Felbolydulnak a magyar méhészek: módosult szabályzattal választja meg a hazai szakma a vezetőket

Módosította az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a 2020. szeptember 5-i tisztségviselő választások szabályzatát. A tagszervezetek vezetői és a küldöttek e-mailben is megkapják a jelöltek motivációs leveleit és a jelöltek listáját. A budapesti tisztújító küldöttgyűlésen Bross Péter és Tóth Péter közül döntik el a magyar méhészek, ki legyen az egyesület elnöke a következő ciklusban. Cikkünkben a szabályváltozásokról is részletesen beszámolunk.

Az Elnökség 2020. július 30-i döntése értelmében a tavasszal elmaradt tisztújító Küldöttgyűlés új és végleges időpontja: 2020. szeptember 5. (szombat) 10 óra. A helyszín a Lurdy Ház, 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület 2020. évi OMME tisztségviselő választásán induló – az OMME Jelölő Bizottsága által az OMME Hivatala részére megküldött –jelöltek névsora ezen a hivatkozáson tekinthető meg. A szervezet elnöki tisztjéért ketten indultak, a jelenlegi elnök, Bross Péter kihívója Tóth Péter. A jelöltek motivációs leveleit folyamatosan töltik fel az oldalra és az adott névre kattintva nyithatóak meg.

Vezetőket és tisztségviselőket választanak a magyar méhészek szeptember 5-én - képünk illusztráció
Vezetőket és tisztségviselőket választanak a magyar méhészek szeptember 5-én – képünk illusztráció

Az OMME Elnöksége – a soron következő, 2020. szeptember 5-i tisztségviselő választásokon indulók jogait nem sértő módon – módosította az egyesület Választási Szabályzatát.

A változtatások a következő rendelkezéseket érintették:

  • „ A Jelölő Bizottság a szervezetek által javasolt jelöltek közül saját döntése alapján állítja össze az általa javasolt jelölt listát” – ez a mondat törlésre került. A Jelölő Bizottság nem törölhet jelöltet.
  • A Szavazatszámláló Bizottság létszáma 7 főről 11 főre emelkedett. Ennek oka a hatékonyabb, gyorsabb számlálói munka elősegítése.
  • „A Bizottság köteles a jelölt választhatóságáról meggyőződni” – ez a rész törlésre került. A Jelölő Bizottság gyakorlatilag képtelen minden jogi szempontból meggyőződni a jelölt választhatóságáról.
  • „A küldött mandátuma egy küldöttgyűlésre szól” – ez a rész törlésre került. Oka, hogy önálló egyesületek esetében, a küldött mandátumának hosszáról az egyesület saját Alapszabálya határoz.
  • A választáson a Jelölő Bizottság által javasolt jelöltek ABC sorrendben kerülnek fel a jelölő listára – korábban a jelöltek sorrendjét a Jelölő Bizottságnak volt joga eldönteni.
  • Érvényes az a szavazat is, amelyiken az előírtnál kevesebb érvényes szavazat van. – korábban ez a szavazat érvénytelen volt. Példa: 7 elnökségi tagot kell választani, de aki csak például 5 személyre adja le a voksát, az a szavazat is érvényes.

A módosított Választási Szabályzatot ide kattintva lehet megtekinteni.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Varroa atka elleni gyógyszeres védekezéshez igénye... Méhészek figyelem! 6 597 méhész-gazdálkodó részére 632,8 millió forint összegű támogatás kifizetését kezdi meg július 2. hetében az MVH a varroa atka...
Vis maior bejelentést tehetnek a méhészek Az idén, a magyar mezőgazdaságot sújtó különböző időjárási körülmények, különösképpen az Yvette ciklon súlyos károkat okozott a hazai méhcsaládokban, ...
GMO-szennyezett takarmánytól tarthatnak a magyar m... Még időben tudta figyelmeztetni a méhész egyesület a méztermelőket egy Magyarországon nem kívánatos takarmány felbukkanására. Az ügyben az Országos Ma...
Műhold alapú helymeghatározást is tanítanak Gödöll... Előző cikkünkben írtunk két tanfolyamról, melyeket hamarosan a gödöllői Szent István egyetem indít. Ma is bemutatunk két újabb hasznos tanfolyamot a s...
Aki nem figyel, az fizethet! Lassan, de biztosan közeledik a növények, különösen a repce és a gyümölcsfák virágzásának időszaka. A növénytermesztéssel foglalkozóknak fokozottan ke...
Méhészek figyelem! Újra igényelhető támogatás a méhészek által használt gépjárművek után. Valamint közeleg a határidő a varroa atka elleni védekezés támogatási igényének...