Húzóágazat

A mezőgazdaságnak köszönheti a növekedést a GDP; sok az alma, kevés lesz a szőlő; közel 30.000-en tanulnak az agráriumban; Vidék kaland program és Városi kertészek program; román és kazah agrárkapcsolatok; szalmonellás tojások és botulizmus. Részletek a heti agrárhír-összefoglalónkban!

A második negyedévben közel 4%-os növekedést produkált a magyar GDP. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta, hogy a mezőgazdaság ehhez nagyban hozzájárult, mivel az ebben az időszakban 5,6%-kal nőtt az előző évhez viszonyítva. Növekedett az állatállomány, kedvezően alakultak a kalászos gabonák termése (az őszi betakarításnál is jók a kilátások) és a leszüretelt meggy mennyisége is. Bár az utóbbi szektor szereplői segítségre szorulnak, vissza nem térítendő általános csekély összegű támogatást kapnak a termelők. Az év hátralévő részében sem kell csökkenésre számítani.

A jelentős mennyiségű alma eladásához a nagyobb hozzáadott értéket nyújtó, az értékesítést segítő folyamatok (válogatás, tárolás, csomagolás) szolgálhatnának megoldásként. Az alma esetében ugyanis nagyon fontos a szerepe a minőségnek, ez határozza meg az árat. Alacsonyabb minőség esetén versenyhátrányba kerülhetnek a magyar termelők a külpiacokon. Probléma, hogy kevés korszerű hűtőházzal, és tároláshoz szükséges tartályládákkal rendelkeznek az országban. Ahhoz például, hogy az étkezési almát eladható állapotban lehessen tárolni 300-400.000 darab tartályláda hiányzik. Megoldás lehet, hogy a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat post harvest folyamatát nemzetközi szinten fejlesztik a termelők és nagykereskedők. Ehhez elengedhetetlenek lennének a pályázatból megszerzett támogatások.
almak_közép_felirat: Megfelelő minőségű étkezési alma lehet a megoldás az alacsony piaci árakra.

Megfelelő minőségű étkezési alma lehet a megoldás az alacsony piaci árakra.
Megfelelő minőségű étkezési alma lehet a megoldás az alacsony piaci árakra.

 

Eddig inkább a kis mennyiségű, de jó minőségű szőlőről lehetett hallani. A jövő héten mindenhol megindul a szüret, és a napsütésnek köszönhetően még tovább javulhat a minőség. A pincékbe kerülő borok mennyiség elérheti a 3 millió hektolitert a tavalyi 2,663 millióhoz képest.

A most startoló tanévben 27.000 diák tanul a Földművelésügyi Minisztérium iskoláiban, ebből 7000-en idén kezdik tanulmányaikat. Az agrárszakképzést 59 iskolában oktatja összesen 2400 pedagógus. A gyakorlati ismeretek elsajátításához 5450 hektár földet használnak (szántó, halastó).

A Vidék kaland programról és a Városi kertészek programról is szó volt csütörtökön egy sajtótájékoztatón. Nagy István, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségétől (Agrya) kiemelte: az a cél, hogy megerősödjön a mezőgazdászok következő generációjában az agrárium, a föld iránti elkötelezettség. Fontosnak tartják a vidéki életforma vonzóvá tételét a mezőgazdaság jövedelemtermelő képességének javításával. A program a városi fiatalokat is szeretné megismertetni a vidéki életkörülményekkel. Az Agrya és az Agro.bio Hungary Kft. közösen hirdette meg a Városi kertészek programot. Erre azon városi lakosok jelentkezhetnek, akik legalább 7 négyzetméter, mezőgazdaságilag hasznosítható területtel rendelkeznek, és azon termelnének. A jelentkezőket induló csomaggal és szakmai támogatással is segítik. A programban a jelentkezők közül 30-an vehetnek részt, és október 3-áig lehet rá jelentkezni.

A legalább 7 négyzetméteres kerttel rendelkezők pályázhatnak a Városi kertészet program keretében
A legalább 7 négyzetméteres kerttel rendelkezők pályázhatnak a Városi kertészet program keretében

 

Együttműködési lehetőségek

A héten romániai juhtenyésztők látogattak Tolna- és Bács-Kiskun megyébe tapasztalatszerzés céljából, ahol további együttműködési lehetőségről is szó esett. A magyar juhtenyésztők tudásukkal segíthetik román kollégáikat, illetve tenyészállatokat is eladhatunk számukra. Jelenleg nyugatra exportáljuk a legtöbb juhot. Ez köszönhető annak is, hogy itt csak a 75-80%-át termelik meg annak a juhhúsnak, amit elfogyasztanak.

Kazahsztán kiváló stratégiai partnere Magyarországnak, többek között a mezőgazdaság terén is. Probléma viszont, hogy az ország korlátozza a külföldiek munkavállalását. Ezen a téren, és az állategészségügyi korlátozó intézkedéseknél is a bizalom erősítését szeretnénk erősíteni.

Hírek a piacról

A hét elején még fel-felröppentek a hírek, hogy szalmonellával fertőzött tojás érkezett hazánkba Németországból. A NÉBIH rövid időn belül cáfolta, hogy a bajor tojástermelő Magyarországra is szállított volna.

Nem jutott a fertőzött tojásból Magyarországra!
Nem jutott a fertőzött tojásból Magyarországra!

 

Számos cikkben adtunk mi is hírt egy egri termelő kapcsán a botulizmusról, és a megbetegedésekkel kapcsolatos botrányról. Volt már arról szó, hogy biotermékekben bukkant el a betegség, majd erről kiderült, hogy téves információ volt. Lényeg, a lényeg, most döntés született, amely ellen a termelő nem fellebbez. 1,5 millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, kistermelői regisztrációját törölte, és 3 évre eltiltotta a tevékenység gyakorlásától az első fokú élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a szarvasgombás pesto okozta botulizmus esetben érintett kistermelőt.

Az agrárhír-összefoglaló az MTI hírei alapján készült.

MÁR CSAK 2 HELYSZÍN!
A héten telt házzal lezajlott az első Gazdag Gazda Roadshow hajdúböszörményi és szegedi rendezvénye. A résztvevők hasznosnak találták az előadásokat, sokat kérdeztek és jegyzeteltek. Jövő héten még megyünk a Tolna megyében lévő Györkönybe és a fővárosba is, hogy itt is tájékoztathassuk a gazdákat az új marketingeszközökről és kereskedelmi fortélyokról, pályázati és szakképzési lehetőségekről, és az ártárgyalásról. Ne maradjon le róla, jelentkezzen ide kattintva!

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Kik lettek a kiválasztottak? Immáron negyedik alkalommal rendezi meg az AGRYA a Vidék Kaland Programot, amely keretein belül magyarországi és székelyföldi fiatal gazdák várják az ...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi gyümölcsök... Az Idared alma ára a Fehérvári piacon jelentősen csökkent, a múlt heti 248 forint/kilogrammos ár 198 forint/kilogrammra esett. A Fény utcai piacon vis...