A madárinfluenza miatt több ínyencség – mint például a kacsa- és a libahús – hiánytermékké vált a boltok polcain. Szakértők szerint a tátongó űrt érdemes lenne a nyúlhússal kitölteni. Népszerűsége ugyanis igen alacsony a magyar családok körében, így ráfér a hírverés az egészséges húsfélére.
A nyúlhús ugyan nagyon egészséges, mégsem fogyasztunk belőle sokat. Éves szinten mindössze 20-40 dekagramm nyulat eszik meg átlagosan egy magyar ember. A nyúlhús reklámozására és népszerűsítésére kevés erőforrás jut, most azonban kapóra jöhet a madárinfluenza. Szakemberek ugyanis a kevés liba és kacsahús miatt most a nyulat kezdik el reklámozni a fogyasztók körében.
A bevásárlóközpontok húspultjaiban üresen tátonganak a liba- és a kacsahús helye. Ezeket lehetne nyúlhússal feltölteni. Egyes vélemények szerint ugyanis mind árban, mind különlegességben egy szinten van a nyúl az említett szárnyasokkal.
Két nagy hazai vágóhíd foglalkozik nyúlfeldolgozással a magyaridok.hu információi szerint. A vágóhidak tájékoztatása szerint ők képesek lennének feltölteni az áruházak pultjait friss nyúllal, megvan rá a szükséges kapacitásuk.
Példát vehetnénk nyúlfogyasztás terén a francia, a német és az olasz fogyasztókról. Az ő asztalukra hetente 2-3 alkalommal kerül nyúlhús. Azonban az itthoni gyenge fogyasztásnak többek között az is az oka, hogy kevés helyen lehet nyúlhúst kapni, valamint a fiatalabb korosztály nem tudja, hogyan kell feldolgozni azt.
Egyébként sok család foglalkozik nyúltenyésztéssel szerte az országban és 60-70 nagyüzemi telepen is nyúltenyésztés zajlik. A két nagy feldolgozó tavaly mintegy 4,5 millió darab nyulat dolgozott fel. Ezek 97 százaléka exportra került, a maradék 3 százalék landolt a magyar fogyasztók tányérjain. A jövőben azt szeretnék, ha a levágott nyulak 30 százalékát belföldön fogyasztanák el.
A jövőben szeretnék elérni, hogy minden kereskedelmi egységben megtalálható legyen a nyúlhús megfelelően beárazva, de még a megfizethető kategórián belül lehessen megvásárolni azt. Az egész nyúl esetében kiszereléstől és csomagolástól függően kétezer forint körüli szintet tartanának elfogadhatónak, ami hozzávetőlegesen megegyezik a kacsahús árával.