Meglepetésvirág ajándékba!

Praktikussági és takarékossági okokból is igen divatosak manapság a mini méretű cserepesek: ciklámen, karácsonyi kaktusz, korallvirág. Ezek – gondos kezelés, ápolás mellett – éppen olyan sokáig élnek és akár nagyméretű növényekké is nevelhetők, mint a méretes cserépben nevelt növénytársaik.

Olcsó, de élénkszínű kék és sárga virágaikkal nagyon kedves növények a kankalinok, amelyeknek az a nagy előnyük, hogy tavasszal kiültethetőek a kertbe, ahol sok éven át, minden tavasszal újra virágba borulnak, sőt szaporodnak is.

Egyike a leghálásabb és legmutatósabb cserepes virágunk a mikulásvirág, amelynek most már nem csupán piros fellevelű fajtái terjedtek el, hanem a fehér és cirmos “virágúak” is. Egyenletes hőmérsékletű, világos helyen érzi magát jól.

A levelek lehullásától és az atkák támadásától is meg lehet őket védeni oly módon, hogy a növényeket két-három naponként tiszta, langyos vízzel megpermetezzük. Elvirágzásuk után a cserepet hűvösebb helyre állítjuk, tavasszal a hajtásait visszametsszük és a cserepet félárnyékos helyre (például bokor tövébe) a szabadba állítjuk, ahol új hajtásokat fejleszt.

Szeptemberben a növényt ismét a lakásba hozzuk, bőségesen tápláljuk és öntözzük, napi 12-14 órán át letakarva tartjuk (a mikulásvirág ún. rövidnappalos növény!) és ezzel arra ösztönözzük, hogy ismét pompázzék.

Elegáns virágajándék az azálea. A havasszépék népes családjába tartozó növényt szinte ellepik a szebbnél szebb színű virágaik, amelyek meglehetősen tartósak is minthogy a bimbók folyamatosan nyílnak ki. Nem szereti a túlfűtött és száraz levegőjű helyet, amire rendszerint a levelei sárgulásával és a hajtások felkopaszodásával reagál. Ezért ne hagyjuk a földlabdáját kiszáradni és a lombját is permetezzük langyos, lágy vízzel.

A korallvirág jól tűri a fűtött szobák száraz levegőjét
A korallvirág jól tűri a fűtött szobák száraz levegőjét

 

Nagyon fontos, hogy az öntözővíz ne tartalmazzon meszet, amit úgy érhetünk el, hogy a vízvezetéki vizet egy-két napig állni hagyjuk, vagy felforraljuk, mielőtt öntöznénk vele! Oly módon is megnöveljük az azálea virágzási idejét, ha éjszakára a két ablakszárny közé, hűvös és párás környezetbe állítjuk.

A korallvirág is nagyon hálás cserepes növény, amely jól elviseli a fűtött lakószobák száraz levegőjét. Mértékletesen kell öntözni úgy, hogy a leveleit a víz ne érje.

A sokféle cserepes virág közül már csak az afrikai ibolyára hívom fel a figyelmet, mert ez világos, de nem napsütötte helyen évekig, folyamatosan virágzik. Feltétlenül a cserép alá helyezett tálkába öntött, lágy vízzel kell öntözni, mert ha a vízcseppek a szőrös levelek felszínén tartósan megmaradnak, akkor a levélszövetek penészedését, korhadását idézik elő.

Forrás: balintgazda.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vessen másodszorra is! – 14 zöldségféléből v... Megduplázhatja a termelhető zöldség mennyiségét, ha nyár közepén él a másodvetés lehetőségével. Bálint gazda írásából megtudhatja, hogy mi a teendő a ...
Augusztusi teendők a kertben Bálint gazda oldalán ismét hasznos információkat tudhatunk meg a következő hetek legfontosabb kertészeti tevékenységeiről. Most, a nyár derekán csúcs...
Augusztus első harmada: kezdődhet a betakarítás... Mostanában mindenki (főleg a gazdák) a szeszélyes időjárásról beszél. Bálint gazda oldalán viszont ismét sok megfogadni érdemes tanács jelent meg, mel...
Így takarítson be! – 10 tanács Mielőtt eljön a szüret ideje, mindenképpen érdemes elolvasnia Bálint gazda 10 nélkülözhetetlen tanácsát. Ön mennyit tudna felsorolni, mielőtt elolvass...
Milyen szaporítóanyaggal telepítsek szamócást?... Aki szamócatelepítésen gondolkodik, annak az alábbi cikk - amely Bálint gazda oldaláról származik - nagy segítség lehet. A szamóca hagyományos szapor...
Súlyos esetek A sok hasznos tanács mellett érdekességekre is bukkantunk Bálint gazda közösségi oldalán. Ez lehet az, amikor átértékelődik a „lemegyek a piacra, és v...