Elsorvad a cukorrépa-termelés Magyarországon

Mintegy 1500 hektárral kisebb területen vethetnek cukorrépát idén a hazai termelők az alacsony cukorár miatt. A feldolgozó a tervek szerint valamivel több mint 14 ezer hektárra szerződik a gazdákkal. Ugyan a vetés folyamatban van, a belvíz továbbra is nagy fejfájást okoz a termelőknek – cikkünkből kiderül, milyen a magyar cukorhelyzet.

A megszokottnál kevesebb cukorrépára köthet idén szerződést a Magyar Cukor Zrt., ezért a termelők az idén 14,1-14,2 ezer hektáron foglalkozhatnak az édesítőszer alapanyagául szolgáló növény termesztésével. Berki Gyula, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy a tervezett vetésterület mintegy 1500 hektárral marad el a korábbi évek átlagától – írta az Agrotrend.

A visszaesésben minden bizonnyal szerepet játszik az, hogy az elmúlt hónapokban nagyot esett a cukorár
A visszaesésben minden bizonnyal szerepet játszik az, hogy az elmúlt hónapokban nagyot esett a cukorár

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint a cukor világpiaci ára március végén nyolchavi mélyponton állt azután, hogy a meghatározó termelők közül India, Thaiföld, az Európai Unió és Kína is jelezte; az idén a korábbinál is nagyobb mennyiséget termelnek.

A Nemzetközi Cukorszervezet a világ cukortermelését 178,7 millió tonnára becsüli a 2017–2018-as szezonra, a cukorfogyasztás pedig 173,5 millió tonna körül alakulhat, ami 5,2 millió tonna többletet hozhat az ágazatban.

A tendencia az Európai Unióban is jelen van. Bár a cukorkvóták eltörlésével elsősorban az export erősödött, az idén a cukortöbblet a közösségben is jelentős lehet, ami további áresést okozhat. Az elmúlt hónapok áresése aggasztja a hazai termelőket is. Berki Gyula szerint a magyarországi termelőket közvetlenül nem érintik a világpiaci folyamatok, mert a cukorrépa átvételi árát az határozza meg, hogy a feldolgozó vagy a kaposvári cukorgyár milyen értékesítési átlagárat tud elérni az adott szezonban.

Ennek függvényében határozzák meg a termelőknek fizetendő összeget is. – Nagyon szomorú, hogy az egyik kiskereskedelmi üzletlánc az elmúlt napokban 155 forintos kilónkénti akciót hirdetett a kristálycukorra, így félő, hogy az idei értékesítési átlagár nagyon alacsony lesz – folytatta a szakember.

Az elnök elmondta, hogy a cukorgyárral kötött szerződésekben szerepel egy kitétel, amely lehetőséget teremt arra, hogy a késztermékek eladásából származó bevétel alapján kiszámított alapanyagárak feletti összeget fizessenek a termelőknek. Ezt viszont a termelők csak akkor kezdeményezhetik, ha a cukorrépa ára a többi terményhez képest nagyon alacsony szintre kerül.

Cukorrépa-termesztéssel hazánkban közel 300 gazdaság foglalkozik

A cukorrépa vetése egyébként folyamatban van, a legfrissebb információk szerint a gazdák a tervezett terület egyharmadán már végeztek a munkálatokkal. Az időjárás viszont nem kedvez a vetésnek, az esők miatt nem tud kiszáradni a talaj. Az Alföldön pedig vannak olyan parcellák, amelyek még mindig víz alatt vannak.

A Nyugat- és Dél-Dunántúlon egészen jól haladnak a munkálatokkal a termelők, az Alföldön azonban van olyan terület, amelyet a belvíz miatt meg sem tudnak közelíteni a gazdák – mondta Berki Gyula. A szervezet elnöke szerint várhatóan lesznek olyan parcellák, amelyeken nem tudják majd időben elvetni a cukorrépát a gazdálkodók. Az elméleti határidő, amíg érdemes elvetni a cukorrépát, április végén-május elején jár le.

Az újravetésre általában május 15-ig van lehetőségük a termelőknek. Ezt követően folyamatosan nő annak a veszélye, hogy mennyiségi és minőségi szempontból is rossz lesz a termés. A május második felében elvégzett vetésnél azonban már jelentősebb terméscsökkenéssel kell számolni – fogalmazott az elnök.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Cukorrépa termelők nemzeti kiegészítő támogatása... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közleménye a cukorrépa-termelők 2013. évi nemzeti kiegészítő támogatásáról szóló 79/2013.(IX.13.) VM rende...
Cukorkvóta ki, kukorica be Három év sincs már hátra az uniós cukorkvóta megszűnéséig, ám a jelek szerint sem addig, sem azután nem várható a cukorrépa-termesztés érdemi bővülése...
2,5 milliárd forint a cukorrépa termesztőknek A cukorrépa termesztők mintegy 2,5 milliárd forintos termeléshez kötött támogatásban részesülnek 2015-ben, amelynek kifizetése december elsejétől várh...
Integrált növényvédelem a cukorrépa táblában... A cukorrépa termesztés általában fontos, szerves része a gazdaságnak, de jelenleg nem éli virágkorát Magyarországon. A régi, nagy cukorgyárak mára elt...
Aszály miatt drágul a cukor Ismét az El Nino jelenség hatásai vannak terítéken, ezúttal a cukorpiac sínyli meg a szélsőséges időjárást. A legnagyobb cukortermelő vidékeken ugyani...
Fellobbantak a lángok Kaposváron, elkezdődött a cu... Megkezdték működésüket a mészkemencék Kaposváron, ahol már 124. éve készül cukor a cukorrépából. Idén a tavalyinál 10 százalékkal nagyobb területről k...