A magyar emberek többsége átkozza a kínai fokhagymát, mert ízetlen, inkább a hazai termést helyezik előtérbe. De melyik a legfinomabb fokhagyma? Cikkünkből ez is kiderül!
Fokhagymatermesztés hazánkban
Táplálkozási jelentőségének köszönhetően a fokhagyma az egyik legfontosabb kertészeti növényünk. Magyarországon sajnos évről-évre egyre kisebb területen termesztjük ezt a nagy tápértékű zöldségnövényt. Ennek fő oka a külföldről, leginkább Kínából beáramló, nagy mennyiségű, de kevésbé jó minőségű vetélytársa. Termesztési szempontból két fontos vidékkel rendelkezik Magyarország: Makóval és Bátya környékével. Itt takarítják be a magyar fokhagymatermés 95 százalékát! Magyarországon évente körülbelül 6-8.000 tonna fokhagymát tárolnak be a termesztők.
Európai Uniós fokhagymatermesztés
Az uniós fokhagymapiacot Spanyolország vezeti, méghozzá toronymagasan, ugyanis 154.000 tonna termény kerül betakarításra éves szinten. Második helyen Olaszország áll, de lényegesen kisebb, 26.000 tonnás mennyiséggel, utánuk Franciaország következik 19.300 tonnával.
Fokhagymaverseny Magyarországon
Természetesen hazánkban nem csak a Makó és Bátya környékén termesztett fokhagymát lehet megvásárolni a boltokban és hipermarketekben, hanem más országokból importált áruk is felkerülnek a boltok polcaira (a magyar fokhagymaimport mérete éves szinten körülbelül 1500 tonna, az export összege éves szinten 250 tonna körül mozog). Legnagyobb mennyiségben a Kínából importált fokhagyma található meg az áruházak zöldséges polcain. További importőrök még Franciaország és Argentína.
De vajon melyik a legfinomabb és melyik az, amelyik szinte ehetetlennek minősül?
Nyers állapotban a magyar, az argentin, a kínai és a francia fokhagyma is körülbelül ugyan azt nyújtja: a kínai fokhagyma nagy, vaskos gerezdekből áll, könnyen pucolható, jó illatú és jó ízű, ellenben rendelkezik némi kesernyés mellékízzel. Ezzel szemben a magyar fokhagymának nincsen erős illata, de íze annál inkább! Jóval csípősebb, mint kínai ellenfele. A gerezdek kicsik, nehezebben pucolhatók. Az argentin termény a kínaihoz hasonlóan szép nagy gerezdekből áll, de nagyon csípős és nagyon keserű ízű. Ha már a francia fokhagyma ára körülbelül a négyszerese a többiének, így joggal várhatjuk, hogy ez a legfinomabb is. Nagyon csípős, már-már túlságosan is, viszont kellemes illattal rendelkezik.
Párolást követő kóstolás után kissé változik a helyzet: a kínai fokhagymának semmi íze és illata nem marad, köszönhetően az alacsony allicintartalomnak (az allicin adja meg a fokhagyma jellegzetes ízét és zamatát). A kínait az argentin követi minőségben, nem túl meggyőző ízével és illatával. A magyar fokhagyma hozza az elvárt fokhagyma ízt és aromát, de a francia fokhagyma illatával nem tud versenyre kelni.
Hol érdemes fokhagymát vásárolni?
Aki igazán finom fokhagymára vágyik megfizethető áron, annak érdemes hazai termelőktől közvetlenül beszerezni ezt a zöldségfélét. A tárolást jól bírja megfelelő körülmények között. Amennyiben mégis boltban kívánunk fokhagymát vásárolni, érdemes megnézni a gyökérmaradványt a fokhagymagumó alján, ugyanis ha nincsen gyökérmaradvány, abban az esetben nagy valószínűséggel kínai termékkel van dolgunk.
Forrás: origo.hu