Kolbász és sonka készül a világ második legnagyobb madarából

Óriási futómadarakat tartanak a húsukért a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Viss településen. A Bodrogzugban gazdálkodó Németh és Futás Kft. az OMÉK kistermelői piacán mutatta meg először Magyarországon a termékeit. A sikerükről sokat elmond, hogy a kiállítás utolsó napján már sem névjegykártya, sem emusonka nem maradt. Volt viszont többféle kolbász és szalámi, csípős és csemege, tiszta emuhúsból, és mangalica-emu vegyes alapanyagból is. Miért jó az emu húsa?

A Magyar Mezőgazdaság számolt be a Bellemu márkanéven kínált különlegességekről. Az emuhús-termékek íze Sztankó Bernadett üzemvezető szerint karakteres, vadas, és a legjobb steaket lehet belőle készíteni – mondta. Ezt Angliában és Németországban is tudják, ezért a steakhús-alapanyagot oda exportálják a vissi emufarmról. Kiváló a beltartalma, szinte minden paraméterét tekintve felülmúlja a marhát, a sertést és a pulykát. Ami a steakből kimarad, abból füstölt- és töltelékárut lehet készíteni, ezek pedig nagyon jól mennek a hazai piacokon. Az emuhús alacsony zsírtartalma és magas ásványi anyag tartalma kiváló élettani hatású: magas a vas, magnézium, szelén és B vitamin tartalma.

Alternatív és kedvező élettani hatású húsforrás az emu - képünk illusztráció
Alternatív és kedvező élettani hatású húsforrás az emu – képünk illusztráció

A hús alapanyagát nagyjából ezer emu adj Vissen

Ebből 400 a törzsállomány, az általuk rakott tojásokat helyben keltetik, így 500-600 darabos vágóállat-állományuk jön létre évente. Az idén év elején nyílt meg a húsfeldolgozó kisüzemük, ahol a saját állataikat tudják darabolni, csomagolni és hűtve tárolni. Fontos, hogy mivel az emu Ausztráliából származik, a kontinensen nincsenek honos betegségei. Persze ettől függetlenül az emufarmot is állatorvos felügyeli, de nem kell számolni azzal az állandó, strukturált oltásrendszerrel, ami a csirkére és más állatokra jellemző. Az emu pedig a madárinfluenzára sem érzékeny – írták.

Így tartják a Bodrogzugban az emukat

Az állatokat szabadtartásban neveljük, törekedve a teljesen természetes, gyakorlatilag bio tartásra, antibiotikumok, vegyszerek és egyéb kemikáliák nélkül. Ennek biztosítéka a több mint 200 hektáros saját birtok, mely erdőkből, takarmánygabona termesztésére alkalmas földekből és legelőkből áll. Cégünk háremes és tojópáros törzsállományra épített tenyésztéssel és keltetéssel foglalkozik, forgalmazunk növendékállatot, csibét, tojást, illetve hús, zsír, és egyéb termékeket – írták magukról.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Nagy lehetőségek vannak az emutartásban Az emu már nem számít veszélyes állatnak, így bárki tarthatja engedélyek nélkül, akár egy tyúkot. Igénytelensége és keresettsége miatt pedig igencsak ...
Legalább 150 emu kell a tenyésztőszervezet alapítá... Ismét módosult az állattenyésztési törvény. A legfontosabb változás a magyarországi állattartóknak, hogy fajonként megadta a tenyésztési program megf...