Felgyő: tovább – és még mindig – növekszik a paradicsomhajtatás felülete

A felgyői Profi-Tom Kft. 2016-os megalapítása óta folyamatosan fejlődik. A kezdetben épített három hektár üvegházat tavaly ősszel ugyanennyivel bővítették, így már hat hektáron hajtatnak fürtös paradicsomot. A közeljövőben pedig újabb négy hektár üvegházat építenek, amit, ha a piac úgy kívánja, évenként két kultúra kígyóuborkával, és utána koktélparadicsommal hasznosítanak.

Dobos Ferenc úgy gondolta, hogy hosszú távon befektetéssel tudja segíteni öt gyermekének megélhetését, ezért hozta létre családjával 2016-ban a Profi-Tom Kft.-t, amelyben három felnőtt lánya is dolgozik, az ügyvezetője pedig egyik veje, Labádi Zsolt. Dobos Flóra a termesztéstechnológiát irányítja, a kertészmérnök Sára a növényházi termelés vezetője, Olga pedig férjének, Zsoltnak segít az adminisztrációban. Miután pedig a Grow Group Palánta Kft. ügyvezetői székéből 20 év után 2018-ban leköszönt Dobos Ferenc, és azt átadta fiának, Dánielnek, azt tervezte, hogy nyugdíjas korában csak a paradicsomtermesztéssel foglalkozik.

A paradicsomválaszték az utóbbi években fokozatosan bővült, egyre többféle típusú, színű, ízű fajta jelent meg a kiskereskedelemben
A paradicsomválaszték az utóbbi években fokozatosan bővült, egyre többféle típusú, színű, ízű fajta jelent meg a kiskereskedelemben (Fotó: Pixabay)

A palántagyár is a család tulajdonába kerül

A technológiai beruházásoknál már eleve számoltak a felület növelésével – írja a magyarmezogazdasag.hu, így a legutóbb üzembe helyezett árumozgató, csomagoló gépsor is alkalmas lesz a nagyobb termésmennyiség kezelésére.

Időközben azonban úgy alakult, hogy a palántanevelő vállalkozás holland társtulajdonosát kivásárolják, így a Profi-Tom Kft. mellett a felgyői palántagyár is a család tulajdonába kerül.

A paradicsom az egyik legkelendőbb zöldségféle, és ebből nem volt telített a piac, magyarázta Dobos Ferenc, miért paradicsomhajtatásba kezdtek öt éve. A paradicsomválaszték az utóbbi években fokozatosan bővült, egyre többféle típusú, színű, ízű fajta jelent meg a kiskereskedelemben, és ez tetszik az igényes fogyasztóknak. Így érthető, hogy még mindig növekszik a paradicsomhajtatás felülete.

Hangsúly az agrotechnikán

Egész évben nagy hangsúlyt fektetnek az agrotechnikai munkákra. Az állomány levelezése folyamatos, a leszedett leveleket pedig bent tartják, hogy ne dobják ki velük együtt a rajtuk megtelepedett hasznos rovarokat. A növényen egy időben mindig 11-12 levél van, ami épp elegendő az egyenletes fejlődéshez, terméséréshez, a levelezésnek köszönhető szellős állomány pedig növényegészségügyi szempontból is kedvező.

Az ápolási munka része a hajtásleengedés, hogy az érő bogyók kényelmes kézmagasságba essenek. A termesztett fajta 130-140 grammos bogyókat nevel, így a biztonság kedvéért a fényszegény kora tavaszi időszakban a virágzó fürtök kocsányára klipszet helyeznek, hogy az véletlenül se törjön meg. A kacsokat is rendszeresen kitörik, kivéve, ha a főhajtás valamiért megsérül, akkor ugyanis egy kacshajtásból nevelnek újabb főhajtást.

A munkaszervezésnél figyelnek arra, hogy a dolgozók az önjáró művelőkocsikon reggel végezzék az ápolást a magasban, hogy mire melegebb lesz az épületben, már a növények között, 3-4 °C-kal alacsonyabb hőmérsékleten dolgozhassanak. A sorok 115 méter hosszúak. A növényház tervezésekor abból indultak ki, hogy ne legyen túl sok a holtidő az egyik sorról a másikra való átállás és fertőtlenítés miatt, lélektani szempontból viszont fontos, hogy a dolgozók lássák a sorok végét.

Szigorú higiéniai szabályok

A higiéniai szabályok szigorúan mindenkire vonatkoznak. A munkatársak fertőtlenítés után léphetnek az üvegházba. Emellett minden sornak megvan a „gazdája”, így kiküszöbölhető, hogy ha valaki hibázik valamilyen ápolási munkában, azt másnak kelljen korrigálnia.

A dolgozói állomány viszonylag állandó, a környék falvaiban ugyanis kevés a munkalehetőség
A dolgozói állomány viszonylag állandó, a környék falvaiban ugyanis kevés a munkalehetőség (Fotó: Pixabay)

Amíg a szedőkocsit a dolgozók tolják, a művelőkocsi önjáró, előre beállított sebességgel halad a sorok között, miközben a rajta álló végzi a feladatát. Egy ember két hajót, azaz tíz sort gondoz.

A dolgozói állomány viszonylag állandó, a környék falvaiban ugyanis kevés a munkalehetőség. A többségnek más a szakmai végzettsége, vagy nincs is, azonban aki hosszabb távon gondolkodik, az hamar beletanul a munkafolyamatokba, és az évek során egyre rutinosabbá, gyorsabbá válik, mondta Dobos Ferenc.

Egyetlen fajta

Az induláskori két fürtösparadicsom-fajtából a Siranzo (Rijk Zwaan) hibrid maradt termesztésben. Az oltott, majd két ágra nevelt kőgyapotos palántákat a felgyői palántagyárban nevelik. A négyzetméterenkénti 2,8 tőről 60-70 kilogramm termést szednek a 11 hónap alatt. Bár tovább is állományban tarthatók lennének a növények, 11 hónap után csökken a termelékenység, ezért nem éri meg.

Így ha véletlenül megcsúsznak a munkálatokkal, a szár klipszezése egy ideig halasztható, mert megtartja magát a hajtásvég. Bogyói mutatós fényes pirosak, kissé savanykás ízüknek köszönhetően különösen saláták készítéséhez kiválóak.

A Profi-Tom Kft. üvegházában a fogyasztói elváráshoz igazodva kizárólag fürtösen szedik a paradicsomot. Gyakran már aznap a boltok polcaira kerül a reggel betakarított termés. A paradicsomfürtök látványa, intenzív illata a frissességet sugallja, de fürtben a bogyók pulton tarthatósága is hosszabb, a szedés pedig egyszerűbb, gyorsabb.

Készül a második kút

Az üvegházat termálvízzel fűtik. A 1900 méter mély kútból 82 °C-os vizet nyernek, és a nagy hőtárolós puffertartály révén akkor is megoldott a fűtés, ha nagyobb vízmennyiségre van szükség, mint a kút kapacitása.

Már készülnek a következő termálkút fúrására, a kettő együtt a teljes üzemi területet ellátja majd.

A víz szinte ivóvíz minőségű, ezért a megfelelő hőmérsékletre lehűtve a csatornában elvezethető a Tiszáig.

Az üvegház fűtőrendszere három részből áll. Először a művelőkocsik sínrendszerében cirkuláltatják a meleg vizet, illetve vegetációs fűtésre is felkészültek, hogy szükség esetén emeljék a hőmérsékletet a bogyók környezetében. A víz végül a talajfűtés csöveiben hűl le a kívánt hőmérsékletre.

Szinte egész évben fűtenek, még nyári éjszakákon is, hogy a hőmérséklet minél inkább kiegyenlített legyen az épületben. A hőingadozás hatására ugyanis kicsapódik a pára, a nedves lomb pedig melegágya a kórokozóknak. A téli éjszakai hőveszte­séget energiaernyők is csökkentik.

Negyedannyi munkaerő

A legutóbbi, több mint százmillió forintos beruházásuk a Brinkman Hungary Kft.-től beszerzett Viscon árumozgató és tömegre egalizáló rendszer.

Nem kell emelgetni a ládákat, a szedéstől a csomagolásig automatikusan végigmegy a gépsoron a paradicsom, és a megfelelően dobozolt és raklapolt áru a végén szállításra készen várja a teherautót.

A leszedett paradicsom megérkezik a csomagolóterembe, ahol a gépsor automatikusan pakolja a ládákat a futószalagra, és a tömeg egalizálását végző munkaállásokhoz továbbítja. Korábban 12 ember kellett ahhoz, hogy a digitális mérlegekre helyezzék a ládákat, és azokban a töltősúlyt egységesítsék.

A szedők száma napközben is változhat a megrendeléstől függően
A szedők száma napközben is változhat a megrendeléstől függően (Fotó: Pixabay)

Az új gépsoron három ember is el tudja látni ezt a feladatot, mérlegelik, egységesítik a legföljebb 28 szedő által behozott árut. A szedők száma napközben is változhat a megrendeléstől függően. Ha mindig csak nap végén lenne a szállítás, az 20 szedővel is elvégezhető lenne, mondta Labádi Zsolt.

Ez a felállás napi 30 tonna termésig működőképes, de a gép további három munkaállással bővíthető majd. Az egalizálók a szedés kezdetekor összeállítanak maguknak egy „indulókészletet”, hogy legyen előttük 2, 3 és 4 bogyóra vágott fürt, illetve különálló bogyók is, a mérlegre érkező ládánál pedig a kijelző mutatja, hogy hány paradicsomnyi tömegbeli eltérés van a kívánthoz képest.

A dolgozók tehát nem a tömeget látják, a gép azt mutatja, hogy hány bogyót tegyenek be vagy vegyenek ki a ládából.

A pontos csomagoláshoz ezért is lényeges, hogy a paradicsomok egységes méretűek és tömegűek legyenek. Ha megfelelő a láda tömege, akkor felvillan a kijelzőn egy mosoly jel, és már viszi is tovább a szállítószalag a ládát a rakatolókhoz.

A Siranzo F1 bogyótömege 130-140 gramm, azaz egy egész fürt tömege körülbelül 800 gramm. Az új gépsor nagy segítség, hiszen 15-20 tonna paradicsom kerül ki a kertészetből átlagosan naponta.

A termelésre fókuszálnak

Az árut a Délalföldi Kertészek Szövetkezetén keresztül adják el. Dobos Ferenc 25 évig palántaneveléssel foglalkozott, így nem volt már meg a kapcsolata a felvásárlókkal. Az első három hektárról évente lekerülő 1800 tonna paradicsom eladásánál nem lehetett azt a kockázatot vállalni, hogy majd kiépítik az értékesítési csatornáikat, így inkább csatlakoztak a tészhez.

Nagy segítség, hogy az értékesítéssel nem kell foglalkozniuk, több energia marad a termelésre.

Logó nem lehet a csomagoláson, csak kódszám

A DélKerTÉSZ a paradicsomot a Lidl, Aldi, Tesco, Spar, Penny láncoknak adja el, illetve külföldre is szállít.

Az áruházak igénye változó, a folyamatosan jó minőségű árualap azonban ma már feltétele a hosszú távú biztos piacnak. A kertészetben természetesen annak örülnének a legjobban, ha a saját logójuk megjelenne a rekeszeken, az áruházláncok azonban előírják a csomagolást, és azon csak egy kódszám szerepel. Az igazán tudatos fogyasztó persze ez alapján is keresheti az általa szeretett árut.

A paradicsom ára általában akkor csökken, amikor mediterrán országokból érkezik hazánkba olcsóbb áru. Ezek a versenytársak azért adják alacsonyabb áron a paradicsomot, mert a környezeti feltételeik miatt ott nem kell a miénkhez hasonló növényházra beruházniuk.

Az igazán tudatos fogyasztó persze kódszám alapján is keresheti az általa 
szeretett árut
Az igazán tudatos fogyasztó persze kódszám alapján is keresheti az általa
szeretett árut (Fotó: Pixabay)

Az olcsóság persze viszonylagos, mert a fogyasztó lehet, hogy kevesebbet fizet az áruházban egy kiló messziről érkezett termékért, de ha annak egy része gyorsabban megromlik, mert az utazás alatt veszített a minőségéből, vagy íztelen, ezért nem eszi meg a család, és így kidobják, végül nem jön ki olcsóbbra, mint a drágállott versenytársa. A magyar paradicsom előnye, hogy éretten szedik le, és már akár aznap a boltba kerül. A Siranzo F1 akár két hétig is eltartható, de szerencsére sosem áll ennyit a polcokon, mondta Dobos Ferenc.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A mennyei paradicsom Folyamatosan nő a paradicsom szerepe a zöldségkereskedelemben szerte a világon. Ez az a növény, amiből a legtöbb fogy a zöldség-gyümölcs kategórián be...
Hogyan neveljünk paradicsomot? – Csak így! Sokféle kerti praktika kering az interneten, most egy olyannal ismertetjük meg a Kedves Olvasót, amit kicsiben és nagyban is bátran alkalmazhat. Előzz...
Több a paradicsom, köszönhetően a technológiának... Bár a hazai hajtatott paradicsom termőterülete az elmúlt tíz évben felére - 400 hektárra - csökkent, a termésmennyiség folyamatosan nőtt. Az elmúlt év...
Ausztriában, fóliasátorban dolgoztam… Külföldön sem fenékig tejfel a kétkezi munkások élete. A következőkben egy beszámolót olvashatnak, amely egy paradicsomtermesztéssel foglalkozó, osztr...
Permetezzünk természetesen, tejjel! Nem kaptunk napszúrást, és azok sem, akik alkalmazzák a módszert. Azon csodálkozunk csupán, hogy eddig még nem nyert nagyobb teret ez a természetes pe...
Éjszaka is képes növekedni a paradicsom Persze nem minden fajta. Kutatók egy csoportja létrehozott génkezeléssel egy olyan paradicsomfajtát, amely folyamatos megvilágítás mellett állandó növ...