Nagy újítások a Multiva magágykészítők és vetőgépek körében

A Multiva jelentős újításokkal lépett a magyar piacra a vetőgépek piacán, de nem maradtak ki a változásokból a kombinátorok sem. Az elsősorban a min-till, a no-till és a precíziós technológiákat támogató újdonságokat Mező Sándor, a Multiva Magyarország Kft. értékesítési menedzsere mutatta be.

A december az összegzések ideje. Hogyan sikerült az évük üzleti szempontból?

Mivel a Multiva Magyarország Kft. a finn gyártó tulajdona és ők augusztus 31-ével zárják a pénzügyi évét, így a mi tervezésünk is ehhez igazodik. Ezért mi ilyenkorra már az új év negyedén is túl vagyunk.

Mi történt augusztus 31-ig és mi azóta?

Elmondhatjuk, hogy nagyon jó évet zártunk, a márka értékesítési számai folyamatosan növekednek. Közel 10 éve vagyunk jelen a magyar piacon és egyre többen ismerik a Multiva-t. A Covid-időszakban volt ugyan egy visszaesés, de azóta folyamatos a bővülés. Mindezt erősítették a különböző pályázatok, így a precíziós és a kertészeti támogatások is, amik felpezsdítették a magyar piacot és erőteljesen befolyásolták a beruházásokat, illetve a különböző kamattámogatott hitelkonstrukciós lehetőségek is felfelé húzták a számokat.

Mező Sándor, a Multiva Magyarország Kft. értékesítési menedzsere

A sikerhez, nem utolsó sorban, pedig hozzájárult maga a gyártó is, aki képest volt reagálni a növekvő keresletre és ki tudott bennünket szolgálni a gépekkel.

Mit jelent a jó év a számok nyelvén?

Az árbevételünk 20-25%-kal nőtt.

És mi történt szeptember óta?

Jó startot vett a cég szeptemberben, az őszi szezonra érkező gépek már az új üzleti évünket erősítik. A szokásos decemberi, adóoptimalizálást célzó beruházások is megtörténtek, igaz, kevesebb, mint általában, mert jellemzően rosszul sikerült a 2022-es év a gazdálkodóknak, a kevesebb árbevétel miatt. Mindehhez rendelkezünk a megfelelő készletekkel, így a partnerigényeket könnyen ki tudjuk szolgálni.

Milyen újdonságokkal találkozhatnak a gazdálkodók a Multiva háza táján?

A finn gyártó alapvetően a magágykészítésre és a vetésre fókuszál. A magágykészítéshez kínálunk négy különböző kombinátort, könnyű kultivátortípust, amik a gyakorlatban minden igényhez, körülményhez megfelelnek.

Ezek közül az Optima T kombinátorunk megújult, és mostantól Optima EVO névre hallgat. A gyártó a vázban és a futóműben változtatott. A megújult modellben hatcsavaros kerékaggyal most már szóló és nagyobb méretű kerekek találhatók a korábbi tandemkerekek helyett. A 6 és a 7 méteres változat 380/55-17-es kerékkel, a 8-10 méteres változat pedig 480/45-17-es kerékkel szerelt, ezáltal kicsit szűkebb lett a szállítási szélesség. Becsukott állapotban így már a 3 méterbe bele tudunk férni a 6-8 méteres munkaszélességű gépeknél.

A nagyobb kerekek növelik a stabilitást közúti vonulás közben, még nagyobb sebesség mellett is.

A modell előrelépett továbbá a hátsó felszereltséget illetően, még szélesebb lett a választható opciók köre. Most már az eszköz végére kombinációban hidraulikusan állítható simítót és hengert is szerelhetünk. Ez a hidraulikusan állítható simító külön körre került, így külön vezérelhető. Megmaradt viszont a korábbi 7 soros kapakivitel és 7,5 cm-es kapaosztás.

Avaran 700 kombinátor

Az Avaran már 8 kapatengelyes magágykészítő, robusztusabb rugós kapákkal van felszerelve. Az erős és sokoldalú TopLine Super XL modellünk pedig egy új megközelítés a tarlóápolásban, tavaszi-őszi magágykészítésben használható.

Végül, de nem utolsó sorban, megemlíteném még a CrossLine magágykészítőt, ami megkapta a tarlóápolós TopLine modellünk vázát, illetve az Optima kapáját, tehát a kapák 9 tengelyen helyezkednek el, 6,5 cm-es osztásban. Ezzel ez a típus a piacon elég különlegesnek számít.

Forte EVO 300 vetőgép

Történtek-e változások a vetőgépek területén?

A Cerex és Forte vetőgépünknél még nagyobb változások voltak, mindkét vetőgéptípusunk adagolórendszere más lett. Most már a garatonként két adagoló kerék közül egyszerű reteszeléssel tudjuk kiválasztani, hogy éppen melyik forogjon. Így 1,5 kg-tól akár 1000 kg-ig precízen és pontosan tudunk kijuttatni vetőmagot és tápanyagot egy menetben. A mechanikus kivitelűeknél fokozatmentes hajtómű található, ezek Forte EVO és Cerex EVO névre hallgatnak, illetve létezik még az eForte és eCerex, amelyek tisztán elektromos adagolásúak.

eForte no-till vetőgép

Ezek a vetőgépek nagymértékben alkalmazkodnak a különböző viszonyokhoz, csökkentik a környezeti terhelést és a gazdálkodók költségeit, köszönhetően a tartályméretnek, a nagy csoroszlyanyomásnak, valamint a műtrágya és vetőmag egymenetben történő kijuttatásának.

Mi a különbség a Forte és a Cerex között nagy vonalakban?

A Cerex egy mulcsvetőgép, a konvencionális és a mulcsgazdálkodást folytatók számára egyaránt kiváló választás. 120 kg-os csoroszlyanyomást tud generálni.

A Forte vetőgépünk viszont akár 250 kg-os csoroszlyanyomást is el tud érni, tehát már tarlóban is lehet vele vetni. No-till és min-till vetőgép, ugyanakkor szabad átjárást biztosít a hagyományos gazdálkodók számára is, mivel állítható a csoroszlyanyomása. Aki még csak kipróbálná ezeket a lehetőségeket, azoknak kiváló választás egy Forte vetőgép.

Az említett modellek közül melyiket hol tudják megtekinteni az érdeklődők?

Januárban az AGROmashEXPO-n bemutatunk egy 7 méteres Optima EVO magágykészítő kombinátort, az új hátsó simító-henger kombinációval együtt, illetve az Avarant is, valamint, természetesen a megújult vetőgépeinket is megtekinthetik a gazdálkodók. Egy 3 méteres mechanikus Forte EVO és egy 3 méteres tisztán elektromos eForte vetőgépet állítunk majd ki, tele extrákkal, három tartályrésszel és külön adagolóval a műtrágya, vetőmag és aprómag/starter számára.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A takarónövényes gazdák tavaszi tapasztalatai a sz... Alaposan próbára teszi a takarónövényes gazdákat is az idei esztendő. A járványhelyzet miatti bizonytalanság, továbbá a csapadék nélküli április és m...
A legnagyobb kombinátor-választék 18%-kal csökkent... A finn Multiva őszi-téli akciója megkezdődött, aminek keretében 18% kedvezménnyel vásárolhatók meg a gyártó munkagépei. Hagyományosan ez az idősza...
Jövőálló technológiával könnyebb tervezni Szántsak továbbra is, vagy hagyjam el teljesen a talajforgatást? Készítsek fekete talajt, vagy csak sekély tarlóhántást végezzek? A gyomirtó szereken...
Szántás és eke nélkül is eredményes a Somogy megye... Eredményesen működik Somogy megyében a no-till technológia. A NAK szakmai igazgatósága a Berend Kft. tapasztalatait járta körül. Komoly eredményeket ...
Ez történik az eke elhagyása után: 5 fontos kérdés... Az elmúlt évek tapasztalatai egyebek között azt mutatták meg, hogy a talajmegújító gazdálkodásra való átállást sem siettetni, sem elkapkodni nem érde...
Svájcból települt Szolnok mellé, mestersége címere... A talajegészség öt alapelvére épülő direktvetést hasznosítja Jász-Nagykun-Szolnok megyében, tiszaföldvári földjén egy Kengyelen élő svájci gazda. Ret...