Miből áll egy modern, hatékony mérlegház?

Olyan mérlegházat alakítson ki, amely manipuláció mentes, precíz és gyors gabona átvételt tesz lehetővé! De mik is a hatékonyságot leginkább befolyásoló tényezők egy mérlegház kialakításánál vagy átalakításánál?

  • Belátja a járművek teljes mozgását a hídmérlegre?
  • Megfelelő tere és rálátása van a szállítmányra?
  • Megvalósítható a gyors, reprezentatív mintavétel?
  • Fel van szerelve eszközökkel, berendezésekkel a szállítmány értékelésére és minősítésére?
  • Rendelkezésre áll minden adat, hogy eldöntse hova menjen a jármű a mérlegelés után?
  • Van megfelelő kapacitása, hogy elkülönítve tárolja a különböző minőségű gabona szállítmányokat?
A hídmérleg és a mérlegház épületének egymással harmonikus kialakítása alapvető a hatékonyság szempontjából!

Ha van lehetősége rá, érdemes a mérlegház hídmérleg felöli oldalát nem a hagyományos szögletes formára kialakítani, hanem a két sarkot „letörni” és mindkét irányban beablakozással nyitottabbá tenni. Ez lehetőséget biztosít az itt dolgozó kollégának arra, hogy egy pillantással felmérje a várakozó és az éppen mérlegelő szerelvények mozgását, például, hogy mennyi ideje van a következő szállítmány mérlegeléséig.

A szállítmányra történő tiszta rálátás pedig szintén nem elhanyagolható, mivel a mintavétel helyét és a szállítmány milyenségét is látnunk kell. Ha erre nincs lehetőség, akkor érdemes kamera rendszer segítségét igénybe venni. Ez a hídmérlegre való helyes beállást, vagy a korrigáltatását is nagyban segíti! Akár egy piros/zöld fényű jelzőlámpa segítségét is igénybe vehetjük a hídmérlegen történő le-felhajtás irányításához. A helyes mérlegelés után kezdődhet a második legfontosabb mozzanat a gabonaátvételnél, a reprezentatív mintavételezés.

Reprezentatív mintavételezés – az egyik legfontosabb lépés a gabonaátvételkor!

Napestig mesélhetnénk történeteket a helytelen, hamis mintavételezésekről és az ebből adódó károkról, de mindenki tudja, miről beszélünk! Véletlen vagy direkt – ne menjünk ebbe bele, és inkább kerüljük el a lehetőségét is -, megfelelő (!) stekkerezéssel, vagy pl. egy Pfeuffer Rakoraf automata mintavevő használatával, aminek a telepítése akár már pár óra alatt kivitelezhető! A reprezentatív mintavétel lényege, hogy a gabonaszállítmány teljes keresztmetszetéből vegyünk ki mintát több ponton.

Gabonaminta vizsgálata – Lássuk gyorsan, mennyit is ér a szállítmány!

Az előzőek szerint kaphatunk csak valóban gyors és reális képet a szállítmány egészének tisztaságáról. De a tisztaság és más gabonavizsgálat is felgyorsítható, vagy akár automatizálható is a megfelelő magtisztító, rostagép, mintaosztó, magszámláló laborfelszerelések használatával, ami után a tiszta mintát vizsgálva pontosabb nedvesség és beltartalmi értékeket kaphatunk, mint egy „kombájn-tiszta” mintánál. Ez az alapja egy modern mérlegház gabona-minősítési folyamatának és korrekt működtetésének.

Betárolás vagy szárítás?– A gabona további útja a mérlegháztól!

A gabonavizsgálat eredményei nélkül ki tudna erre a kérdésre válaszolni?! Ezért is fontosak a pontos adatok. Ha nedves a gabona a betároláshoz, mehet a garatra a jármű. Ha megfelelő a nedvességtartalom, mehet betárolni, de odafigyelve! Nem keveredhetnek össze a különböző minőségű szállítmányok, mert a további felhasználást, vagy a tovább értékesítést teszi lehetetlenné. Sajnos volt erre példa egyik kedves partnerünknél, komoly károkról számolt be akkor. Azóta jól kiforrott rendszert vezettek be a telephelyükön és egy Pfeuffer Granolyser beltartalmi elemzővel sikeresen kiküszöböltek jó pár problémát.

Hogyan tudunk Mi segíteni ebben Önnek?

Egy bizonyos szintű gabona vizsgálat a felvásárlás, betárolás és a feldolgozás során is szükséges. Nem mindegy azonban milyen műszert választ a különböző folyamatokra! Ezért nálunk nemcsak kiszolgálás történik, mint egy boltban, hanem igényfelmérés, tanácsadás, háttértámogatás és értékesítés!

Az Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft. küldetésének tekinti, hogy lehetőséget nyújtson a kisebb gazdálkodóktól egészen a komolyabb gabonalaborokig, valamint a gabonakereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknak, hogy a gabona minőségvizsgálatot elérhető árú, professzionális műszerekkel, eszközökkel saját maguk is el tudják végezni.

A leírtakból látszik, hogy mindenképp érdemes egy korszerű mérlegházat kialakítani, amely manipuláció mentes, precíz és gyors gabona átvételt tesz lehetővé! Ebben állunk segítségére készséggel!

Ha tetszett a szakcikkünk, a jövőben se maradjon le a mezőgazdasági újdonságokról! Értesüljön már első kézből, még hamarabb! Iratkozz fel most ingyenes szakmai levelező listánkra! Kattintson ide a részletekért!

Halmai Géza
Termékszakértő
halmai.geza@agrogazda.hu

+3670/322-6145

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650; Mobil: +36 70/618-6225 
Web: www.agrogazda.hu; E-mail: info@agrogazda.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gabona hő- és nedvességproblémák megoldása síktáro... A gabona betakarítva, a szállítmányok pedig jó esetben elindultak betárolásra az átvevőkhöz, vagy ha nem sikerült még megegyezni, akkor a termelőnél „...
Megtudtuk, mi alapján választanak robotpilóta rend... A robotpilóta rendszer nem kis beruházás, melyet hosszas döntés előkészítés előz meg. Szembe kell állítani a rendszerrel elérhető hasznot, előnyöket ...
Miért vásárolnak manapság GPS-es sorvezetőt a gazd... A sorvezető GPS-ek már minden gazdaság elengedhetetlen részét képezik függetlenül attól, hogy mekkora területen foglalkoznak szántóföldi növénytermes...
Bárhova felállítható napelemes kamera rendszer Szeretne távolról megfigyelni olyan területeteket, ahol se áramforrás, se internet nem áll rendelkezésre? Létezik egy olyan napelemes rendszer, ...
Bárki számára elérhető modern biztonságtechnika, t... Olyan modern megfigyelési lehetőségek léteznek már, melyeket egyszerűbb felszerelni és beüzemelni, mint azt gondolná! Mindez bárki számára elérhető n...