Fitohorm Turbo Nitrogén – a kukorica energiaitala

Az elmúlt években a kukorica hazánk egyik legfontosabb gazdasági növénye volt. Ennek ellenére vetésterülete jelentősen csökkent az idei évben a termesztésének jelentős kockázati növekedése miatt, ami a szélsőséges időjárás rovására írható és a növény iránt mutatkozó alacsonyabb kereslet miatt.

A termelők rendelkezésére álló csúcs genetikával bíró fajtákkal ugyanakkor, jó agrotechnikával és szakszerű tápanyag –vissza és utánpótlással növelhető a termésmennyiség és javul a termésbiztonság. Sajnos szélsőséges évjáratokban ezt nem minden esetben sikerül öntözés nélkül elérni.

Fotó: Pixabay

Tápanyagigényes növényről beszélünk. A kukorica gyökere fontos szerepet játszik az ásványi tápanyagok felvételében. Adszorpciós kapacitását a gyökerek kora, a hibrid tulajdonsága is befolyásolják, pl. a gyökér fejlettsége, vagy a gyökérszőrök felületének adszorpciós kapacitása. A fiatal növény gyökere képes a legaktívabb ionfelvételre.

A kukorica levelei is képesek ásványi ionokat felvenni. A levélen keresztüli tápanyagfelvétel sikere függ a levél korától, méretétől, a levél állásától.

A kukorica tápanyagfelvétele a fejlődés kezdeti szakaszában lassú. A legintenzívebb a 7-8 leveles állapotban és a szemtelítődés időszakában.

Nitrogénfelvétele nagymértékben függ a talajban lévő nitrogénformától, a talajnedvességtől a foszfor-és káliumellátás mértékétől. Ha sorközműveléssel egy menetben juttatok ki szilárd nitrogénműtrágyát az állományba, kalkuláljuk bele, hogy ideális körülmények között is a nitrogén hatása több hét múlva jut el a gyökerekhez a megfelelő mélységbe. Ennek oka a fizikai oldódás és egyéb biológiai folyamatok eredőjére vezethető vissza. Hasznosulása nagymértékben függ a kijuttatás után lehulló, azaz bemosó csapadéktól.

Ezt a késedelmet ki tudjuk küszöbölni, ha olyan nitrogénformát juttatunk ki lombon keresztül ebben az időszakban, amely éppen ezt a pár hetet hidalja át. A Fitohorm Turbo Nitrogén a kukorica „energiaitala”. A különböző nitrogénformáknak köszönhetően biztosított a növény folyamatos nitrogénellátása. A kijuttatást követően a nitrogénfelszívódást, -hasznosulást a karbamid forma garantálja, amely fokozatos és egyenletes tápanyagellátást eredményez több héten keresztül. A Fitohorm Turbo Nitrogénben a speciális nitrogénforma mellett kelatizált formában található még magnézium, kén és réz, amelyek nélkülözhetetlen tápelemek a fotoszintézishez és jelentős enzimszabályzó szerepet töltenek be. A kukorica nitrogénfelvétele a tenyészidőszak alatt folyamatos.

A vetés előtt kijutatott és bedolgozott karbamid egyenletes nitrogénfelvételt biztosít a teljes fenológia első felében, viszont a címerhányás, virágzás időszakára ez forrás kiürül. Amennyiben van lehetőség virágzáskor rovarölő szeres kezelésre, akkor vele egy menetben a Fitohorm Turbo Nitrogén további nitrogénpótlást biztosít a kukorica számára.

Mivel a termesztett szántóföldi növényeink közül a kukoricának a legmagasabb a cinkigénye, mindenképpen gondoskodnunk kell ezen mikroelem pótlásáról is. Nem beszélve arról, hogy az alap- és starterműtrágyával kijuttatott foszfor hatóanyag antagonistája a cinknek, tehát akadályozza annak felvételét. Ezen probléma kiküszöbölésére javaslom a Fitohorm Turbo Cink termékünket, amely a valódi oldatlombtrágyák között most a legnagyobb mennyiségben és leghatékonyabb kelatizált cinket tartalmazza. A kukoricának a tenyészidőszak során kettő cinkfelvételi időszaka van, az egyik a 3-5 leveles állapot, a másik pedig a címerhányás időszaka.

Az említett két Fitohorm Turbo termék előnye, hogy egy menetben is ki lehet őket juttatni. Ráadásul, ha egyszerre vásárolja meg, Kukorica-csomagban a termelő, akkor ezzel még pénzt is tud megtakarítani. Az említett csomag 100 liter Turbo Nitrogént és 20 liter Turbo Cinket tartalmaz, ami 10 hektárra elegendő.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nem tonnákat hozó csodaszer, de 5-10 százalékos te... A levélminta fontos segítség a tápanyag-kijuttatásról meghozott döntésben, de csak egy pillanatnyi állapotot mutat meg az adott növény kondíciójáról ...
Szántóföldön is nagy segítséget jelent(ene) a lomb... A növények meghálálják azt a gyorssegélyt, amelyet a lombtrágyázással tudunk számukra biztosítani, ugyanis nemcsak a gyökereik, hanem a leveleik útjá...
A Fitohorm termékek UAN-oldatokkal való felhasznál... Az idei évben a repce- és gabonaállományok fejlődésükben jóval elmaradottabbak. A táblákon a nitrogén, a kén, de helyenként a foszfor/bór és a mikroe...
A búza legfontosabb mezo- és mikroelemei A mezoelemek közül az utóbbi években egyértelműen a kén került a figyelem középpontjába a búza táplálásában, mivel országszerte egyre több helyen mut...
Kiváltható-e a nitrogén műtrágya levéltrágyákkal?... Nem, sajnos a kijuttatásra szánt nitrogén hatóagyag jelentős része gazdaságosan nem váltható ki levéltrágyák alkalmazásával! És akkor, akár itt véget...
A FitoHorm Turbo termékcsaládja beindítja az őszi ... A csapadékhiány és a magas nitrogénárak egyaránt megkeserítik a gazdálkodók életét. Gyói Gábor a FitoHorm Kft. dél-alföldi régiójának szaktanácsadója...