Káposztarepce eredmények Huminisz-technológiával a 2017-2018. évi szezonban

Az őszi és tavaszi Huminisz-technológia alkalmazásával a káposztarepcében mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt kimagasló eredményt érhetünk el. Az őszi kezelés homogén, jól fejlett állományt eredményez, ami kiváló télállóságot biztosít. A két tavaszi kezelés hatására közel 20%-kal növekszik a virágzó oldalágak száma és a becőszám.

Őszi káposztarepce, Dominkó Zsolt, Orosháza (2016. június)
Őszi káposztarepce, Dominkó Zsolt, Orosháza (2016. június)

Dominkó Zsolt: „Idén hetedik éve használjuk sikeresen repcében is a Huminisz Kft. huminsav alapú Kondisol termékcsaládját kombinálva a Solvitis lombtrágyákkal. Több levéltrágyát és biostimulátort kipróbáltunk már korábban, illetve összehasonlítottuk ezekkel a termékekkel. Elmondhatom, hogy a Huminisz-technológiába vetett bizalmunk töretlen, hiszen minden évben kiemelkedő a jövedelmezősége. A jövőben is használni fogjuk növénykultúráinkban.”

Dominkó Zsolt

Zomba, Nagytormás puszta (2016. november)
Zomba, Nagytormás puszta (2016. november)
Győrvár (2016. november)
Győrvár (2016. november)

Az őszi, 4-6 lombleveles fenológiai fázisban a Huminisz-kezelést kapott állomány jól fejlett karógyökérrel (átlagosan +10%), gyökérnyakkal (+0,5-3 mm) és optimális mértékben megerősödött föld feletti résszel megy a télbe. A huminsavak hatására a fotoszintézis is fokozódik. A Kondisolos őszi kezelés hatására sok esetben már 1-2 napon belül jelentkezik a „zöldítő hatás”. A kezelt növényekben átlagosan 15%-kal magasabb a klorofill A-B koncentráció (SPAD mérés), ebből adódóan intenzívebb az asszimiláció, a tápanyag-beépítés.

Huminisz technológia: 1. kezelés ősszel 6-8 leveles állapotban: 5l/ha Kondisol + 1l/ha Solvitis Bór Extra + regulátor Ménfőcsanak (2016. november)
Huminisz-technológia:
1. kezelés ősszel 6-8 leveles állapotban:
5l/ha Kondisol + 1l/ha Solvitis Bór Extra + regulátor
Ménfőcsanak (2016. november)

A Kondisolban található humin- és fulvosavak, enzimek, illetve egyéb szerves molekulák az alkalmazott regulátor készítménnyel szinergiában eredményezik a képen látható pozitív változást a kezeletlen állományhoz képest.

Huminisz technológia: 1. kezelés ősszel, 5-6 leveles állapotban: 5 l/ha Kondisol + 1 l/ha Solvitis Bór Extra 2. kezelés tavasszal, tőlevélrózsás állapotban: 5 l/ha Kondisol B+S + 2 l/ha Solvitis Bór Extra + 1 l/ha Solvitis Zn 3. kezelés tavasszal, virágzáskor: 4 l/ha Kondisol B+S + 1 l/ha Solvitis Bór Extra kezelt kontroll: 2 alkalommal növénykondicionáló + 3 alkalommal 3 l/ha bór tartalmú lombtrágya Szentgál (2017. június)
Huminisz-technológia:
1. kezelés ősszel, 5-6 leveles állapotban:
5 l/ha Kondisol + 1 l/ha Solvitis Bór Extra
2. kezelés tavasszal, tőlevélrózsás állapotban:
5 l/ha Kondisol B+S + 2 l/ha Solvitis Bór Extra + 1 l/ha Solvitis Zn
3. kezelés tavasszal, virágzáskor:
4 l/ha Kondisol B+S + 1 l/ha Solvitis Bór Extra
kezelt kontroll:
2 alkalommal növénykondicionáló + 3 alkalommal 3 l/ha bór
tartalmú lombtrágya
Szentgál (2017. június)

A képen is jól látható és a vizsgálati eredmények is igazolják, hogy a Huminisz-kezelés hatására pozitív növekedés mutatkozott a szárátmérőben (+5%), a fertilis oldalágak tömegében (+18%) és a fertilis oldalágak számában (+2%). A fenti összehasonlításban 4,6 t/ha-os termésszinten a  Huminisz-technológia 7.700 Ft/ha-ral alacsonyabb ráfordítás mellett 5%-kal magasabb olajhozamot eredményezett.

A fenti helyszíneken elvégzett fenometriai mérések is igazolják hogy, mind a zöld tömegben, mind a fertilis oldalágak darabszámában a kontroll üzemi adatokhoz képest 5-15%-os növekedés érhető el.

A 2015/2016. és a 2016/2017. évi repceszezonban az ország közel 20 üzemében állítottak be üzemi tesztet régi és új partnereink. A diagram adataiból látható, hogy már egy őszi kezelésnek pozitív hatása van a termésnövekedésre, teljes technológia alkalmazásakor, átlagosan 8-10% termésnövekedést lehetett realizálni 2016. és 2017. évben.

Huminisz technológiával kezelt virágzó repcetábla Gyenes Gábor, Jászdózsa (2017. április)
Huminisz technológiával kezelt virágzó repcetábla
Gyenes Gábor, Jászdózsa (2017. április)

Több éve használom üzemi szinten őszi káposztarepcében és más kultúrákban a Huminisz Kft. termékeit. Csak pozitív tapasztalataim vannak a Kondisol növénykondicionáló és a Solvitis lombtrágya termékcsaláddal. A növények fejlődése kora tavasszal nagyon intenzíven indul, majd egységesen és tovább virágoznak, a betakarítás időpontja azonban nem tolódik ki. A Huminisz-termékek megtérülése is kiemelkedő, jó szívvel ajánlom gazdatársaimnak.”

Gyenes Gábor

Más növénykultúrák mellett az őszi káposztarepce és őszi búza üzemi teszt és kísérleti eredményeit áttekintheti a 2010/2011. szezontól kezdve honlapunkon, a www.huminisz.hu/eredmenyek.htm címen.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
Egy hihető ígéret: a Huminisz-technológia 11,5% tö... Nehéz a gazdálkodók dolga, ha az inputgyártók és -forgalmazók szédítő ígéretei között akar eligazodni. Mekkora termésnövekedés elérése a reális egy új...
A Huminisz hozamnövelő eredményei kukoricában és n... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. A piac egyik meghatározó szereplőjeként fontos fela...
A cukorrépánál, szójánál és burgonyánál is nagy do... A Huminisz Kft. a huminsavas növénykondicionálás egyik szakértője Magyarországon. Fontos feladatának tekinti, hogy a termelőket szakmailag hiteles inf...
Őszi búza eredmények Huminisz-technológiával a 201... A 2017/2018. évi szezonban az őszi búza terméseredmények (hozam, minőségi paraméterek) országos átlagban elmaradtak az előző évitől. Az elhúzódó márci...
Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Tec... „Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Technológiával” címmel tart előadást Pais István, a Huminisz Kft. ügyvezetője és kereskedelmi vezetője...