Levéltetvek, végetek!

Tetvekről senki nem szeret beszélni, de néha szükségszerű. Ebben a cikkben felvesszük a kesztyűt a levéltetvekkel és a növényeink végre fellélegezhetnek.

A növénytetvek fajszáma 16000 rúg a Földön, a jó hír, hogy ebből hazánkban “csak” 1500 található meg. Szaporodásukat különböző módszerekkel oldják meg, de sajnos annyi tény, hogy igencsak szapora népségről van szó. A növénytetveket négy nagy csoportba soroljuk: pajzstetvek, levéltetvek, levélbolhák és liszteskék.

Ha a levéltetveket veszünk észre a növényen, minél hamarabb tenni kell ellenük (Fotó: Pixabay, Efraimstochter)
Ha a levéltetveket veszünk észre a növényen, minél hamarabb tenni kell ellenük (Fotó: Pixabay, Efraimstochter)

Ezek a jószágok a növények magas cukortartalmú nedveit szívogatják, amitől a növények levelei foltosodni, torzulni kezdenek, Ha nem sietünk gyorsan növényünk segítségére, akkor végül a növény el is pusztul.
A növénytetvek mézharmatot ürítenek, amit a hangyák nagyon kedvelnek. Ezért számítani kell, hogy a növénytetvek mellett, ha tudnak a hangyák is megjelennek, ami az egyik árulkodó jele lehet a növénytetvek elszaporodásának is. Ráadásul bizonyos fajták kórokozókat is terjesztenek, ezzel még inkább kivívva a mezőgazdászok haragját.

Megelőzni mindig könnyebb a bajt, mint utólag kezelni. Szárított és szeletelt banánhéjat vagy darabolt/ kinyomott nyers foghagyma részeket kell a virágföldbe keverni, mert a levéltetvek nem kedvelik ezeket és így a növény közelébe se fognak menni.

Vannak olyan illóolajok, amik szintén riasztó hatással vannak a szobanövények ellenségeire. A borsmenta, fenyő és a levendula illóolaj különösen jó szolgálatot tehet.

Ezeken a trükkökön kívül rendkívül fontos, hogy rendszeresen nézegessük a növényeket és ellenőrizzük, hogy megtámadta-e őket valamilyen tetű. Minél kevésbé lepték el a növényt, annál hatékonyabban és gyorsabban lehet tőlük megszabadulni. Ne feledjük a tetvek a levelek hátulján, alján illetve friss hajtásokon és bimbókon érzik igazán jól magukat!

Ha a levéltetveket veszünk észre a növényen, minél hamarabb tenni kell ellenük. Ha csak néhány levélen látunk tetveket, akkor azokat a leveleket nyugodtan levághatjuk.

Mielőtt azonban bármit csinálnánk a levéltetűvel fertőzött növénnyel, ha lehet el kell különíteni a többi növény közeléből! Ha ezt nem tesszük meg, könnyen tovább terjedhetnek.

Természetesen erre a problémára is lehet kapni mezőgazdasági boltban, nagyobb áruházakban permetezőszereket.

A levéltetűvel fertőzött növényt állítsuk a zuhanyzóba vagy a kádba és erős vízsugárral tisztítsuk meg! Igyekezzünk úgy forgatni a növényt, hogy minél kevesebb víz (és vele levéltetű) kerüljön a szobanövény talajára! 

Gyűjtsünk a természetben csalánt (kb. fél kiló kell 5 liter vízhez) és áztassuk be vízbe. Hagyjuk állni egy napig majd szórófejes flakonba töltve permetezzük le jó alaposan a levéltetves növényt! Arra figyeljünk, hogy a néhány nap múlva ismételjük meg a permetezést a biztos siker érdekében!

Ugyanez az eljárás akkor is, ha paradicsom levél/szár (tovább növeli a hatásfokot, ha néhány paradicsom termést is teszünk bele) valamint almaecetből esetleg kamillából készítünk permetezőszert.

A szappan esetében is ugyanez a helyzet, erre a célra a káliszappan még jobb választás, de a mosogatószer is megteszi. Ezt a folyadékot azonban a levéltetvek eltűnése után le kell mosni a növényről is!

Régen dohányból készült permetezőszert is készítettek, de ennek az egészségre gyakorolt hatását sokan megkérdőjelezték, ráadásul a tapasztalatok alapján nem is legjobb módszer.

A levéltetű egy meglehetőségen bosszantó probléma, de szerencsére kezelhető és néhány nap leforgása alatt a növényeink újra eredeti szépségükben pompázhatnak.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...