Igy szabduljon meg a hazai kertek legátalkodottabb ellenségeitől

Minden évben komoly problémát tudnak okozni a kertekben fellelhető kórokozók és kártevők, amelyek ellen nagyon fontos a hatékony védekezés. Bár az aszály nem kedvez a kórokozóknak, az elmúlt időszakban esett csapadék pedig nem volt elegendő ahhoz, hogy ezek a kórokozók terjedésnek indulhassanak, ez sajnos nem mondható el a rovarkártevőkről. Az idei évben mérsékelt termésmennyiség várható, amelyet meg kell védeni a kártevőktől, amelyek a kertekben találhatnak otthont maguknak, ezzel veszélyeztetve a megmaradt termést.

Már zajlanak a munkálatok a kertekben és a földeken egyaránt, a növények fejlődése is bőven kezdetét vette, sőt, már néhány betakarítható terméssel is rendelkezik, viszont ezzel együtt a kártevő rovarok is életre keltek. Júniusban pedig folytatódni fog a kártevők tevékenysége. Dr. Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakembere nemrégiben adott jelentést a gyümölcsfák jelenlegi kártevőiről, illetve az ellenük való védekezés fontosságáról.

Számos kártevő megjelenése várható az elkövetkező időszakban. (Fotó: Pixabay, Illyessuti)
Számos kártevő megjelenése várható az elkövetkező időszakban. (Fotó: Pixabay, Illyessuti)

Az almafalisztharmat fertőzés tünetei nem erősödtek az elmúlt időszakban, ami a kezdeti intenzív terjedés lelassulását jelenti. Ennek okai az országszerte bevetett védekezési módok, illetve a mérsékelt meleg idő, viszont amint a körülmények újra kedvezővé válnak, úgy újra felgyorsulhat a fertőzés terjedése. Hasonló a varasodás terjedése is, ami a kezeletlen területeken gyorsan terjedt, míg máshol mérsékeltek a levéltünetek. Az almafamoly megjelenése az időjárási körülmények függvényében változik, de folyamatosan repül feromon csapákba, a levéltetű fertőzöttség azonban mondhatni csökkent. Új jelenség a rajzó almafaszitkár és az almafarontó lepkéje, amely a már korábban is fertőzött, idősebb területeket támadja –írja Dr. Aponyi Lajos.

A diófákon tovább erősödik a szemölcsös- és nemezes gubacsatka, viszont emellett megjelent a termésfoltosság is a leveleken és a hajtásokon.

A szilva esetében a szilvamoly jelenléte továbbra is fennáll, de a rajzás üteme csökkenő tendenciát mutat. A keleti gyümölcsmoly és a barackmoly rajzása igen intenzív ebben az időszakban, a csonthéjasok körében pedig elterjedt a fák levéltetű fertőzése, amely főként a cseresznyét és az őszibarackot érinti. A cseresznyelégy megjelent ugyan, de mérsékelt rajzású, illetve a sérült és terméketlen gyümölcsökön megjelent a moníliás gyümölcsrothadás, amely megfertőzheti a többi gyümölcsöt is.

Kiemelkedőnek számít, hogy az amerikai fehér medvelepke már a rajzása végén jár, és hamarosan kelnek az első hernyók, jelenleg pedig a gyapottok, a gamma, a vetési és a c-betűs bagolylepke is rajzik.

A szőlőültetvények esetében a lisztharmat mellett az amerikai szőlőkabóca lárvakelése is megkezdődött, és hamarosan a tarka szőlőmoly hernyók is kelnek. A kedvezőtlen csapadékmennyiség miatt a szőlőperonoszpóra első tünetei megjelenése még nem történt meg.

A selyemfényű puszpángmolyok nagy része még jelenleg báb alakban lelhető fel, viszont néhány példány már kikelt, és a napokban várható az erősebb rajzás. Ezért érdemes feromon csapdát alkalmazni a védekezés jó időzítéséhez.

Viszont nem csak a gyümölcsösökben tapasztalható a kártevők jelenléte, ugyanis már a földeken is megtalálhatók, főként a változékony időjárásnak, és a hűvös időszakoknak köszönhetően. Számottevő csapadék alig esett május második felében, amely elősegítette az aszályos állapotokat, ez pedig hatással volt a növényekre, főként a kalászosokra. Ha nagy az aszály, a betegségek nagy része nem tud terjedni, viszont a rovarkártevőket sajnos ez nem állítja meg. Ilyenek például a vetésfehérítő bogár, a gamma, a gyapottok, a vetési, a c-betűs bagolylepke és a burgonyabogár – írja a Hello Vidék.  

Jelenleg a már megjelent kártevők közé sorolhatók összegezve az almamoly, az almafalisztharmat, az almafarontó lepke, az almafaszitkár, az amerikai szőlőkabóca lárva, az amerikai fehér medvelepke, a bagolylepke, a burgonyabogár, a barackmoly, a cseresznyelégy, a gyümölcsmoly, a levéltetű, a szilvamoly és a tarka szőlőmoly hernyók.

Legjobban pedig úgy védekezhetünk ellenük, ha kellőképp felkészülünk, amelyet a gyakorlott kertészek is mindig alkalmaznak. Akadnak vegyi anyagokat tartalmazó védekezési módok is, viszont vannak, akik inkább olyan megoldásokat keresnek, amelyek nem károsítják a környezetet.

Elsőként érdemes utánanézni a talajsegítő módszereknek, amelyek számtalan pozitív hatással rendelkeznek. A föld is termékenyebbé válik, és a bele ültetett növények is több tápanyagban és vitaminban részesülnek, amely következtében ellenállóbbak lesznek.

Hatékonyak lehetnek a természetes növényvédő szerek is, amelyek otthon is elkészíthetők. Ha bármi problémát felmerül a növénnyel kapcsolatban, amely fertőzésre utal, érdemes elsőként a természetes alapanyagokat kipróbálni, amelyek segíthetnek a kártevők eltávolításában, és nem tartalmaznak vegyi anyagokat.

A gyomok eltüntetése érdekében sem kell feltétlenül vegyi anyagokból álló gyomirtót alkalmazni, hanem vannak saját készítésű verziók is, amelyeket a házban található alapanyagokból könnyen össze lehet állítani.

És nyilván vannak olyan megoldások is, amelyek más növények ültetését hangsúlyozzák, azaz olyan növényeket kell ültetni, amelyek a kártevő rovarok számára nem csábítóak. Ilyenek például a nagyon erős, jellegzetes szaggal rendelkező növények, mint a büdöske is.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vadak, termőföldek, gyümölcsösök, sertéstenyésztők... Nőtt a mezőgazdaság teljesítménye, csökkent a foglalkoztatottak száma, nagyobb átláthatóságot visz a mezőgazdaságba az MGX, jól jártak a vadgazdálkodó...
Biológiai védekezés az állati kártevők ellen Ha teheti, akkor ne a vegyszeres növényvédelmet válassza. Tegnap írtunk a meztelen csiga elleni védekezésről, de számos, más kártevő is okozhat fejfáj...
Több méteres árok a szántóföldön! Megnyílt a föld Pusztaszentlászló határában, valószínűleg nem egyik napról a másikra. A helybéliek szerint a sok csapadék az oka a Zala megyei falu ha...
Sürgeti a rágcsálók elleni védekezést a Nébih... A növényvédelmi hatóság arra hívja fel a gazdálkodók figyelmét, hogy haladéktalanul mérjék fel a mezeipocok-fertőzöttséget a veszélyeztetett területek...
Újabb kártevő boldogíthatja a magyar gazdákat?... Jelentős károkat okoz a kukorica és rizstermesztésben. Amerikából hurcolták be, egyelőre Spanyolországban bukkant fel. Melyik kártevőről van szó? Mik ...
Újabb hasadék egy szántóföldön! Egy hónapja adtunk hírt a pusztaszentlászlói több méteres árokról, ám most itt egy újabb hasonló eset. Ezúttal a somogy megyei Pamuk határában alakult...