Miből áll egy modern, hatékony mérlegház?

Olyan mérlegházat alakítson ki, amely manipuláció mentes, precíz és gyors gabona átvételt tesz lehetővé! De mik is a hatékonyságot leginkább befolyásoló tényezők egy mérlegház kialakításánál vagy átalakításánál?

  • Belátja a járművek teljes mozgását a hídmérlegre?
  • Megfelelő tere és rálátása van a szállítmányra?
  • Megvalósítható a gyors, reprezentatív mintavétel?
  • Fel van szerelve eszközökkel, berendezésekkel a szállítmány értékelésére és minősítésére?
  • Rendelkezésre áll minden adat, hogy eldöntse hova menjen a jármű a mérlegelés után?
  • Van megfelelő kapacitása, hogy elkülönítve tárolja a különböző minőségű gabona szállítmányokat?
A hídmérleg és a mérlegház épületének egymással harmonikus kialakítása alapvető a hatékonyság szempontjából!

Ha van lehetősége rá, érdemes a mérlegház hídmérleg felöli oldalát nem a hagyományos szögletes formára kialakítani, hanem a két sarkot „letörni” és mindkét irányban beablakozással nyitottabbá tenni. Ez lehetőséget biztosít az itt dolgozó kollégának arra, hogy egy pillantással felmérje a várakozó és az éppen mérlegelő szerelvények mozgását, például, hogy mennyi ideje van a következő szállítmány mérlegeléséig.

A szállítmányra történő tiszta rálátás pedig szintén nem elhanyagolható, mivel a mintavétel helyét és a szállítmány milyenségét is látnunk kell. Ha erre nincs lehetőség, akkor érdemes kamera rendszer segítségét igénybe venni. Ez a hídmérlegre való helyes beállást, vagy a korrigáltatását is nagyban segíti! Akár egy piros/zöld fényű jelzőlámpa segítségét is igénybe vehetjük a hídmérlegen történő le-felhajtás irányításához. A helyes mérlegelés után kezdődhet a második legfontosabb mozzanat a gabonaátvételnél, a reprezentatív mintavételezés.

Reprezentatív mintavételezés – az egyik legfontosabb lépés a gabonaátvételkor!

Napestig mesélhetnénk történeteket a helytelen, hamis mintavételezésekről és az ebből adódó károkról, de mindenki tudja, miről beszélünk! Véletlen vagy direkt – ne menjünk ebbe bele, és inkább kerüljük el a lehetőségét is -, megfelelő (!) stekkerezéssel, vagy pl. egy Pfeuffer Rakoraf automata mintavevő használatával, aminek a telepítése akár már pár óra alatt kivitelezhető! A reprezentatív mintavétel lényege, hogy a gabonaszállítmány teljes keresztmetszetéből vegyünk ki mintát több ponton.

Gabonaminta vizsgálata – Lássuk gyorsan, mennyit is ér a szállítmány!

Az előzőek szerint kaphatunk csak valóban gyors és reális képet a szállítmány egészének tisztaságáról. De a tisztaság és más gabonavizsgálat is felgyorsítható, vagy akár automatizálható is a megfelelő magtisztító, rostagép, mintaosztó, magszámláló laborfelszerelések használatával, ami után a tiszta mintát vizsgálva pontosabb nedvesség és beltartalmi értékeket kaphatunk, mint egy „kombájn-tiszta” mintánál. Ez az alapja egy modern mérlegház gabona-minősítési folyamatának és korrekt működtetésének.

Betárolás vagy szárítás?– A gabona további útja a mérlegháztól!

A gabonavizsgálat eredményei nélkül ki tudna erre a kérdésre válaszolni?! Ezért is fontosak a pontos adatok. Ha nedves a gabona a betároláshoz, mehet a garatra a jármű. Ha megfelelő a nedvességtartalom, mehet betárolni, de odafigyelve! Nem keveredhetnek össze a különböző minőségű szállítmányok, mert a további felhasználást, vagy a tovább értékesítést teszi lehetetlenné. Sajnos volt erre példa egyik kedves partnerünknél, komoly károkról számolt be akkor. Azóta jól kiforrott rendszert vezettek be a telephelyükön és egy Pfeuffer Granolyser beltartalmi elemzővel sikeresen kiküszöböltek jó pár problémát.

Hogyan tudunk Mi segíteni ebben Önnek?

Egy bizonyos szintű gabona vizsgálat a felvásárlás, betárolás és a feldolgozás során is szükséges. Nem mindegy azonban milyen műszert választ a különböző folyamatokra! Ezért nálunk nemcsak kiszolgálás történik, mint egy boltban, hanem igényfelmérés, tanácsadás, háttértámogatás és értékesítés!

Az Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft. küldetésének tekinti, hogy lehetőséget nyújtson a kisebb gazdálkodóktól egészen a komolyabb gabonalaborokig, valamint a gabonakereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknak, hogy a gabona minőségvizsgálatot elérhető árú, professzionális műszerekkel, eszközökkel saját maguk is el tudják végezni.

A leírtakból látszik, hogy mindenképp érdemes egy korszerű mérlegházat kialakítani, amely manipuláció mentes, precíz és gyors gabona átvételt tesz lehetővé! Ebben állunk segítségére készséggel!

Ha tetszett a szakcikkünk, a jövőben se maradjon le a mezőgazdasági újdonságokról! Értesüljön már első kézből, még hamarabb! Iratkozz fel most ingyenes szakmai levelező listánkra! Kattintson ide a részletekért!

Halmai Géza
Termékszakértő
halmai.geza@agrogazda.hu

+3670/322-6145

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650; Mobil: +36 70/618-6225 
Web: www.agrogazda.hu; E-mail: info@agrogazda.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gabona hő- és nedvességproblémák megoldása síktáro... A gabona betakarítva, a szállítmányok pedig jó esetben elindultak betárolásra az átvevőkhöz, vagy ha nem sikerült még megegyezni, akkor a termelőnél „...
Megtudtuk, mi alapján választanak robotpilóta rend... A robotpilóta rendszer nem kis beruházás, melyet hosszas döntés előkészítés előz meg. Szembe kell állítani a rendszerrel elérhető hasznot, előnyöket ...
Miért vásárolnak manapság GPS-es sorvezetőt a gazd... A sorvezető GPS-ek már minden gazdaság elengedhetetlen részét képezik függetlenül attól, hogy mekkora területen foglalkoznak szántóföldi növénytermes...