Óriási ugrással, történelmi csúcsot döntött márciusban a FAO élelmiszerár-indexe

A FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) élelmiszerár-indexe a nemzetközi ár havi változásának mértéke. Öt árucsoport-árindex átlagából áll, súlyozva az egyes csoportok átlagos exportrészesedésével. Az index átlagosan 159,3 pontot ért el 2022 márciusában, ez 17,9 ponttal (12,6 százalékkal) magasabb, mint februárban, 1990-es létrehozása óta a legmagasabb szint.

A legutóbbi növekedés minden idők legjobb eredményeit tükrözi. A növényi olajok, a gabonafélék és a hús alindexe csúcsértéket ért el, a cukoré és a tejtermékeké szintén jelentősen emelkedett.

Az index átlagosan 159,3 pontot ért el 2022 márciusában, ez 17,9 ponttal (12,6 százalékkal) magasabb, mint februárban, 1990-es létrehozása óta a legmagasabb szint
Az index átlagosan 159,3 pontot ért el 2022 márciusában, ez 17,9 ponttal (12,6 százalékkal) magasabb, mint februárban, 1990-es létrehozása óta a legmagasabb szint (Fotó: Pixabay)

Gabona

A FAO gabonaárindexe márciusban átlagosan 170,1 pontot ért el. Ez 24,9 ponttal (17,1 százalékkal) magasabb, mint februárban, 1990 óta a legmagasabb érték.

Az e havi emelkedés a búza és a durvaszemek világpiaci árának megugrását tükrözte, ezeket nagyrészt az Ukrajnából és kisebb mértékben az Orosz Föderációból származó export zavarai okozták. A fekete-tengeri térség várható exportkiesése súlyosbította a búza amúgy is szűkös globális elérhetőségét.

Mivel az Egyesült Államok terméskörülményei miatt is jelentkeztek aggodalmak, a búza világpiaci ára jelentősen, 19,7 százalékkal emelkedett márciusban. A márciusi 20,4 százalékos emelkedés után a nemzetközi durva gabonaárak rekordmagasságot értek el, a kukorica, az árpa és a cirok árai mindegyike elérték az 1990 óta feljegyzett legmagasabb szintet.

A megemelkedett energia- és inputköltségek csúcsa a kukorica világpiaci árának 19,1 százalékos növekedését támasztotta alá az előző hónaphoz képest.

A kukorica piacának erősödése más durva szemekre is hatással volt, a cirok ára 17,3 százalékkal nőtt, míg a kínálati bizonytalanságok további nyomást gyakoroltak az amúgy is szűkös árpapiacokra. Így az árpa ára 27,1 százalékkal emelkedett februárhoz képest.

Eközben a különböző eredetű és minőségi tendenciák ellentétes hatásai a FAO rizsárindexének márciusi értékét kis mértékben változtatták a februári szinthez képest, ami még mindig 10 százalékkal magasabb az év korábbi értékénél.

Növényi olaj

A FAO növényi olajárindexe márciusban átlagosan 248,6 pontot ért el, ez 46,9 ponttal (23,2 százalékkal) magasabb, mint februárban, szintén új rekordot döntött.

Az index meredek emelkedését a napraforgó-, pálma-, szója- és repceolaj drágulása okozta. A napraforgómagolaj nemzetközi jegyzései márciusban jelentősen emelkedtek, mivel a fekete-tengeri térségben zajló konfliktus miatt csökkent az exportkínálat.

Időközben a pálma-, szója- és repceolaj ára is jelentősen emelkedett, amit a napraforgóolaj-ellátási zavarok következtében megnövekedett globális importkereslet ösztönzött.

Sőt, míg a pálmaolaj világpiaci értéke további támogatást kapott a főbb termelő országokban elhúzódó szűkös ellátás miatt, a szójaolaj árait alátámasztották a dél-amerikai export-elérhetőségek csökkenése miatti aggodalmak. Figyelemre méltó, hogy az ingadozó és magasabb kőolajértékek is támogatták a nemzetközi növényi olajárakat.

Tej

A FAO tejárindex átlagosan 145,2 pontot ért el márciusban, ez 3,7 ponttal (2,6 százalékkal) magasabb, mint februárban, ami a hetedik egymást követő havi emelkedés, és az index 27,7 ponttal (23,6 százalékkal) az egy évvel ezelőtti érték fölé emelkedett.

A tejtermékek árának emelkedő tendenciája továbbra is fennmaradt, ezt főként a világpiaci beszűkülés segítette, mert Nyugat-Európa és Óceánia tejtermelése nem volt megfelelő a globális kereslet kielégítésére.

A vaj és a tejpor jegyzései meredeken emelkedtek. Ezt a rövid és hosszú távú szállítások importkeresletének megugrása, különösen az ázsiai piacokról, valamint a nyugat-európai szilárd belső kereslet támogatta.

 Eközben a sajtpiacok is szűkös kínálattal szembesültek az erős nyugat-európai belső kereslet miatt, de az index értéke kismértékben mérséklődött, tükrözve az árfolyammozgások hatásait.

Hús

A FAO húsárindex átlagosan 120,0 pontot ért el márciusban, ami 5,5 ponttal (4,8 százalékkal) magasabb, mint februárban, és szintén történelmi csúcsot ért el. Márciusban a sertéshús ára az eddigi legmeredekebb havi emelkedést regisztrálta 1995 óta, amit a nyugat-európai vágósertés-kínálat hiánya és a közelgő húsvéti ünnepek miatti belső kereslet megugrása támaszt alá.

A baromfihús nemzetközi árai megszilárdultak, amit a vezető exportáló országokból származó, a madárinfluenza-járványt követően beszűkült készletek tápláltak. Ezt tovább befolyásolta az, hogy Ukrajna nem tud baromfihúst exportálni a folyamatban lévő konfliktusok közepette.

A szarvasmarhahús ára is erősödött, mivel néhány kulcsfontosságú termelő régióban továbbra is szűkös volt a vágásra kész szarvasmarha-kínálat, miközben a globális kereslet szilárd maradt.

A búza és a durvaszemek világpiaci árának megugrását nagyrészt az Ukrajnából és kisebb mértékben az Orosz Föderációból származó export zavarai okozták
A búza és a durvaszemek világpiaci árának megugrását nagyrészt az Ukrajnából és kisebb mértékben az Orosz Föderációból származó export zavarai okozták (Fotó: Pixabay)

Cukor

A FAO cukorárindexe márciusban átlagosan 117,9 pontot ért el, ez 7,4 ponttal (6,7 százalékkal) magasabb, mint februárban volt. Megfordult tehát az előző három havi csökkenés nagy része, és az index több mint 20 százalékkal magasabb szintet ért el, mint a tavalyi év azonos hónapjában.

A nemzetközi cukorárjegyzések márciusi fellendülését főként a nemzetközi kőolajárak meredek emelkedése idézte elő, felerősítve azokat a várakozásokat, hogy a következő szezonban Brazíliában nagyobb mértékben használják fel a cukornádat etanolgyártásra.

A cukor világpiaci árának további támogatását a brazil reál amerikai dollárral szembeni tartós erősödése nyújtotta, ami a helyi valutában mért alacsonyabb hozamok miatt visszafogja a termelői értékesítést.

A nagy cukorexportőr, India jó betakarítási előrehaladása és kedvező termelési kilátásai azonban hozzájárultak az áremelkedés mérsékléséhez, és megakadályozták a nagyobb havi áremelkedést.

(Forrás: fao.org

Share Button

Kapcsolódó cikkek

7 éves rekordon az élelmiszerárak Csökkenő élelmiszerárak köszöntötték a 2016-os évet. 7 éve nem voltak olyan alacsonyak az árak, mint most. Jóformán az összes alapvető élelmiszer ára ...
Nincs megállás, tovább drágultak az élelmiszerek j... A FAO élelmiszer-árindexe 175,2 ponton állt 2017 júniusában. Ez 2,5 pontos emelkedést jelentett a májusi értékhez képest, valamint 11 ponttal volt töb...
Csekély mértékben, de végre csökkentek a globális ... Kis mértékben ugyan, de újra csökkent májusban a legfontosabb élelmiszer-alapanyagok ára, míg a búza és a baromfihús drágult – adta hírül az ENSZ Éle...