Erre érdemes odafigyelni a kertes házzal és hobbitelekkel rendelkezőknek

Ahogy eddig minden évben, úgy idén is nagy figyelmet fordít a hatóság a parlagfűvel fertőzött területekre. Akinél pedig problémás területet találnak, annak bírságot írnak ki bel- és külterületen egyaránt. A tavalyi évtől parlagfű irtásra vonatkozótürelmi idő megszűnésével a földtulajdonosoknak és földbérlőknek már egész évre vonatkozóan kell védekezniük a parlagfű ellen.

Minden földhasználónak az adott év június 30. napjáig kötelező az ingatlanában a parlagfű virágbimbóinak kialakulását megakadályozni, és ezt a vegetációs időszak végéig folytatni. A hatóságok főképp az allergiaszezon közeledtével tartanak ellenőrzéseket, és keresik azokat a tulajdonosokat, akik nem tartják be az előírtakat egészen a szezon végéig – írja a penzcentrum.hu.

A parlagfű allergia nagyon elterjedt az emberek körében, ezért is fontos, hogy a fertőzött területek nagysága a lehető legkisebb legyen. (Fotó: Pixabay, PublicDomainPictures)
A parlagfű allergia nagyon elterjedt az emberek körében, ezért is fontos, hogy a fertőzött területek nagysága a lehető legkisebb legyen. (Fotó: Pixabay, PublicDomainPictures)

Amennyiben a földtulajdonosok nem tartják be a parlagfű elleni védekezési kötelezettségeket, és a területén virágbimbós parlagfű fertőződés található, úgy közérdekű védekezést kell elrendelni. A jegyzőkönyv alapján pedig a megyei illetékes hatóság eljárást indít anélkül, hogy parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetést tenne a tulajdonosnak. Így minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiírni az ingatlan tulajdonosának, amelynek mértéke a fertőzött terület nagyságától, illetve a fertőzöttség mértékétől függ.

Bel- és külterületen egyaránt 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő bírság is kiszabható, bár számba kell venni azt is, hogy a fertőzött terület külső vagy belső területen helyezkedik el. Belterületen ugyanis a terület méretéhez képest nagyobb bírság is kiszabható. Ennek oka az, hogy belterületen a virágzó parlagfű sokkal nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára.

Ha a bírság kifizetésére nem kerül sor, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, és az adóhatóság fog gondolkodni annak behajtásáról. Ebben az esetben viszont a bírságon túlmenően a közérdekű védekezéssel kapcsolatosan fellépő költségek is a büntetett személy számára kerülnek kiírásra.

A Pénzcentrum felkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesét, hogy mi várható az országban parlagfű tekintetében, illetve hogy milyen mértékű bírságok kerültek kiszabásra a tavalyi évben.

A Nébih illetékesének elmondása szerint a bejelentések száma, illetve az ellenőrzött területek nagysága évről évre növekszik, ugyanis egyre többen használják a Parlagfű Bejelentő Rendszert, amely segítségével a hatóságok számára is több fertőzött terület kerül látótérbe. A belterületeken lévő eljárások száma nem mutat növekvő tendenciát ellenben a bejelentések számával, amelyek belterületekről érkeznek. Viszont az nem belátható, hogy az idei évben milyen mértékben lehet számítani a parlagfű terjedésére, ugyanis a növény kifejezetten jól tud alkalmazkodni az időjárási körülményekhez. A Nébih honlapján a parlagfű szezon idején kéthetente megjelenik az országos parlagfű helyzetkép, illetve ezzel kapcsolatos fontos információk, amelyek tájékoztatást adnak az országos helyzetről.

Tekintve, hogy hány ágazatra és tevékenységre hatással volt és van is a koronavírus-járvány, úgy az ellenőrzések esetében is joggal merül fel a kérdés, hogy befolyásol-e bármit is a vírus. Azonban a Nébih Pénzcentrumnak adott tájékoztatása alapján az ellenőrzésekre nincs hatással a vírus, ugyanis ezek szabad levegőn zajlanak, és az előírásoknak megfelelően, zavartalanul végezhető a munka. A földön történő felderítéseken túl pedig helikopteres ellenőrzések is zajlani fognak, melyek gyorsak és nagy területű felderítése is alkalmasak. Tehát lényegében a felderítésekben változások nem várhatók, a korábbi tapasztalatokhoz hasonlóan a Parlagfű Bejelentő Rendszer idén is fogadja a bejelentéseket.

Az előző évben sem volt ellenőrzésmentes a szezon, ugyanis belterületen 96 darab bírsághatározat született, külterületen pedig 3240 darab bírsághatározat. Egyik esetben sem a Nébih szabja ki a bírságot, hanem belterület esetén a jegyző által felvett és átadott jegyzőkönyv alapján, külterület esetén pedig a földhivatal által felvett és átadott jegyzőkönyv alapján- az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya. A kiszabott bírság összege belterületen 8.554.000 forint volt, míg külterületen 152.931.269 forint volt, amelyeket szintén nem a Nébih szabott ki.

A Nébih elmondása szerint belterületen ugyan nincs információ arról, hogy mennyi volt a legmagasabb bírságösszeg, de jellemzően előző évben 50.000 és 150.000 forint közötti bírságösszegek kerültek kiírásra. Ellenben külterületen a legmagasabb összeg, amelyet bírságként szabtak ki 2.000.000 forint volt.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/otthon/robban-a-birsagbomba-par-hete-maradt-annak-akinek-kertes-haza-hobbitelke-van.1095654.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
Teljes erővel dolgozik a parlagfű kommandó Nyár elején már hírt adtunk arról, hogy komoly büntetésre számíthat, aki saját területén elmulasztja a parlagfű irtását. A NAK és számos megyei lap...
Tiltólistán az olasz bor? 15 helyett hamarosan 90 napig vizsgálódhat a NÉBIH, mielőtt kiadja egy import borszállítmány forgalomba hozatali engedélyét. A magyar hatóság távol ta...
Újabb növényvédő szer került tiltólistára A kisalfold.hu információi szerint Magyarországon nem engedélyezett rovarölő hatóanyagot tartalmazó gombaölő növényvédő szer forgalmazását tiltotta me...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Átlagtermések és terméshozamok Befejeződött az aratás; sok alma és csemegekukorica lesz; átalakul az uniós támogatási rendszer szerkezete; jelentünk a júniusi termelői árakról; mind...