Mindenki infrás nedvességmérőre vált?

Egy gyors nedvességmérő műszer tökéletes választás, ha azonnali eredményt szeretne, legpontosabb eredményeket viszont csak szárítószekrénnyel kaphat.

Gyors nedvességmérő műszereknél egy kis nedvességtartalom- különbség is nagy vezetőképesség- változást eredményez.  Hátrányuk az infrás nedvességmérőkkel szemben, hogy minden egyes anyagra, terményre külön skálát, ún. kalibrációt igényelnek. A kalibrálást minden esetben pontosan a megmérendő terményre kell elvégezni, hiszen minden anyag, termény di-elektromos állandója más és más. Sőt, terményeken belül még a fajta, az évjárat, vagy a termesztés helyének (éghajlatának) változása is eredményezhet különbségeket a mérésekben. (Például: adott évben teljesen más lehet az afrikai és más az európai búza kalibrációja, a termelés körülményeinek, éghajlatának eltérése miatt.)

Bárminek megmérheti a nedvességtartalmát

Az infrás nedvességmérőknél nincs szükség terménykalibrációra, hiszen a mérendő termény, vagy anyag lényegtelen! Itt a mérendő minta nedvességtartalmát a szárítás során végbemenő súlyvesztésből számolja a műszer, egy algoritmus alapján, így akár kávé, dohány, fa vagy akár sóder, homok nedvességtartalmát, szárazanyagtartalmát is vizsgálhatjuk velük. Ezért az infrás nedvességmérők igen széles körben elterjedtek az ipartól kezdve a mezőgazdaságon át egészen a laborokig.

Cégünk profiljából eredendően az infrás nedvességmérőket a gabonaiparba ajánljuk, de sok példa volt már rá, hogy másféle minták vizsgálatára is vitték.

Milyen típusai vannak az infrás nedvességmérő készülékeknek?

Az infrás nedvességmérőink között csak apró különbségek vannak, mégpedig a beépített precíziós mérleg méréshatárát (50-200 g) és a mérleg precizitását (0.01-0.001) illetően. Létezik érintő képernyős vagy nyomgombos kivitel, egyszínű vagy színes kijelzővel. Termékpalettánkat egy osztrák beszállító infrás nedvességmérőjével kezdtük, melyen elég sok beállítási lehetőség között „veszhettünk el”. Ezért ma már csak az LD-Agro infrás nedvességmérőit forgalmazzuk kizárólag! Ezek a műszerek modernebbek és egyszerűbben is kezelhetőek.

Tévedés ne essék, nem gyerekjáték e műszerek kezelése és a megfelelő használata, de aki veszi a fáradtságot és megtanulja a műszer beállításait, onnantól soha nem téveszt a nedvességtartalom mérése során ezekkel a műszerekkel!

Apró trükkök, melyek megkönnyítik a használatot

Infrás nedvességmérő használatakor első sorban elő kell készíteni a mintát, tehát megtisztítani és magvak esetén érdemes megtörni, megaprítani egy kicsit (vagy napraforgónál pl. megnyitni), hogy a mag belsejében tárolt nedvesség is gyorsabban ki tudjon párologni. Érdemes pár grammos mintákkal (5-10 g) dolgozni csak, ezzel is lerövidítve az infrás nedvességmérő mérési időtartamát.

A műszeren először a szárítási hőmérséklet beállítását kell helyesen meghatároznunk a mintának megfelelően, hogy kellően gyors legyen a kipárolgás, de ne égjen meg a minta. Kedves kiemelt partnerüknél, a Mogyi Kft.-nél a laboros kollégákkal végeztünk referencia méréseket infrás nedvességmérőkkel napraforgón, megnyitott maghéjjal, és így kb. 5 perc alatt sikerült elvégezni 1-1 mérést. A mérés pedig egységesen 5,5 %-os nedvességtartalmat mutatott, mindhárom alkalommal!

Egy műszer melynek pontosságában sosem fog csalódni

A XXI. századot éljük, okos már a telefonunk, az autónk, a műszereink, sőt még az óránk is, de mind a mai napig nem létezik (okosabb) pontosabb nedvesség-meghatározási módszer, mint egy anyag teljes kiszárítása során fellépő súlyvesztésének mérése. Ez a módszer az infrás nedvességmérőinkkel reális áron elérhető nálunk!

További kérdéseivel forduljon bizalommal termékszakértőinkhez, készséggel állunk minden érdeklődő rendelkezésére!

Bővebben az infrás nedvességmérőkről itt olvashat!

Halmai Géza
Termékszakértő
halmai.geza@agrogazda.hu
+ 36 70/322-6145

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650; Mobil: +36 70/618-6225 
Web: www.agrogazda.hu; E-mail: info@agrogazda.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Milyen a jó gabona nedvességmérő szerkezet? Az egyik legfontosabb teendő az aratás megfelelő időpontjának meghatározása. Ha túl korán aratna, a gabona még nedves, éretlen lehet. Ez károkat okozh...
Gabona hő- és nedvességproblémák megoldása síktáro... A gabona betakarítva, a szállítmányok pedig jó esetben elindultak betárolásra az átvevőkhöz, vagy ha nem sikerült még megegyezni, akkor a termelőnél „...
Megtudtuk, mi alapján választanak robotpilóta rend... A robotpilóta rendszer nem kis beruházás, melyet hosszas döntés előkészítés előz meg. Szembe kell állítani a rendszerrel elérhető hasznot, előnyöket ...
Miért vásárolnak manapság GPS-es sorvezetőt a gazd... A sorvezető GPS-ek már minden gazdaság elengedhetetlen részét képezik függetlenül attól, hogy mekkora területen foglalkoznak szántóföldi növénytermes...
Miből áll egy modern, hatékony mérlegház? Olyan mérlegházat alakítson ki, amely manipuláció mentes, precíz és gyors gabona átvételt tesz lehetővé! De mik is a hatékonyságot leginkább befolyás...
Bárhova felállítható napelemes kamera rendszer Szeretne távolról megfigyelni olyan területeteket, ahol se áramforrás, se internet nem áll rendelkezésre? Létezik egy olyan napelemes rendszer, ...