Célegyenesben a növénybiztosítások – határidő: november 30

Nemsokára az őszi növénybiztosítási szezon kötési időszakának végére érünk: előre láthatólag november 30-ig köthet növénybiztosítást. Ha nem cselekszik időben, akkor legközelebb a tavaszi kötési időszak megnyíltával csatlakozhat és addig védelem nélkül fog maradni.

De nemcsak az időjárás veszélyezteti a növényeit és a pénztárcáját, hanem a terményárak emelkedése is!

Ez meglepőnek hangozhat elsőre, mert a magas eladási árak jók a gazdáknak – de csak akkor, ha nincs hozamcsökkenés.

Erre itt egy példa:

Ha egy gazdának a kukorica referenciahozama 10 tonna volt hektáronként (és ezt jelentette le az egységes kérelmében), akkor a kárenyhítési rendszer ezzel számol. Tavaly nem volt kára, megtermett neki a 10 tonna, így 420.000.- Ft bevétele lett ebből hektáronként.

Idén felmentek az árak 70.000.- Ft-ra, azaz ennyit adtak egy tonna kukoricáért. Viszont aszály miatt keletkezett 40%-os hozamcsökkenés, ami azt jelenti, hogy idén 6 tonna kukorica termett hektáronként. Ezt a gazda – az emelkedő terményárak miatt – el tudta adni ugyanúgy 420.000.- Ft-ért, mint tavaly.

Ezért hiába volt hozamcsökkenése, a kárenyhítési rendszerből nem kap semmit, mert a hozamérték csökkenése pontosan nulla forint volt. Úgy, hogy a valóságban 4 tonna hozamkiesése volt és ezzel veszített hektáronként 280.000.- Ft-ot.

De mi a megoldás ezekre a veszteségekre?

Rövid távon a növénybiztosítás.

Ha a gazda köt egy növénybiztosítást, azzal tudja kezelni az idei évben a veszteségeit. A jég és vihar biztosítás esetén nincsenek referenciahozamok, nem meghatározóak az előző évek adatai: kár esetén a biztosító a tényleges hozamcsökkenést vizsgálja és azt fizeti ki (az önrész levonása után).

Ebben az esetben a biztosító hektáronként kifizet a gazdának 252.000.- Ft kártérítést (10% önrésszel számolva). Így a vesztesége minimális.

Cserébe biztosítási díjat kell fizetnie, amely nem túl nagy teher.

Elenyésző, van, amikor néhány ezrelék a védelem ára

Például nézzünk egy átlagos gazdát: a kalkuláló ügyfelünknek van 25 hektár őszi árpája és 50 hektár rozsa. Az általa megadott hozammal és eladási árral kiszámolta, hogy 12.125.000.- Ft a termés értéke. Ezzel szemben a teljes körű, úgynevezett „A” csomagos növénybiztosítás díja (az állami támogatás után) 95.567.- Ft. Ez 8 ezreléke a termény értékének! Cserébe nyugodtan alhat, mert ezért a pénzért milliós hozamcsökkenések értékét is megtéríti a biztosító.

Hosszú távon a megoldás: az Agrisk – egyelőre díjmentes – precíziós növénybiztosítás tanácsadás szolgáltatása

Ez a szolgáltatásunk abban segít, hogy Ön össze tudja hangolni hosszú távon is a gazdasága és a pénztárcája védelmét a kárenyhítési rendszerrel és a növénybiztosításokkal.

Szövevényes kapcsolat van a kárenyhítési rendszer és a növénybiztosítások között, de mi tudjuk, melyiket, mikor érdemes használni.

Ebben tudunk segíteni Önnek is.

Az első lépés az, hogy kalkuláljon magának egy növénybiztosítást, 5 perc alatt akár négy biztosító díjait is megmutatjuk portálunkon:

Három veszéllyel néz szembe, ha nem köt növénybiztosítást

Ha még nincs növénybiztosítása, akkor védtelenül áll a növényeit, a termését és a megélhetését veszélyeztető kockázatok elé.

Ha még nincs növénybiztosítása, a kárenyhítési rendszerből nyújtott kárenyhítést sem tudja teljesen kihasználni: aki nem rendelkezik élő szerződéssel, az csak a kárenyhítési összeg felét kapja meg.

Ha még nincs növénybiztosítása: elesik az állami támogatástól.

70% állami támogatás a növénybiztosítása mellé

Ha köt biztosítást, akkor 70% állami támogatást kaphat a biztosítás díjához. Idén minden csomag megkapta a 70% állami támogatást.

Ez az állami támogatás nem pályázat, hanem jár. Tehát ha az egységes kérelmében bejelöli, hogy kér állami támogatást a biztosítása díjához, biztosan meg fogja kapni.

Hogyan kötheti meg egyszerűen és kényelmesen?

Önnek raktuk össze azonnali kalkulációnkat: csak néhány adatot kell megadnia és online kalkulátorunkban több biztosító ajánlatai közül választhat.

AGRISK – A PRECÍZIÓS NÖVÉNYBIZTOSÍTÁSOK SZAKÉRTŐJE

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Surmann Árpád Surmann Árpád Okleveles agrármérnök, agrárbiztosítási szakértő, az Első Agrárbiztosítási Portál Kft. alapítója, az első online agrárbiztosí...
Többet veszíthet, mint amennyit spórol egy növényb... Még a jól tájékozott gazdáknak is bonyolult lehet az agrár biztosítások piaca. Hogy érdemes gondolkodni, ha be akarjuk biztosítani a terményünket? A M...
Növénybiztosítás? Online? Igen! Alighanem sokan felteszik ezt a kérdést magukban. Pedig nem ördögtől való, hogy ha egy tevékenység jól leírható számokkal, akkor azt előbb vagy utóbb ...
Ugyanaz a díjtámogatás, csak mégis más? Mindenki izgatottan várja, hogy mikor ölt végre végleges formát idén az a struktúra, ami a növénybiztosítások díjtámogatását hivatott szolgálni. Az ut...
Indul a jégszezon! Bár még nem vagyunk túl a tavaszi fagyveszélyen, máris halhattunk kósza híreket arról, hogy megjelentek az első jégfelhők. Nagy kárt ugyan még nem oko...
Félnek a gazdák, mégsem cselekednek Meglepő és egyben elgondolkodtató számokat tartalmaz az a friss kutatás, amely szerint bár a növénytermesztők 57%-a tart valamilyen növénykár bekövetk...