Minimálisan drágultak a hazai gyümölcsök

1,5 százalékos átlagos áremelkedést tapasztalhattak az itthon termesztett gyümölcsök körében a Budapesti Nagybani Piacon vásárolni kívánók az elmúlt hét során. A birskörte ára 15 százalékkal emelkedett, míg a tisztított diót – a legnagyobbat csökkenő terméket – 21 százalékkal kínálták olcsóbban az eladók.

Alma ára: az Idared alma ára nem változott, 180 forintért kínálták, míg a Jonagold és a Jonagored ára 3 százalékkal csökkent, így 190 forintba kerültek. A Jonathan 180, a Mutsu 200, a Gala szintén 200, a Starking 220, a Golden pedig 195 forintért lehetett a vásárlóké, árváltozás az említett fajták körében nem volt.

Körte ára: az Alexander fajta 7,5 százalékkal drágult, 320 forintot kértek érte a kereskedők. A Vilmos körte szintén 320 forintba került, de 5 százalékos árcsökkenést követően.

Birsalma ára, birskörte ára: 13 százalékkal drágult a birsalma, 350 forintért adták, míg a birskörtéért 385 forintot kellett fizetni.

Szilva ára: a Besztercei szilva ára nem változott, 220 forintba került, míg a President 240, a Stanley 225, a Japán típusú szilva pedig 310 forintos áron volt kapható.

A szilva ára stagnált, míg az alma olcsóbb lett néhány forinttal
A szilva ára stagnált, míg az alma olcsóbb lett néhány forinttal

 

Őszibarack ára: a fehér húsú őszibarackot mérettől függően 290-325 forintos áron kínálták kilónként, míg a sárga húsú társa 275-320 forintba került.

Málna ára, szeder ára: a málna továbbra is 2000 forintos áron volt megvásárolható, míg a szeder ára 3 százalékos árcsökkenést követően 1800 forinton állt meg.

Dió ára: a tisztított dió ára jelentősen csökkent, 21 százalékkal kevesebbet kellett fizetni érte, így 2700 forintba került kilónként.

Csemegeszőlő ára: az Afuz Ali és a Pannónia fajtáért 300, a Chasselasért 235, az Italia fajtájú szőlőért pedig 310 forintot kértek a kereskedők.

Mák ára: továbbra is stagnált a mák ára, kilója 700 forintba került.

Méz ára: az akácméz kilója stagnálást követően 2000 forintba került.

Tojás ára: a sárgított tojás 32 forintba került darabonként.

Forrás: AKI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Belföldi gyümölcsárak a budapesti fogyasztói piaco... Megérkeztek a 22. heti árak a budapesti fogyasztói piacokról. Összeállításunkba a Fehérvár úti, a Fény utcai, a Fővám téri és a Lehel téri piac került...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi gyümölcsök brut... Cikkünkben a debreceni, kecskeméti, miskolci és szegedi nagybani piacok 22. heti árait vesszük górcső alá. Néhány esetben, jelentős különbségek vannak...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...