Eltűnnek a mezőgazdaságban dolgozók?

A kérdés jogos, mert tényleg egyre kevesebben dolgoznak a mezőgazdaságban. De mi lehet ennek a fokozatos munkaerő-csökkenésnek az oka? Erre keresünk választ cikkünkben.

Egy amerikai kutatás szerint 2021-re több foglalkozást művelője fog eltűnni bizonyos mértékben a hétköznapokból. Egyre kevesebb lesz a postás, a gázóraleolvasó, az újságíró, a szabó és az esztergályos is.

Az amúgy is gazdag listát tovább bővítik a fokozatosan eltűnő mezőgazdasági munkások és a favágók is. Előbbi szakmát űzők mennyisége 2021-ig 19 százalékkal fog csökkenni, ami valljuk be, igen komoly veszteségnek tűnik. A favágók ugyan erre az időszakra vonatkozó adat szerint 9 százalékos veszteséggel számolhatnak.

De mi lehet ennek az oka?

Szakértők szerint a mezőgazdasági dolgozók és a favágók munkaerőpiacról való eltűnésének az oka leginkább a munkafolyamatok elgépiesítésében keresendő. Régen, amíg kevés géppel dolgoztak  a földeken, sokkal több embernek biztosított munkát és megélhetést a mezőgazdaság.

Arató emberek Afrikában, gépi segítség nélkül
Arató emberek Afrikában, gépi segítség nélkül

A gazdasági fellendüléssel járó gépesítés hatására azonban rengeteg olyan munkafolyamat végezhető el gépek segítségével, melyekre régen akár több emberi kézre is szükség volt.

Gondoljunk csak a legalapvetőbb mezőgazdasági munkafolyamatra, a szántásra. A ló húzta eke korában egy egységnyi területen több ember is dolgozott, míg ma több tíz hektárt egy traktoros egy munkagép segítségével kényelmesen fel tud szántani.

Az aratás és cséplés munkafolyamata hasonlóképpen működött. Kalákába gyűlve gőzhajtotta gépek, valamint emberi kezek szorgos munkájával csépelték ki a búzakalászból a szemeket. Mára ezt a feladatot is egy kombájn és egy ember végzi el.

Betakarítás kombájn segítségével
Betakarítás kombájn segítségével

 

A favágók hasonlóképpen ’elgépiesedtek’ mára. Míg régen hatalmas kézifűrészekkel tudták csak gurigára vágni a fatörzseket (egy fűrészhez két ember megfeszített munkája kellett), addig a mai nap már egy ember egy fűrészgép segítségével akár több köbméter fát is kényelmesen fel tud vágni.

A kérdésre tehát a válasz a munkagépek térhódítása. Az viszont továbbra is kérdés, hogy munkaerő piaci és környezetvédelmi szempontból jó-e ez a túlzott géphasználat, vagy kevesebb gép, több ember elven kellene működnie a mezőgazdaságnak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Belföldi mezőgazdasági jellegű munkalehetőségek... A tavasszal együtt beindult az idei mezőgazdasági szezon is, mellyel több lehetőség is megnyílt a mezőgazdasági területen dolgozni kívánó munkavállaló...
Az erdészeti hatóság felülvizsgálja az erdőgazdálk... Felülvizsgálják a természetes személynek minősülő erdőgazdálkodók Erdőgazdálkodói Nyilvántartásba bejegyzett adatait. A határozatokat várhatóan 2014. ...
Országos előadássorozat indult az erdészeti támoga... Vidéki fórumokat szervez a NAK és az FM a 2014-2020-as vidékfejlesztési támogatások új erdészeti jogcímeinek igénybevételéről. Az előadások helyszíne...
Felelevenítik a selyemhernyó tenyésztését A selyemhernyó tenyésztés felelevenítésére nemzetközi kutatási pályázatot nyújtott be európai uniós források elnyerésére egy magyar-olasz-szlovén társ...
Az éghajlatváltozás az erdőket is veszélyezteti... Az éghajlatváltozás, a felmelegedés, a légszennyezés veszélyt jelent az erdőkre -többek között ez is elhangzott szerdán az európai erdők konferenciájá...
Online ismerhetjük meg jobban erdeinket Egy online portál segítségével sokkal pontosabb képet kaphatunk az erdők és fák szerepéről, valamint a biomassza készletekről, mint korábban. A portál...