Fejlesztések és támogatások a mezőgazdaságban

Az 51. héten ezzel foglalkozott a sajtó – támogatások kifizetésének hete; nincs pihenés, épülnek az agrárkapcsolatok; átláthatóbb agrárstatisztikai nyilvántartás januártól; 60 milliárdos támogatás gépek korszerűsítésére; önálló családi gazdaságokra építenék a magyar mezőgazdaságot; import halat eszünk.

A héten több mint 50 milliárd forint támogatási összeget fizet ki az MVH a gazdáknak különböző jogcímeken. Ezek többek között a földalapú, agrár-környezetgazdálkodási (AKG), baromfi-állatjóléti, erdészeti tevékenység kapcsán járó, a kedvezőtlen adottságú területekre, a Natura 2000 gyepterületekre, a kertészeti gépekre, az állattartó telepek korszerűsítésére, az állatbetegségek megelőzésére és zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak szánt támogatások, de a tejtámogatás előlegének kifizetése is megkezdődött a héten.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A héten a török-magyar és ukrán-magyar agrárkapcsolatok mélyültek el. Bár a török kapcsolat most is kiváló, a magyar szarvasmarha export, és a baromfi-, tejipar, erdészet területén lehetséges együttműködés, és az édesvízi haltartás, a vetőmag- és gombatermesztés is további lehetőségeket rejt magában. Közös környezetvédelmi „vegyesbizottság” létrejöttéről is megegyezés született, és erdészeti, illetve vízügyi munkacsoport létrehozása is tervbe van véve. Ukrajnával lebonyolított külkereskedelmi forgalmunk 9%-kal nőtt idén a tavalyi évhez képest, a kapcsolatot most egy állategészségügyi megállapodással fűztük szorosabbra, de továbbra is kiemelten fontos együttműködési területnek számít a két ország közt többek között a mezőgazdaság, ezen belül is a sertés és marha export.

Januártól az interneten lesz elérhető az Agrárstatisztikai Információs Rendszer (ASIR), amely egyben felváltja az eddigi papír alapú formát. Az AKI, a NAKVI és a NÉBIH együttműködésével valósul meg a fejlesztés, de a rendszer a Piaci Árinformációs Rendszerrel, a PÁIR-ral és a Vágóállat Minősítés-felügyeleti Osztály programjával, az OVMR-rel is összehangoltan fog működni.

Kedvező hitel az őstermelőknek is
Kedvező hitel az őstermelőknek is

A 60 milliárdos állattenyésztők által a gépek korszerűsítéséhez igényelhető támogatás mellett az őstermelők és családi gazdaságok könnyebben juthatnak forráshoz a jövőben. Az MNB növekedési hitelprogramjának a kedvezményezettjei közé fognak tartozni ugyanis, és az eddig számukra nem elérhető kedvező, 2,5%-os kamatozású hitelre is jogosulttá válnak. További jó hír a kistermelőknek, hogy a következő években a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) célja a családi gazdaságok szerepének növelése, a mezőgazdasági termelés fejlesztése által – olvasható a szon.hu-n.

Bár jól muzsikált ebben az évben a mezőgazdaság, és sokak számára vonzó ez az iparág, a halászat terén van némi felzárkózni valónk. Hazánkban az éves halfogyasztás nem éri el a 4 kg/fő-t, és ez a szám is a karácsonyi időszaknak köszönhető, ráadásul ennek a fele importból származik. A NÉBIH felméréséből látszik, hogy minden második halfogyasztó fagyasztott halat vásárol, csak 39%-uk fogyaszt friss halat. Megoldás lehet egy új filézési technológia, ami lehetővé teszi hogy a három évnél idősebb gyermekek étlapján is megjelenhessen a hal.

Hírösszefoglalónk az MTI hírei nyomán készült.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Belehúzott a növénytermesztés – Az 50. hét egyben... Beerősített idén a növénytermesztés, jó üzletnek tűnik a mezőgazdaság, fáradhatatlanul építjük az agrárkapcsolatokat, támogatások özönlik el az agrárs...
Milyenek a halfogyasztási szokásaink? Halfogyasztás tekintetében Magyarország nem tartozik az élen járó országok közé, az Európai Uniós átlagtól is jócskán elmaradunk: Míg az európai tenge...
Fontos! Felfüggesztett pénzintézetek! Az MVH nem teljesíthet kifizetéseket azon ügyfeleik felé, akik a felfüggesztett pénzintézeteknél vezetnek bankszámlát. A pontos lista és a gazdák teen...