Az Isterra kiváló búzafajtáival küzd a búza pozíciójának megerősítéséért

Az Isterra Magyarország Kft. egy kétnapos, növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási tanácsadással egybekötött fajtabemutatót tartott Békéscsaba határában a BASF Hungária Kft. és a Yara Hungária Kft. közreműködésével. Ennek apropóján Perczel Péterrel, a cég operatív igazgatójával beszélgettünk.

Milyen állapotban vannak a kalászosok az országban?

A sokéves átlaghoz képest egy közel két hetes lemaradásban van a vegetáció, amit a hűvös tavasz okozott. Május utolsó napjaiban a búza virágzása vagy nagyon korai stádiumban van vagy még el sem kezdődött. Ezek alapján feltételezhető, hogy idén nem június elején kezdődik majd a betakarítás.

Jó hír viszont, hogy nagyon kevés betegséget láttunk eddig, az állományok jellemzően egészségesek. Néhány helyen az országban jellemző, hogy nem nőtt magasra a búza, a szalmahossz nem lesz kimagasló. Ez különösen azok számára okozhat gondot, akik még szalmát használnak, például az állattenyésztésben. Egyéb tekintetben jó helyzetben vagyunk. A csapadék most időben érkezett, májusi mennyisége mindenhol meghaladta a 40 mm-t. Az optimálisnak tekintett, október első felében megtörtént vetés óta már a 350 mm-t is meghaladtuk, ami a búza szempontjából eddig teljesen ideálisnak tekinthető.

Perczel Péter, az Isterra Kft. operatív igazgatója
Perczel Péter, az Isterra Kft. operatív igazgatója

Sok lehetett a bizonytalanság a fajtabemutatójuk körül.

Egy szántóföldi bemutató, amellett hogy a szervezőknek lehetőséget teremt a legfrissebb ajánlataik, hatékony formában, a szántóföldön történő megismertetésére, alkalom arra is, hogy maguk a gazdák is tapasztalatot cseréljenek. Ez különösen igaz idén, hiszen tavaly a személyes részvételen alapuló rendezvények szinte teljes egészében elmaradtak, online bemutatókat kellett tartanunk. Viszont mi már tavaly ősszel, a bemutatóparcellák vetése idején úgy terveztünk, hogy most tavasszal találkozni tudunk a gazdákkal. Szerencsére az élet úgy hozta, hogy idén már szántóföldi körülmények között is, kisebb csoportokban meg tudjuk mutatni az újdonságainkat. A nyitás után nagyon sokan gondolták úgy, hogy érdemes eljönni a bemutatónkra.

Mely fajtákat vitték most a termelők elé?

Amikor egy cég először bemutatja az új fajtáit onnantól még akár 1-2 év is eltelhet, amíg elterjed a köztermesztésben és elindul a volumennövekedés az értékesítésben. Ezen az úton már jó pozícióban van az egyik leghosszabb tenyészidejű, középérésű búzafajtánk a Concret, ami eltérő körülmények között is csúcstermésre képes. Intenzív technológia mellett sem dől meg, egészséges levélzete révén a tápanyagok beépülése intenzív, amit magas ezerszemtömeggel és rekordterméssel hálál meg.

A Concret, ami eltérő körülmények között is csúcstermésre képes

A Providence nevű korai fajtánk szintén nagyon nagy figyelmet kapott a bemutatón is, mert jellemzően nagyon szép az állománya, óriási hektáronkénti kalászszámmal. A bokrosodó képessége kiemelkedő. Intenzív technológiával 10 tonna feletti termést realizálhatunk vele.

És természetesen ebből a fajtasorból és a bemutatóból sem maradhatott ki a három legnagyobb forgalmú búzafajtánk, amelyek évek óta a magyar köztermesztés első vonalában szerepelnek, a Cellule, a Basilio és a Frenetic őszibúzáink.

A Cellule országos sikerének titka, hogy kiválóan hasznosítja a talaj víz- és tápanyagkészletét, például a nitrogént. Az aszályos években is kiválóan teljesít. Hazánkban a harmadik legnagyobb mennyiségben fémzárolt búza.

A Cellule országos sikerének titka, hogy kiválóan hasznosítja a talaj víz- és tápanyagkészletét

A Basilio és a Frenetic pedig azok a fajtáink, amelyek a magas terméspotenciál mellett az esetek nagy részében malmi minőségre is képesek. Ezért mind a nagy termést, mind a minőséget előnyben részesítők számára ideális választás lehetnek. A Basilio esetében egy korai és nagyon jó állóképességű fajtáról beszélünk, tehát a komoly esők és viharok alkalmával sem dől meg. A Frenetic-nek pedig az állóképessége és télállósága egyaránt kiváló, valamint a sárga- és szárrozsdával szemben is kiemelkedő ellenállóságot mutat.

A búza mellett milyen további kultúrákkal ismerkedhettek meg a gazdák?

A búzák mellett bemutattuk az őszi árpa fajtáinkat is. Az egyik legkorábbi őszi takarmányárpa Magyarországon a hatsoros Multie, ami már régóta a köztermesztés része és jó eredményekkel szerepel. Sokan a koraisága miatt választják, hiszen a betakarítás optimalizálásban fontos lehet, ha van egy nagyon korai termék, amivel meg lehet kezdeni a betakarítást, és innen haladni a hosszabb tenyészidejű fajták felé, majd pedig a búzával folytatni a munkát. Emellett kiemelt figyelmet kap nálunk az egyre növekvő értékesítési volumeneket produkáló másik takarmányárpa a Leopard, amely egy kétsoros árpa, de így is óriási termőképességgel és nagyon jó hektolitertömeggel szerepel. Sokan ezért szeretik. Kétsoros árpaként a szemeknek van elegendő helyük, hogy kiteljenek és egészséges nagy szemek teremjenek.

Az egyik legkorábbi őszi takarmányárpa Magyarországon a hatsoros Multie

A fajták bemutatása mellett a növényvédelem és a tápanya-utánpótlás kérdéseire is kitértek. Mire helyezték a hangsúlyt a partnereik?

A BASF abban segített, hogy egészséges állományokat tudjunk bemutatni. A növényállomány gombabetegségektől való mentessége már a vetőmag csávázásával kezdődik, és a BASF Systiva® nevű csávázószere nagyon hosszú védelmet nyújt a keléstől majdnem féléves időtartamig. Az árpa- és búzaállományoknak mi is ezt a technológiát ajánljuk. Illetve bemutattak egy új gombaölő szer hatóanyagot/terméket, a Revycare®-t, amit a lombvédelemben alkalmaztunk.

A Yara elsősorban a kelés után, már az őszi időszaktól egészen a virágzásig is használható különböző lombtrágyákat biztosított a különböző kezelésekhez. Így a termés mennyiségére és a minőségre gyakorolt hatásukat vizsgáltuk több ismétléses kisérletekben.

A felsőnyéki UPL céggel végzett közös kísérletben és bemutatón a UPL gyomirtási és lombtrágyázási ajánlásait követtük. A bemutatókon is jól látható volt, hogy a UPL termékei még a csapadékszegény téli és kora tavaszi száraz időjárási viszonyok mellett is jól vizsgáztak.

Kellenek is az ilyen rendezvények, mert a búza vetésterülete történelmi mélyponton van.

A terménypiacon jelenleg nagyon jó pozícióban van a búza. Remélhetőleg, a mostani árszínvonal hosszú ideig kitart még. Ez nagyban hozzásegíthet mindnyájunkat ahhoz, hogy ez a kultúra is olyan eredményességgel szerepelhessen, mint a kukorica vagy az olajos növények a magyar köztermesztésben. Ezért gondoljuk fontosnak erősíteni a termelési kedvet és megmutatni, hogyan lehet a termelési potenciálból a legtöbbet kihozni. Sokat tehetünk azért, hogy a búza is stabilan megmaradjon a magyar vetésszerkezetben.

Hol tartják a következő ilyen jellegű bemutatót?

A következő bemutató június 3-án Lajoskomáromban lesz, amire szeretettel várjuk az érdeklődőket.

Bővebb információért kattintson ide.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A legnagyobb hozamokért a KITE-technológiával Ha a naptárra pillantunk azonnal szembeötlik, hogy már júniust írunk, és annak ellenére, hogy még sokszor vesszük elő a pulóvert és az esernyőt, hiva...
A Dunamenti országokra céloz kiváló kalászos fajtá... Az Isterra az elmúlt években hazánk egyik meghatározó söripari árpa (őszi és tavaszi) és őszi kalászos (búza, durum búza, takarmány árpa és...
Isterra őszi búzák – a termőképesség és minőség ös... A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesít...
Isterra őszi búzák – a termőképesség és minőség ös... A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesít...
Ismét jól teljesített a Cellule, de összességében ... Lassan vége az aratásnak és a kalászos terméseredmények a vártnál jobban alakulnak. Különösen igaz ez az Isterra Cellule nevű búzafajtájára. Erről, v...
A legjobb Isterra-fajták évek óta a GOSZ-VSZT kísé... A felgyorsuló fajtaváltás miatt csak a stabilan teljesítő búzák maradnak a köztermesztésben. A héten megjelentek a legfrissebb GOSZ-VSZT őszi búza...