Gépóriások csatája, precíziós permezetés, okoskaptár, beltartalom mérés, karcolásos talajművelési technológia – itt a mezőgazdasági gépek decemberi hírösszefoglalója

Eseményben és gépes hírben gazdag hónapunk volt novemberben. Többek között szó volt a precíziós megoldások szerepéről a méhészetben és a permetezésnél, egy holland agrárszakember pedig Nyíregyházán beszélt a mezőgazdasági robotokról. Beszámoltunk a Case IH megújult traktorairól és a két mezőhegyesi gépóriás, a John Deere 9620 RX és a Case IH 620 közötti erőfelmérőről. Itt a mezőgazdasági gépek novemberi hírösszefoglalója!

A GMO és a robotok terjedését tartja az mezőgazdaság jövőjének a holland szakember

Gazdanapot szervezett a nyíregyházi Lippai János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, melyen a mezőgazdaság aktualitásairól hallgathattak meg szakmai előadásokat az intézmény diákjai. Ennek nemzetközi vendége is volt a holland innovációs menedzser, Hans Coobs személyében, aki oktatóként is dolgozik a Lippai holland testvériskolájában. A holland szakember szerint a mezőgazdaság képzési rendszerébe be kell építeni a fejlődést. Hazájában például 5 évente szinte teljesen megújul az a tudásbázis, amelyből tanítják a diákokat.

Az új precíziós permetezőgép technológiája nagyban segít a növényvédelmi költségeit - képünk illusztráció
Az új precíziós permetezőgép technológiája nagyban segít a növényvédelmi költségeit – képünk illusztráció

Bemutatkozott az új, WeedSeeker 2 precíziós permetezőgép

A Trimble fejlesztése csak a gyomként azonosított növényekre juttat ki gyomirtót, ezzel pedig jelentősen csökkenthetők a növényvédelmi kiadások. A permetező indítás után gyors felmérést végez, majd a környezeti paramétereket, a hőmérsékletet, a fényviszonyokat és a talajminőséget figyelembe véve automatikusan beállítja a legoptimálisabb szenzorélességet. A WeedSeeker 2 precíziós permetezőgép szórófejein elhelyezett intelligens szenzorok képesek érzékelni a gép sebességét és a saját helyzetüket is, így nem fognak lepermetezni olyan részeket, amelyek már kaptak a gyomirtó szerből. Valamint fordulás közben is képesek lesznek úgy beállítani a szórási időt, hogy a lefedettség a lehető legjobb legyen.

Tonnánként súlyos ezrek miatt érdemes mérni a kukorica és a búza beltartalmát

Több ezer forintot is bukhat tonnánként az a gazda, aki nem vizsgáltatja be a terményét az értékesítés előtt. A témában, a gabona bel- és toxintartalmának gyors reprezentatív mérési lehetősége címmel tart előadást a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatán Takács Tamás, a Noack Magyarország Kft. értékesítési vezetője. Vele beszélgettünk arról, miért és hogyan érdemes méréseket végezni ahhoz, hogy a termelők megfelelő információkhoz jussanak, és ne veszítsenek pénzt.

Rezgésméréssel előzi meg a méhbetegségeket az okoskaptár

A mezőgazdaságban zajló technológiai forradalomban a digitalizáció és az okos megoldások hozhatnak számos előnyt a termelőknek. Számos digitális technológiát már ma is alkalmaznak a hazai agráriumban. Ilyen a GPS által segített precíziós szántóföldi növénytermesztés vagy a drónok használata. A fejlesztések többek között a méhészetben is áttörést jelenthetnek, hamarosan okoskaptár segítheti az eredményesebb méztermelést.

Okos permetezés: együtt kutat és fejleszt a Bosch és a BASF

Közös projektközpontot létesített a Bosch és a BASF-hoz tartozó xarvio Digital Farming Solutions, amely lehetővé teszi, hogy egy helyen folytathassanak kutatási és fejlesztési tevékenységet. A két cég munkavállalói 2016 óta egyébként is együtt dolgoznak az úgynevezett okos permetező projekten, amely egy olyan precíziós gyomirtószer-kijuttatási technológia, ami jelentősen csökkenti a kezelések során összesen felhasznált szerek mennyiségét. A Smart Spraying technológia a tervek szerint 2021-ben kerül a piacra. Az okos permetezés koncepciója során a Bosch és a xarvio arra fókuszált, hogyan lehetne precíziós módszerekkel segíteni a gyomirtást. A jelenleg még fejlesztés alatt álló technológiához a két vállalat egy olyan okos rendszert hozott létre, amely meg tudja különböztetni a gyomnövényt a haszonnövénytől, és célzottan alkalmazza a gyomirtószert. Ahogy a permetezőgép halad a területen, a rászerelt kamerák rögzítik a növényzet állapotát. Az okos permetező irányítórendszere azonnal elemzi a szenzorok jeleit, és eldönti, hogy haszon-, vagy gyomnövény van-e a látómezőjében. Utóbbiak észlelése esetén parancsot ad a fúvókáknak, és az a szükséges mennyiségű herbicidet juttatja ki a célpontra.

Így működik majd az okos permezetés, amit a BASF és a Bosch közösen valósít meg - Fotó: Bosch.com
Így működik majd az okos permezetés, amit a BASF és a Bosch közösen valósít meg – Fotó: Bosch.com

Megújult traktorok: jobb lett a Case IH Magnum, a Puma és a Vestrum is – videókkal

Hasznos újdonságokkal szerelte fel a gépeit a Case IH: a Vestrum a Puma és a Magnum modellek fejlesztései könnyebbé és hatékonyabbá teszik a traktorosok munkáját. Anyagunkban ezekből a változtatásokból szemezgettünk. A Case IH-újdonságokkal idén november 10. és 16. között Németországban, a hannoveri Agritechnica kiállításon lehetett élőben is találkozni a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállításán. Ajánljuk a cikkünkben található látványos videókat is a traktorokról!

Éjszakai műszakban a Vestrum CVXDrive - Fotó: Case IH
Éjszakai műszakban a Vestrum CVXDrive – Fotó: Case IH

Emiatt jó a karcolásos talajművelési technológia

A jó magágykészítéshez jó nyári tarlóhántás szükséges. Ezt szem előtt tartva fejlesztették ki néhány éve a Güttler Kft. szakértői azt a technológiát, amivel a tarlót éppen csak megkarcolva, néhány centiméter mélyen végzik a műveletet. A gazdák körében még kevésbé ismert karcolásos talajművelés energia- idő- és költséghatékonyságot jelent. Az egyre terjedő hatékony megoldást a cég értékesítési vezetője, Vörös Endre mutatja be Kaposváron és Debrecenben a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatán. Vele beszélgettünk.

12 fejes ekével, 5 hektáron mérték össze a traktoróriások tudását Mezőhegyesen

Egy John Deere 9620 RX és egy Case IH 620 traktor munkáját hasonlították össze a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területén. Mivel mindkét erőgép 4 gumihevederes járószerkezettel és 600 lóerő feletti teljesítménnyel rendelkezik, adta magát a helyzet, hogy egy tesztben hasonlítsák össze őket. A próbatétel során a társaság 18-as tábláján a Lemken Vario Titan 12 fejes ekével 5 hektár területet szántottak fel. Az időn kívül az üzemanyagfelhasználást is mérték.

Forradalmat hozhat a mezőgazdaságban az 5G hálózat

A következő generációs mobilhálózat az élet számos területén hoz majd elképesztő változásokat, az 5G több iparágat alakít majd át teljesen. A növénytermesztés és az állattenyésztés az elmúlt bő 10 ezer évben mindig az adott kor legújabb technikai újdonságait használva fejlődött. Így van ez a 21. században is: a gazdálkodók számos fejlesztést használnak annak érdekében, hogy maximalizálják a terméshozamot és csökkentsék a veszteségek esélyét. Az 5G mobilinternet elterjedése pedig teljesen új szintre emelheti az okos gazdálkodást.

Az 5G hálózat jelentős változásokat és fejlődést hoz a magyar mezőgazdaság számára is - képünk illusztráció
Az 5G hálózat jelentős változásokat és fejlődést hoz a magyar mezőgazdaság számára is – képünk illusztráció
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!