Csomagolásmentes élelmiszerek a nagy üzletekben és hatalmas lépés az ökológiai átmenetben

Az élelmiszerek és egyéb termékek csomagolás nélküli értékesítése egyre népszerűbb Európában. Számos nagy márka döntött úgy, hogy alaposan leteszteli ezt az új értékesítési módot Franciaországban. Az erdősítés pedig azt jelentené az ország számára, hogy nagy lépést tennének az ökológiai átmenetben és a karbonsemlegesség elérésében 2050-ig.

A csomagolás nélküli értékesítés francia piaca 2018 és 2019 között 40 százalékkal emelkedett, és 2020-ban az országban már 560 üzlet működött ilyen módon. A számok azt mutatják, hogy egyre több márka választja azt, hogy termékeiket fenntartható, csomagolásmentes módon adja el a francia piacon.

A gyártóknak az üzleti modelljeiket is felül kellett vizsgálni
A gyártóknak az üzleti modelljeiket is felül kellett vizsgálni (Fotó: Pixabay)

Kulcskérdés a higiénia

A csomagolásmentes termékek értékesítésénél a higiénia és a termékbiztonság kulcskérdés, különösen a hűtött élelmiszereknél. A gyártóknak szigorúbb módszereket kellett találniuk ennek garantálására. Ezen felül az üzleti modelljeiket is felül kellett vizsgálni – figyelmeztetett az LSA Conso nyomán a syngenta.hu.

2020 júniusa óta a Kellogg’s Párizs régiójában, valamint Rennes-ben, Chartres-ban és Strasbourgban kínálja csomagolás nélkül reggelire készült pelyhét.

Sajtgolyó, extra műanyag nélkül

A Bel csoport mini sajtgolyókat árul az eredeti vörös viaszrétegükben csomagolva, de extra műanyag nélkül. A Danone egy joghurtgépet tesztelt egy párizsi szupermarketben. A párizsi Monoprix szupermarketben pedig a vásárlók sört tölthetnek palackjaikba.

A koronavírus okozta válság ellenére a nagyobb márkák és szupermarketek folytatják csomagolás nélküli tesztjeiket.

Kiemelt szerepben az erdőgazdálkodás

Az erdőgazdálkodás a számítások szerint a francia szén-dioxid-kibocsátás mintegy 20%-át ellensúlyozhatja. Ez azonban az erdők ellenállóképességétől, különösen az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásuk képességétől függ.

A kormány terve a francia erdők nagymértékű újratelepítését 
foglalja magában
A kormány terve a francia erdők nagymértékű újratelepítését
foglalja magában (Fotó: Pixabay)

A 2003-as, a 2018-as és a 2019-es aszályok, valamint a kéregbogarak közelmúltbeli csapásai felhívták a figyelmet például a kelet-franciaországi lucfenyőerdők sebezhetőségére.

A kormány terve a francia erdők nagymértékű újratelepítését foglalja magában. Évente 45 ezer hektárral bővítenék az erdőállományt, ezzel 150 ezer tonna szén-dioxidot kötnének meg.

A program növelné a beültetett területeket, megújítaná a meglévő erdőket, és helyreállítaná az elszáradt fákkal teli területeket.

A 150 millió euró értékű erdőmegújítási alap létrehozása lehetőséget teremt az állami és magánszemély erdőtulajdonosok számára az erdők megújításának és diverzifikálásának, valamint a vetőmag- és faipari ágazat támogatásának elősegítése érdekében.

Segít a nemzeti befektetési bank is

A francia nemzeti befektetési bank további támogatást adna a faipari vállalatok számára a fa értékesítésének előmozdítása érdekében, különösen az építőiparban.

A francia IGN intézet pedig nagy felbontású lefedettségi térképpel segítené az erdők felmérését. A technológia elősegíti az adminisztratív eljárások és a segítségkérések kezelésének egyszerűsítését, felügyelné a fakivágásokat, a rekonstrukciót, az erdők egészségi állapotának figyelemmel kísérését és ellenőrzését, valamint a magas kockázatú erdőtüzek megelőzését.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Újabb magyar innováció az élelmiszerbiztonság növe... Minden gazda számára fontos, hogy a mezőgazdaságban olyan termékeket használhasson, amiknek a valódisága garantált. Az AGRO.bio Hungary Kft. március k...
Az erdészeti hatóság felülvizsgálja az erdőgazdálk... Felülvizsgálják a természetes személynek minősülő erdőgazdálkodók Erdőgazdálkodói Nyilvántartásba bejegyzett adatait. A határozatokat várhatóan 2014. ...
Országos előadássorozat indult az erdészeti támoga... Vidéki fórumokat szervez a NAK és az FM a 2014-2020-as vidékfejlesztési támogatások új erdészeti jogcímeinek igénybevételéről. Az előadások helyszíne...
Szükség van az élelmiszerbiztonságért felelős közp... Az elmúlt évek eredményei azt bizonyítják, hogy szükség van arra a központi hatóságra, amely az élelmiszerláncban az élelmiszerbiztonságért felelős - ...
Az éghajlatváltozás az erdőket is veszélyezteti... Az éghajlatváltozás, a felmelegedés, a légszennyezés veszélyt jelent az erdőkre -többek között ez is elhangzott szerdán az európai erdők konferenciájá...
Eltűnnek a mezőgazdaságban dolgozók? A kérdés jogos, mert tényleg egyre kevesebben dolgoznak a mezőgazdaságban. De mi lehet ennek a fokozatos munkaerő-csökkenésnek az oka? Erre keresünk v...