Az olasz teljesen kiszorítja a magyar csemegeszőlőt a piacról

Sosem látott mennyiségben érkezik Magyarországra az olasz szőlő. Elsősorban a csemegeszőlő iránti kereslet emelkedett meg. Ennek oka, hogy a hazai csemegeszőlő termőterülete 1000 hektárra csökkent 2017-re.

Míg néhány évvel ezelőtt 5000 tonna volt a hazánkba importált csemegeszőlő mennyisége, idénre ez 7300 tonnára nőtt. Ennek oka a termény iránti keresletnövekedés, valamint a hazai csemegeszőlő mennyiségének csökkenése.

Egyébként augusztus közepén jelent meg tömegesen a hazai termesztésű csemegeszőlő, sajnos azonban arányait tekintve viszonylag kevés a magyar áru a pultokon. Mivel egész évben van csemegeszőlő a boltokban, azok – más időszakokban – nyilvánvalóan importból származnak. Ám az import ekkora részarányára nyár végén és ősszel nem lenne szükséges. A legnagyobb beszállítónk Olaszország, de perui, argentin és brazil termék is megtalálható a polcokon.

Nincs elég magyar csemegeszőlő, olasszal pótolják az üzletek
Nincs elég magyar csemegeszőlő, olasszal pótolják az üzletek

 

Most már szezonban is sok az import termék, ugyanis mindössze 1000 hektáron terem jelenleg csemegeszőlő hazánkban. Ahhoz képest, hogy a 70-es években 7500 hektáron termett a gyümölcs, ez nagyon kicsi terület. Elsősorban Somogyban, Tolnában és Bács-Kiskunban termesztenek ilyet a magyar szőlészek.

A termesztett fajták között megtalálható a Chasselas, valamint annak piros és fehér változatai. Ezek mellett egyre inkább terjednek a hazai termesztésben is a tipikus csemegeszőlőfajták, mint például az Arkadija, a Pannónia kincse és az Éva – ha a fehér fajtákat nézzük.

A piros fajták közül a nagyfürtű Guzal kara és a Moldavia emelhető ki, de a klasszikusnak számító Itália és a Cardinál fajtákat is előszeretettel termesztik a magyar gazdák. Ezek mellett az új, mag nélküli fajták iránt is nő a kereslet.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Borpiaci jelentés Hogyan alakult Tokajban a szőlőszezon? Mik a nemzetközi borpiaci trendek? Mennyibe kerül idén a bor Magyarországon? A részletek cikkünkben! A szakért...
Csökken az Európai Unió csemegeszőlő-termelése... Az elmúlt 10 évben folyamatosan csökken a csemegeszőlő-termelés az Európai Unióban. Ennek oka a termelési költség folyamatos növekedése és az ezzel pá...
Lehetőségek a hazai szőlészetben Vannak még hatékonysági tartalékai a hazai szőlészetnek és borászatnak. Komoly lehetőségek rejlenek az integrált növényvédelemben, illetve a bio- vagy...
Sikeres a borokra bevezetett új ellenőrző jegy Látványos eredményeket hozott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által kezdeményezett földrajzi jelzés nélküli borokra vonatkozó, miniszteri rendele...
Megjelent az Agrárágazat Szőlő és Bor különszáma!... Az új évre friss lendülettel, megújult tartalmakkal és tematikus különszámokkal készül az Agrárágazat. Először a szőlőtermelő, az amatőr és profi borá...
Szőlészet, borászat – mit hozhat 2015? A 2014-es szezon termésénél idén mindenképpen jobbra számítanak a gazdálkodók. Tavaly az időjárás nem volt túl kegyes a szőlészekhez, borászokhoz, ugy...