Hasznos tanácsok a cirok jó vetési feltételeiről

A tavasz apropóján ideje megvizsgálni, hogy milyen körülmények között ideális elvetni a cirkot. Fontos a megfelelő fajtaválasztás, a vetéssűrűség, a vetésmélység és -időpont, a talajhőmérséklet és a területi eloszlás. Aude Carrera, az ARVALIS – Növénytani Intézet regionális mérnöke adott szakmai tanácsokat a cirok jó vetési feltételeinek biztosításához. A cirok meglehetősen sűrűn vetett növény, de a vetés fázisa döntő fontosságú, mivel kis magról van szó, amelynek jó körülményekre van szüksége a növekedéshez.

A Sorghum ID anyagát szemléztük a cirok termesztésének gyakorlati tanácsairól.

Aude Carrera, az ARVALIS – Növénytani Intézet regionális mérnöke adott szakmai tanácsokat a cirok jó vetési feltételeinek biztosításához - Fotó: Sorghum ID
Aude Carrera, az ARVALIS – Növénytani Intézet regionális mérnöke adott szakmai tanácsokat a cirok jó vetési feltételeinek biztosításához – Fotó: Sorghum ID

A körülmények és a feltételek

„A megfelelő növényfejlődéshez szükséges jó körülmények megteremtéséhez olyan fajtát kell választani, amelynek koraisága alkalmazkodik az ágazat éghajlati adottságaihoz” – mondta Aude Carrera. „Amennyiben az éghajlati kínálat korlátozott, akkor például olyan fajtát kell választani, amely kellően korai ahhoz, hogy a betakarításra biztosan jó körülmények között kerüljön sor.”

Nem csak a fajtát, hanem a megfelelő talajt is ki kell választani, kerülni kell a felszíni talajokat, ha nincs lehetőség az öntözésre. A cirok számára optimális feltételek biztosítása érdekében a parcella talajának megfelelő nedvességtartalmúnak kell lennie (ami megkönnyíti a szárba szökkenést), és a hőmérséklete nem lehet 12 foknál alacsonyabb.

Vetés: a cirok szempontjából is döntő fontosságú 

Ahogy erre az agronómus emlékeztetett, a kelés és a vetés minősége befolyásolja a cirok terméspotenciálját. „A cirok meglehetősen sűrűn vetett növény, de a vetés fázisa döntő fontosságú, mivel kis magról van szó, amelynek jó körülményekre van szüksége a növekedéshez.” 

Ezért a vetés nem történhet sem túl közel, sem pedig túl mélyen a felszínhez. Célszerű 2-4 centiméter közötti mélységet, és meglehetősen finom magágyat választani, ami kedvez a mag és a talaj közötti kapcsolatnak.

A vetéssűrűség kiszámítása

A cirok vetési sűrűsége három fő paramétertől függ: a koraiságtól, a talaj típusától és a keléskori veszteség mértékétől.

A fajta koraisága

„Minél korábbi a fajta, annál alacsonyabb a levélfelület-index és annál kevesebb a szemek száma a tövön. Ez növeli a vetési sűrűséget a kevésbé korai, későbbi fajtákhoz képest.”

Talajtípus

„A vetési sűrűséget a talajban található vízkészletét is befolyásolja: ha nagyon sűrűn vetünk, akkor a biomassza fejlődését ösztönözzük, ez pedig kimerítheti a vízkészleteket. Ezért a vetés során figyelembe kell venni a talaj tartalékait (vagy öntözési kapacitását).”

Kelési veszteség

„Mivel a ciroknak viszonylag alacsony a csírázóképessége, a keléskor 20 százalékos veszteségrátával kell számolni.”

Milyen térbeli eloszlás kedvez a ciroknak?

A növények közötti konkurencia elkerülése érdekében fontos a jó eloszlás. A cirok esetében a sortávolság 30 és 80 centiméter között alakul.

„Amennyiben van rá lehetőség, különösen nagy vetési sűrűség esetén, akkor a kisebb sortávolságokat kell előnyben részesíteni, ami ideális esetben maximum 60 centiméter” – mondta Aude Carrera. „Természetesen figyelembe kell venni a rendelkezésre álló vetőgépet: a termés optimalizálása érdekében az egymagos (precíziós) vetőgépet előnyben kell részesíteni, de a gabonavetőgépet is használhatunk, bár az kevésbé szabályos vetést biztosít.”

Segítség az indulásnál

Az indító trágya használata valódi hozzáadott értéket jelent, ugyanis egyenletes kelést, a növényeknek pedig több életerőt biztosít. „A starter trágya foszfort és nitrogént tartalmaz, ami elősegíti a gyökérfejlődést és a növény indulását, ezáltal jobb terméseredményeket eredményez” – tette hozzá Aude Carrera.

A kártevők kezelése

Bár a többi növényhez képest a cirok kevésbé van kitéve a madártámadásoknak, de a talajlakó kártevők megtámadhatják. Az érintett parcellákon, ahol fennáll a drótférgesség veszélye, ajánlott a növényeket specifikus termékekkel védeni – fogalmazott a szakember.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vetések, munkálatok – zalai körkép Zala megyében a  napraforgó- és a kukoricaföldek több mint 80 százalékán földbe került már a mag. Süle Katalin tájékoztatása szerint a napraforgót 498...
“Dolgozni csak pontosan, szépen… ...ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes." Az előző idézet, amely József Attilától származik, igaz a mezőgazdaságra is. Egy konyhakert is csak akk...
Végefelé közeledik a napraforgó betakarítása Zaláb... Zala megyében a 6420 hektáron termelt napraforgó csaknem háromnegyedét már learatták, a növény minőségi paraméterei megfelelnek az előírásoknak. A nap...
A deflektor kötelező! Ez év elejétől kötelező a pneumatikus szívólevegős vetőgépek deflektorral való felszerelése, amelyeket a gazdák zömében a kukorica és a napraforgó vet...
Később kezdődik a vetés a belvíz miatt Zala megyében az időjárás miatt késésben vannak a tavaszi vetéssel. A víztelítettség miatt a gazdák nem tudnak a gépekkel rámenni a talajra.  Amennyi...
Komoly konkurenciát kaphat a kukorica Gyakran téma, hogy az éghajlatváltozás miatt a jövőben más növények termesztésére kell átállni a mostaniak helyett. Ezt mondani könnyű, viszont valódi...