent a magyar, korán érő meggy, megkezdődött hát a meggyszezon is. A termelők idén fokozott külföldi érdeklődésre is számíthatnak, a piacvezető lengyeleknél ugyanis elvitte a fagy a termés javát.
Magyarország előkelő helyen áll a meggypiacon. Az unió második legnagyobb termelőjének számítunk a magunk 14-15 ezer hektáros termőterületével. Évjárattól függően 60-90 ezer tonna termést lehet innen betakarítani, aminek mintegy 80 százaléka külföldre kerül. Ennek oka, hogy a magyar meggy kiváló minőségű, keresett termék külföldön is. Jellemzően 20-25 ezer tonna hagyja el az országot friss termék formájában, befőttként 38-45 ezer tonna kerül kivitelre, míg fagyasztott meggyből 4-6 ezer tonnát adnak el a termesztők a külföldi partnereiknek.
Itthon szinte kizárólag hazai nemesítésű meggyfajtákat termesztenek, melyek beltartalma kiváló, ezért is keresik sokan a magyar meggyet külföldön is. A gyümölcs kifejezetten gazdag A-, B- és C-vitaminban, ezen kívül ásványi anyagokban, vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz.
Cél az első hely
Az idei év nem indult zökkenőmentesen a meggytermesztőknek. A tavaszi fagyok ugyanis pont a gyümölcsfák virágzásakor érkeztek, de mivel a fagyok csak foltszerűen érték a gyümölcsösöket, a terméskiesés legfeljebb 20 százalékos lehet. Az unióban piacvezető Lengyelország azonban nem úszta meg ennyivel. Akár 75 százalékos is lehet a terméskiesésük a lengyel gazdáknak! Könnyen előfordulhat, hogy idén hazánk a meggy termésmennyiségét tekintve átveheti az első helyet az Európai Unióban.