Kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeit javítja egy 5,5 milliárd forint keretösszegű, a nyáron megjelenő pályázattal az Agrárminisztérium. A Vidékfejlesztési program keretében megvalósuló programban a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére 2,5 milliárd forint, a helyi termékértékesítő piacok és vásárterek támogatására 3 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezt Nagy István agrárminiszter jelentette be Pannonhalmán, ahol újraindult a Pannonkamra termelői piac.
A kisüzemek fejlesztésére irányuló pályázat a legkisebb termelőknek nyújt segítséget mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozási tevékenységek fejlesztésére. A 15 ezer eurónak (5 192 700 forint) megfelelő támogatási összeg egyszeri és szabadon felhasználható. Azok a termelők pályázhatnak, amelyeknek a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 3000 euró (1 038 540 millió forint) és legfeljebb 6000 euró (2 077 080 millió forint) standard termelési értékkel rendelkeznek – írta az Agrárminisztérium.
Erre fordíthatják a pénzt az önkormányzatok
A helyi termékeket értékesítő piacok és vásárterek fejlesztésére a vidéki önkormányzatoknak nyújtott támogatás maximuma 100 millió forint lesz. Fedett és fedetlen tereket lehet létrehozni, vagy felújítani, a hozzájuk kapcsolódó infrastrukturális háttérrel. A cél, hogy színvonalasan működhessenek a helyi piacok és a vásárterek – közölte Nagy István.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar gazdák sorsa a vásárlók kezében van, ezért fontos, hogy az embereket tudatos vásárlásra ösztönözzék.
Meg kell erősítenünk a vásárlók kötődését a hazai termékek iránt – jelentette ki. A tárcavezető hozzátette, hogy a Vidékfejlesztési programban több mint 6 milliárd forintot fordítottak helyi termelői piacok kialakítására, ezek száma az elmúlt 8 évben közel háromszorosára emelkedett, összességében megközelíti a 300-at. Pannonhalmán minden hónap harmadik vasárnapján rendezik meg a termelői piacot. Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke azt emelte ki, hogy a termelői piacok segítik, hogy a családok asztalára a helyben termelt és egészséges élelmiszer kerüljön, a termelők el tudják adni portékáikat. Továbbá komoly közösségteremtő erejük is van.