Fehér arany: drágábbak lettek a tejtermékek

Emelkedett a globális élelmiszerkosár ára február hónapban. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) élelmiszerár-indexe követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását. Az index 1,7 százalékos emelkedése 167,5 ponton állt meg, az érték 2018 augusztusa óta nem volt ilyen magas értéken. Viszont még mindig 2,3 százalékkal alulmúlja a tavaly ilyenkor mért szintjét. Az Agrárszektor elemzését szemléztük. Eszerint a kukorica magasabb jegyzése következtében mérsékelten emelkedtek a gabonaárak. A növényi olajoknál már nagyobb, 1,8 százalékos drágulás volt. Ezt főleg a pálma-, szója- és napraforgóolaj árának erősödése okozta. A húsfélék enyhén ugyan, de ugyancsak drágultak: ezt a szarvasmarha- és sertéshús áremelkedése […]

Tovább…