Húzóágazat

A mezőgazdaságnak köszönheti a növekedést a GDP; sok az alma, kevés lesz a szőlő; közel 30.000-en tanulnak az agráriumban; Vidék kaland program és Városi kertészek program; román és kazah agrárkapcsolatok; szalmonellás tojások és botulizmus. Részletek a heti agrárhír-összefoglalónkban!

A második negyedévben közel 4%-os növekedést produkált a magyar GDP. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta, hogy a mezőgazdaság ehhez nagyban hozzájárult, mivel az ebben az időszakban 5,6%-kal nőtt az előző évhez viszonyítva. Növekedett az állatállomány, kedvezően alakultak a kalászos gabonák termése (az őszi betakarításnál is jók a kilátások) és a leszüretelt meggy mennyisége is. Bár az utóbbi szektor szereplői segítségre szorulnak, vissza nem térítendő általános csekély összegű támogatást kapnak a termelők. Az év hátralévő részében sem kell csökkenésre számítani.

A jelentős mennyiségű alma eladásához a nagyobb hozzáadott értéket nyújtó, az értékesítést segítő folyamatok (válogatás, tárolás, csomagolás) szolgálhatnának megoldásként. Az alma esetében ugyanis nagyon fontos a szerepe a minőségnek, ez határozza meg az árat. Alacsonyabb minőség esetén versenyhátrányba kerülhetnek a magyar termelők a külpiacokon. Probléma, hogy kevés korszerű hűtőházzal, és tároláshoz szükséges tartályládákkal rendelkeznek az országban. Ahhoz például, hogy az étkezési almát eladható állapotban lehessen tárolni 300-400.000 darab tartályláda hiányzik. Megoldás lehet, hogy a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat post harvest folyamatát nemzetközi szinten fejlesztik a termelők és nagykereskedők. Ehhez elengedhetetlenek lennének a pályázatból megszerzett támogatások.
almak_közép_felirat: Megfelelő minőségű étkezési alma lehet a megoldás az alacsony piaci árakra.

Megfelelő minőségű étkezési alma lehet a megoldás az alacsony piaci árakra.
Megfelelő minőségű étkezési alma lehet a megoldás az alacsony piaci árakra.

 

Eddig inkább a kis mennyiségű, de jó minőségű szőlőről lehetett hallani. A jövő héten mindenhol megindul a szüret, és a napsütésnek köszönhetően még tovább javulhat a minőség. A pincékbe kerülő borok mennyiség elérheti a 3 millió hektolitert a tavalyi 2,663 millióhoz képest.

A most startoló tanévben 27.000 diák tanul a Földművelésügyi Minisztérium iskoláiban, ebből 7000-en idén kezdik tanulmányaikat. Az agrárszakképzést 59 iskolában oktatja összesen 2400 pedagógus. A gyakorlati ismeretek elsajátításához 5450 hektár földet használnak (szántó, halastó).

A Vidék kaland programról és a Városi kertészek programról is szó volt csütörtökön egy sajtótájékoztatón. Nagy István, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségétől (Agrya) kiemelte: az a cél, hogy megerősödjön a mezőgazdászok következő generációjában az agrárium, a föld iránti elkötelezettség. Fontosnak tartják a vidéki életforma vonzóvá tételét a mezőgazdaság jövedelemtermelő képességének javításával. A program a városi fiatalokat is szeretné megismertetni a vidéki életkörülményekkel. Az Agrya és az Agro.bio Hungary Kft. közösen hirdette meg a Városi kertészek programot. Erre azon városi lakosok jelentkezhetnek, akik legalább 7 négyzetméter, mezőgazdaságilag hasznosítható területtel rendelkeznek, és azon termelnének. A jelentkezőket induló csomaggal és szakmai támogatással is segítik. A programban a jelentkezők közül 30-an vehetnek részt, és október 3-áig lehet rá jelentkezni.

A legalább 7 négyzetméteres kerttel rendelkezők pályázhatnak a Városi kertészet program keretében
A legalább 7 négyzetméteres kerttel rendelkezők pályázhatnak a Városi kertészet program keretében

 

Együttműködési lehetőségek

A héten romániai juhtenyésztők látogattak Tolna- és Bács-Kiskun megyébe tapasztalatszerzés céljából, ahol további együttműködési lehetőségről is szó esett. A magyar juhtenyésztők tudásukkal segíthetik román kollégáikat, illetve tenyészállatokat is eladhatunk számukra. Jelenleg nyugatra exportáljuk a legtöbb juhot. Ez köszönhető annak is, hogy itt csak a 75-80%-át termelik meg annak a juhhúsnak, amit elfogyasztanak.

Kazahsztán kiváló stratégiai partnere Magyarországnak, többek között a mezőgazdaság terén is. Probléma viszont, hogy az ország korlátozza a külföldiek munkavállalását. Ezen a téren, és az állategészségügyi korlátozó intézkedéseknél is a bizalom erősítését szeretnénk erősíteni.

Hírek a piacról

A hét elején még fel-felröppentek a hírek, hogy szalmonellával fertőzött tojás érkezett hazánkba Németországból. A NÉBIH rövid időn belül cáfolta, hogy a bajor tojástermelő Magyarországra is szállított volna.

Nem jutott a fertőzött tojásból Magyarországra!
Nem jutott a fertőzött tojásból Magyarországra!

 

Számos cikkben adtunk mi is hírt egy egri termelő kapcsán a botulizmusról, és a megbetegedésekkel kapcsolatos botrányról. Volt már arról szó, hogy biotermékekben bukkant el a betegség, majd erről kiderült, hogy téves információ volt. Lényeg, a lényeg, most döntés született, amely ellen a termelő nem fellebbez. 1,5 millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, kistermelői regisztrációját törölte, és 3 évre eltiltotta a tevékenység gyakorlásától az első fokú élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a szarvasgombás pesto okozta botulizmus esetben érintett kistermelőt.

Az agrárhír-összefoglaló az MTI hírei alapján készült.

MÁR CSAK 2 HELYSZÍN!
A héten telt házzal lezajlott az első Gazdag Gazda Roadshow hajdúböszörményi és szegedi rendezvénye. A résztvevők hasznosnak találták az előadásokat, sokat kérdeztek és jegyzeteltek. Jövő héten még megyünk a Tolna megyében lévő Györkönybe és a fővárosba is, hogy itt is tájékoztathassuk a gazdákat az új marketingeszközökről és kereskedelmi fortélyokról, pályázati és szakképzési lehetőségekről, és az ártárgyalásról. Ne maradjon le róla, jelentkezzen ide kattintva!

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Kik lettek a kiválasztottak? Immáron negyedik alkalommal rendezi meg az AGRYA a Vidék Kaland Programot, amely keretein belül magyarországi és székelyföldi fiatal gazdák várják az ...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi gyümölcsök... Az Idared alma ára a Fehérvári piacon jelentősen csökkent, a múlt heti 248 forint/kilogrammos ár 198 forint/kilogrammra esett. A Fény utcai piacon vis...