Keszthelyi nemesítésű burgonyafajták húzhatják ki az ágazatot a gödörből

Az utóbbi években sokszor lehetett hallani a magyar burgonyaágazat hanyatlásáról. Sokan csak kapkodják a fejüket és nem értik, miért nem hoz megfelelő termést a burgonya a magyar földeken. A válasz pedig igen egyszerű: a klímaváltozással nagyon távol került hazánk éghajlata a burgonyának ideálistól…

A burgonya eredetileg Dél-Amerikában, Peru hegyvidéki részein őshonos. Ott a tenyészidőszakban az átlaghőmérséklet nem túl magas, a csapadékeloszlás pedig egyenletes. Azon a klímán érzi jól magát és így nem csoda, ha a magyar, 35 fokos kánikulát és az aszályt nem viseli túl jól. A tenyészidőszakban hazánkban a hőmérséklet 25 fok felett van, a csapadék pedig sokszor a nullával egyenlő.

Csak a magyar klímára nemesített burgonya terem biztonsággal határainkon belül
Csak a magyar klímára nemesített burgonya terem biztonsággal határainkon belül

 

A burgonya sekély gyökérzete, és számos kórokozója és kártevője miatt rendkívül stresszérzékeny, emiatt nem tudja elviselni a számára szélsőséges klímát. Ez kisebb gumószámban, minőségromlásban és betegségérzékenységben nyilvánul meg. Ezért esik vissza hazánkban évről évre a burgonya termésmennyisége.

Fajtanemesítéssel azonban némiképp lehet tenni a probléma ellen. A Keszthelyi Burgonyakutatási Központ épp ezért kezdett kutatómunkába. Ennek során olyan magas termőképességű és minőségű, stresszrezisztens fajták kinemesítése volt a cél, amelyekkel Magyarországon is gazdaságosan lehet burgonyát termeszteni – írja a mezolap.hu

A nemesítési munka eredményeképp létrehozták a Balatoni rózsa, Katica, Démon és Botond fajtákat, amelyek megfelelnek a fentebb leírt paramétereknek. Több éves tapasztalatok szerint hazai körülmények között ezek a fajták stabilan képesek 60 tonna/hektár feletti termésátlagot produkálni. Ezzel több, itthon termesztett külföldi fajtát is felülmúlnak termésmennyiségben.

Az előállított termésből magasabb az értékesíthető, piacképes termés aránya (jobb a kihozatal, kevesebb a kieső gumó), termőképességüket több éven át megtartják, így gazdaságosabb a termesztésük. Termesztésükkel javítható a burgonyatermesztés jövedelmezősége.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...