Mire képes a Huminisz-technológia a kukoricában?

A Huminisz-technológia lényege, hogy önmagukban is hatékonyan mûködő növénykondicionálókat és lombtrágyákat együttesen, az egyes növénykultúrák igényeinek megfelelő arányban és dózisban juttatjuk ki. Ezáltal még jobb hatásfok és eredmény érhető el. A KONDISOL növénykondicionálókat a SOLVITIS lombtrágyákkal együtt alkalmazva kiemelkedő jövedelmezőséget érhetünk el, például, a kukoricában is.

Huminisz előnyök

  • 5-15%-kal magasabb terméstöbblet, a takarmánykukorica esetében átlagos 7-15 t/ha termésszinten, 3-6- szoros megtérülés a többletráfordításhoz képest (1. grafikon) (2. táblázat)
  • nagyobb csőtömeg a kezelések hatására
  • (2-3. grafikon)
  • nő a fotoszintézis aktivitása és hatékonysága, így több szervesanyag épül be
  • a termés minősége és mennyisége jobb lesz, a növény stressztűrése és ellenállóképessége javul
  • (4. grafikon – SPAD index)
  • nagyobb gyökértömeg (1. kép)
  • jobb termékenyülés (2-3. kép)
  • relatív tápanyaghiányok, hidegstressz kezelése (jégverés) (4-7. kép)
  • fitotoxicitás kezelése (8-10. kép)

A várható hozamtöbblet időjárási-, és talajviszonyoktól, termesztés- technológiától, tápanyagellátottságtól függően változhat.

Köztudott, hogy a kukorica igen cinkigényes növény. Monokultúrás termesztésben, illetve meszes talajokon gyakran tapasztalhatunk cink hiánytüneteket, melyek aprólevelűségben és hiányos terméskötésben nyilvánulnak meg.

A termékek kijuttatása történhet az aktuális növényvédelmi kezelésekhez igazodva, azokkal egymenetben. A keverési próbát minden esetben végezze el!

*Abszolút cinkhiányos területeken 2-3 l/ha Solvitis Zn kijuttatását javasoljuk hektáronként.

A táblázatokban és technológiai ajánlásokban a termékek ajánlott dózisaként a kezelésenkénti minimálisan javasolt mennyiségeket adtuk meg.

További, a felhasználással kapcsolatos információkért keresse területi kollégáinkat bizalommal! (1. táblázat)

A Huminisz-technológiával kezelt állományok 2011-2020 között átlagosan 7,63%-os terméstöbbletet eredményeztek a kontrollhoz képest (60-70%-os arányban versenytárssal kezelt kontrollhoz képest)

A kukorica átlagos terméstöbblete 2011-2020 között (1. grafikon)

A Huminisz-technológiával kezelt területről származó növények gyökértömege 25%-kal volt nagyobb, mint a kontroll területen (lásd 1. kép)!

Huminisz-technológiával kezelt és kezeletlen kontroll kukorica gyökértömeg vizsgálata (Újszilvás, 2017) (1. kép)

A kezelések hatására a csőtömeg és a csövenkénti szemtömeg is szignifikánsan jobb eredményt hozott a kezeletlen kontrollhoz képest!

A Huminisz-technológia hatása a kukoricacső paramétereire (vetőmag-előállítás) (2. grafikon)

Huminisz-technológiával kezelt és kezeletlen kontroll vetőmag előállításra termesztett hibridkukorica-cső termékenyülési vizsgálata Balatonmagyaród 2018.09.05. (BBCH 90-92) (2. kép)

A Szepetneken végzett kísérletek eredményeként, a kétmintás t-próba szignifikáns különbséget jelzett a kezelt és kezeletlen növényekről származó csövek tömegeire vonatkozóan. A Huminisz-technológiával kezelt kukorica átlagos csőtömege statisztikailag is igazolható módon meghaladta a kezeletlen kontrollét.

A Huminisz-technológia hatása a kukoricacső tömegére (3. grafikon)

Az eredmények kiértékelése szignifikáns különbséget jelzett az adatsorok között. A Kondisol + Solvitis Mg + Zn kezelésben részesült növényeken mért átlagos SPAD-index szignifikánsan meghaladta a kezeletlen kontrollt. Tehát a kezelés statisztikailag kimutatható mértékben csökkentette a gyomirtó által okozott stresszhatást a kukoricán.

Stressz hatás után Huminisz-technológiával kezelt kukorica SPAD-eredményei (4. grafikon)

A Huminisz-technológiával kezelt csemegekukorica csöveken jobb volt a terméskötődés, a csövek szinte végig kiteltek szemekkel (lásd 2-3. kép)!

Huminisz-technológiával kezelt és kezeletlen kontroll csemegekukorica-cső termékenyülési vizsgálata, Esztár, 2018 (3. kép)

Kukorica tekintetében hideg stresszről akkor beszélhetünk, amikor napokon keresztül az éjszakai hőmérséklet 6-8 °C fok alatt van, és napközben sem emelkedik 18°C fölé. Ennek következtében a gyökér nem képes felvenni a hideg talajból az ott lévő foszfort.

Relatív foszforhiány tünete a kezelés előtt (4. kép)

Kezelés hatása 3 héttel később (5. kép)

Kezelés: 5 l/ha Kondisol N + 1 l/ha Solvitis NPK 3-20-3, 1 l/ha Solvitis Zn, Balatonmagyaród, 2018

Súlyos jégverés után, Huminisz-technológia alkalmazásával, a kukorica képes volt regenerálódni, és egészséges, végig kitelt csöveket hozni!

Jégverés után kezelt kukoricaállomány (6. kép)

A betakarított termés (7. kép) Nagykanizsa, 2019.

Előtte

Kezelés után 10 nappal

Kezelés után 20 nappal

Rosszul kimosott permetezőgép tartályból kukoricára napraforgó gyomírtó szer jutott (Letenye, 2020) (8-10. kép)

1. kezelés 3 l/ha Kondisol B+S + 3 l/ ha Solvitis Magneto

+ 1 l/ha Solvitis BórMo – gyomirtást követően 1 héttel később

2. kezelés 3 l/ha Kondisol B+S + 3 l/ha Solvitis Magneto + 1 l/ha Solvitis BórMo

Végeredmény 10 t/ha – betakarításkori nedvességtartalom: 22%

A Huminisz-technológia megtérülési mutatói kukoricában a betakarításkori legalacsonyabb áron számolva.

További eredményekért keresse fel honlapunkat! (2. táblázat)

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
Egy hihető ígéret: a Huminisz-technológia 11,5% tö... Nehéz a gazdálkodók dolga, ha az inputgyártók és -forgalmazók szédítő ígéretei között akar eligazodni. Mekkora termésnövekedés elérése a reális egy új...
A Huminisz hozamnövelő eredményei kukoricában és n... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. A piac egyik meghatározó szereplőjeként fontos fela...
A cukorrépánál, szójánál és burgonyánál is nagy do... A Huminisz Kft. a huminsavas növénykondicionálás egyik szakértője Magyarországon. Fontos feladatának tekinti, hogy a termelőket szakmailag hiteles inf...
Őszi búza eredmények Huminisz-technológiával a 201... A 2017/2018. évi szezonban az őszi búza terméseredmények (hozam, minőségi paraméterek) országos átlagban elmaradtak az előző évitől. Az elhúzódó márci...
Káposztarepce eredmények Huminisz-technológiával a... Az őszi és tavaszi Huminisz-technológia alkalmazásával a káposztarepcében mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt kimagasló eredményt érhetünk el....