Az internetről érkezik a segítség a gazdáknak

Egy nagyobb vihar, jégeső, komoly gondokat okozó belvíz, a nyáron menetrendszerűen érkező szárazság – a gazdák életét alaposan megnehezítő jelenségek, amelyek ellen biztosításokkal igyekeznek védekezni a termelők. A megfelelő konstrukció kiválasztásában segít a megújult Agrisk.hu, amely a hazai piacon egyedülálló kárszimulátorral is támogatja a döntést.

Mindössze néhány perc elegendő lehet arra, hogy az Agrisk.hu segítségével kössenek terménybiztosítást a gazdák, ráadásul a portál által kínált szolgáltatás nem csak az egyes biztosítók alapkínálatának összehasonlítását teszi lehetővé, de ennél jóval nagyobb segítséget is nyújt. A felületen található kárszimulátor segítségével ugyanis a termelők azt is megtudhatják, hogy bizonyos káresemények kapcsán mekkora kártérítésre, illetve milyen szolgáltatásokra számíthatnak az egyes biztosítóknál.

Surmann Árpád, az Agrisk.hu kitalálója, és működtetője
Surmann Árpád, az Agrisk.hu kitalálója, és működtetője

„A portál létrehozásával az volt a célunk, hogy megoldást kínáljunk azoknak a termelőknek is, akik eddig valamilyen ok miatt nem jutottak hozzá biztosítási szolgáltatáshoz. Magyarországon a mezőgazdasági művelésbe vont területek mintegy 40 százalékát biztosították. A nagyüzemek számára ez megkerülhetetlen, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisebb területen gazdálkodók jelentős része nem jut el a biztosítókhoz. Ennek hátterében az áll, hogy viszonylag kevés pénzintézet kínál terménybiztosítást, így a kistermelők számára komoly terhet jelent, ha személyesen kell intézni az ügyeket, esetleg tanácsadókkal akarnak konzultálni. Az internet kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy hozzájuk is eljuttassuk a megfelelő információkat sőt, az ügyintézéssel járó terheket is levegyük a vállukról” – mutatott rá Surmann Árpád, a tavaly tavasszal indult, idén március elején azonban teljesen megújult Agrisk.hu portál kitalálója és tulajdonosa.

A biztosítási konstrukciókat összehasonlító hagyományos felületekhez képest az Agrisk.hu többlet szolgáltatásokat is kínál, mint például a már említett kárszimulátor. Ennek lényege, hogy egy nagyon pontosan paraméterezhető rendszerben az érdeklődő ki tudja választani az általa termesztett növényt, majd megadhatja, hogy milyen kártípusnál, mekkora területtel és kárintenzitással kalkuláljon a rendszer. A végeredmény pedig az, hogy arra a kárra, amelytől leginkább tart, illetve saját egyedi helyzetéhez igazítva párhuzamosan láthatja a biztosítók ajánlatait, ami nagy mértékben megkönnyítheti a döntést. Ha valamelyik adatot megváltoztatja a termelő, akkor a rendszer azonnal újraszámolja az értékeket, és megjeleníti az adott paramétereknek megfelelő térítéseket és ajánlatokat.

Kárszimulátor, amellyel kiszámolhatjuk, hogy adott kár esetén mekkora támogatásra vagyunk jogosultak.
Kárszimulátor, amellyel kiszámolhatjuk, hogy adott kár esetén mekkora támogatásra vagyunk jogosultak.

 

Az Agrisk.hu lehetőséget nyújt arra is, hogy a portálon keresztül megkössék a gazdák a kiválasztott biztosítást. „Ha valaki úgy dönt, hogy érdekli a felületünkön talált valamelyik konstrukció, akkor néhány adat megadásával, és egy gombnyomással megteheti, hogy ránk bízza a szerződés létrehozását és attól kezdve ezzel már nincs dolga. Vagyis a biztosító munkatársával nem is találkozik, nem kell hosszasan keresgélnie, kimozdulnia, mindössze egy online felületre kell belépnie” – vázolta a megoldás előnyeit Surmann Árpád.

Az Agrisk.hu, illetve a portál mögött álló Első Agrárbiztosítási Portál Kft. telefonos ügyfélszolgálattal és egyéb kapcsolatfelvételi lehetőségekkel is segíti a gazdákat a gyors, egyszerű és hatékony ügyintézésben. A tervek szerint a jövőben tovább bővül a portálon kínált szolgáltatások köre, így például a kárbejelentésnél is egyedi funkciókkal tudják majd támogatni a termelőket.

„Az Agrisk.hu kialakításánál nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy az internetet kevésbé ismerők számára is jól használható legyen az oldal. Néhány napja egy, az idősebb gazdagenerációt képviselő termelőt kértem meg arra, hogy töltse ki a felületet, és minden probléma nélkül sikerült végigmennie a folyamaton. Aki pedig sűrűn használja az internetet, az akár két percen belül eredményt kaphat” – mondta el Surmann Árpád.

A biztosítást online megrendelhetjük vagy kérhetünk ajánlatot az oldalon keresztül.
A biztosítást online megrendelhetjük vagy kérhetünk ajánlatot az oldalon keresztül.

 

Az Agrisk.hu megbízásából a növénytermesztők körében végzett felmérés szerint a gazdák fele (53%) már legalább egyszer kötött mezőgazdasági biztosítást. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy ez egyre általánosabbá válik, a válaszadók 43 százaléka biztosan, további 43 százaléka pedig valószínűleg új mezőgazdasági biztosítást szándékozik kötni egy éven belül. A megkérdezettek a legnagyobb veszélyforrásnak a jégesőt (74%), a viharokat (49%), valamint az aszályt (41%) tartják. A különböző időszakokban fellépő fagyok hátrébb szorultak a listán, egyre nagyobb a szerepe viszont a belvizek elleni védekezésnek, ahogy azt februárban vissza is igazolta a valóság.

A felmérésből az is kiderül, hogy nem feltétlenül a kártérítés nagysága a legfontosabb szempont, amikor biztosítást választanak a termelők. A gazdálkodók 31 százalékának fontos a kárfizetés nagysága, a többség (75%) szeretné, ha annak mértéke megállapítható volna. Ezzel összhangban van, hogy a biztosítóválasztás fő szempontja a kárfizetés megbízhatósága (61%) és csak ezt követi az árszint (42%).

Hasonlítsa össze Ön is a növénybiztosításokat, és gondoskodjon terményeiről itt: http://www.agrisk.hu/

Szerző: Surmann Árpád agrisk.hu portálvezető, agrárbiztosítási szakértő

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Amit a biztosításokról tudni kell – 4 pontban Éves szinten 130 milliárdos kár éri a gazdákat, mégis csupán a termőföldek 40%-a van biztosítva. Alábbi cikkünkben összefoglaltuk, mit kell tudni a me...
Egész évben lehet vis maior bejelentést tenni az M... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis ma...
Évről-évre több agrárbiztosítási keretre van szüks... A mezőgazdasági biztosításokat támogató alap kerete az idén a megemelt összeg ellenére is kimerült, pedig a korábbi években mindig maradt benne pénz. ...
Többet veszíthet, mint amennyit spórol egy növényb... Még a jól tájékozott gazdáknak is bonyolult lehet az agrár biztosítások piaca. Hogy érdemes gondolkodni, ha be akarjuk biztosítani a terményünket? A M...
Növénybiztosítás? Online? Igen! Alighanem sokan felteszik ezt a kérdést magukban. Pedig nem ördögtől való, hogy ha egy tevékenység jól leírható számokkal, akkor azt előbb vagy utóbb ...
Ugyanaz a díjtámogatás, csak mégis más? Mindenki izgatottan várja, hogy mikor ölt végre végleges formát idén az a struktúra, ami a növénybiztosítások díjtámogatását hivatott szolgálni. Az ut...