Agromaster burkolt műtrágyával a palántakiültetés hideg talajon sem szerencsejáték

A szezon folyamán 10-20% megspórolt tápoldat, mégis jó minőségű többlet-termés, úgy, hogy a palántáknál ismeretlen volt az a tápanyaghiány, ami más műtrágyákkal felütötte a fejét kiültetés körüli hideg talajban. Gulyás János, a DélKerTÉSZ szaktanácsadója a fentiek miatt használja saját célra és javasolja jó szívvel partnereinek a plusz technológiával, adalékanyagokkal készülő ICL műtrágyák közül az Agromaster burkolt NPK-kat alaptrágyaként. A szakértő szerint ugyanis a feszített gazdasági környezetben, aki nem szeretné a szerencsére bízni a hozamot, az annak látja a prémium burkolt műtrágyákat, amik: biztonsági háló a termésnek, ami megspórolt munkával, kiadással is többet hoz!

Csak legyen öntözővíz, a többit az Agromaster burkolt NPK műtrágyák megoldják körülményektől függetlenül

Gulyás János Gödöllőn végzett agrármérnökként és növényvédelmi szakmérnökként. Ma a kertészek leginkább mint szaktanácsadót ismerik a Szentes környéki termelők, családi gazdálkodók és társvállalkozók 500 fős közösségét összetartó Délalföldi Kertészek Szövetkezetében. A magas inputanyagigény, a dráguló energiaárak világában éppúgy kutatja saját célra 1000 négyzetméteres fóliásába azokat az új technológiákat, amivel kitolható a mozgástér, mint partnereinek. Emiatt figyelt fel az újító szemléletű ICL műtrágyákra is, amelyek közül az Agromaster végre olyan szövetségest jelent a kertészeknek, amivel a termelők bankbetétjét jelentő paprika-, kínai kel-, karalábépalánták akkor is biztonságban lehetnek, ha odakint kedvezőtlen az időjárás.

A kertészek fóliába kiültetett bankbetétjeiként a palánták teljes biztonságban lehetnek Agromaster burkolt NPK műtrágyákkal alaptrágyaként
Az Agromaster burkolt NPK műtrágyák ugyanis még hideg talajokon is optimális táplálást biztosít a növényeknek

Az Agromaster burkolt NPK műtrágyákat alaptrágyaként alkalmazva tényleg elég csak az öntözővízről gondoskodni a kiültetés idején, a többit ez a komplex prémium termék megoldja. Mielőtt bármit ajánlok a termelőpartnereknek, letesztelem azok tudását saját, közel 1000 négyzetméteres fóliámban, így összetétel, hatóidő, élettani hatások terén a gyakorlatra tudok támaszkodni. Kontroll meghagyása mellett próbáltam ki először paprikapalántákkal az Agromaster 15-8-16+5MgO összetételű 5-6 hónapos hatóidejű és az Agromaster 10-5-23+5MgO hatástartamú 2-3 hónapos műtrágyáit, és a különbség szembeötlő volt: az Agromaster alaptrágyával kezelt területen a 2-4 fokosra visszahűlt sátorbelső dacára a palánták megőrizték életteli zöld színüket, míg a kezeletlen területen a növények levelei elkezdtek felsárgulni, ami a nitrogénhiány tipikus tünete. A szezon folytatásában is stabil, biztos alapot adott a növényeknek, elég volt kevesebb öntözőműtrágyával rádolgozni a vegetatív tömeg növeléséhez a folytatásában. Terméspluszban végül 5-10%-ot tudtam be az Agromaster műtrágyáknak. Több partnerél is elkezdtük használni 2-4000 négyzetméteres területeken, egyöntetűen pozitívak a tapasztalatok” – vág bele az előnyök ismertetésébe Gulyás János.

A növényeknél ismeretlen a nitrogénhiány miatti felsárgulás

Minek köszönhetik ezt a tudásbeli pluszt az Agromaster burkolt NPK műtrágyák? A bennük található E-Max technológiával burkolt műtrágyaszemcséknek!

  • Az E-Max burkolat hasonló a növényi gyantához, körbeveszi a növényi fejlődés motorját biztosító nitrogént, ami minimális csapadékmennyiség mellett is feloldódik a burkolaton belül. A kibocsátás azonban csak akkor indul meg, ha a talaj hőmérséklete 8 °C fölé emelkedik. Ezzel a tápelemhatás mindig adott, amikor a kedvezőbb időjárásban a növény megindulna a fejlődésben. Ezzel a gyökértömeg-növekedéshez önmagában is adott a nitrogénhatás, de sikeresebb a foszfor beépülése is a növényekben.

Gulyás János szerint mindez látványosan köszön vissza a gyakorlatban.

Az Agromaster hatásfoka a többi burkolt műtrágyát is messze lekörözi. Olyan időszakokban is megoldást kínál, amikor a tápoldat is csődöt mond az alacsony hőmérséklet miatt. Az Agromasternek elegendő tiszta vizet kijuttatni, és egyetlen alapvető tápelem pótlására se lehet panaszunk. Ez ugyanis azonnal felvehető lesz, amint a növény igényli. Pontosan azt láttuk, amit vártunk: látványos, robbanásszerű növekedést mostoha körülmények között is. Az előnyt ráadásul az állományok a tenyészidőszak végéig megőrizték.”

Kínai kel vagy karalábé? Válasszuk az 1-2 hónapos hatóidejű Agromaster burkolt műtrágyákat!

A DélKerTÉSZ szakértője hangsúlyozza, az Agromasterek kedvező tulajdonságai között azt is meg kell említeni, hogy az eltérő hatóidők mentén változó összetételek gyakorlatilag kultúraspecifikusan biztosíthatnak starterhatást is.

„Káposztaféléknél először az Agromaster 10-5-23+5MgO-t teszteltük 2-3 hónapos hatóidővel, hidegfóliás káposzták kiültetésénél. Azt láttuk, hogy bár az indulás itt is jobb volt, ha kimondottan starterhatást keresünk, akkor érdemes az 1-2 hónapos hatóidejű Agromaster 12-5-20+2CaO+4MgO+35SO3 változatot beledolgozni a talajba. Kínai kel, káposzta, karalábé mind lendületesen fejlődött, látszott a burkolt nitrogénforrás plusz ereje.”

A prémium műtrágyák hektárra vetítve bőven visszahozzák az árukat

Bár sokszor vita tárgya, hogy a hasonló prémium kategóriájú műtrágyákat érdemes-e megvásárolni, megtérül-e a jobb műtrágya-technológia jelentette költség. Gulyás János szerint, abból, amit láttak, a válasz egyértelműen igen!

Az Agromaster burkolt műtrágyák használatával a vízoldható műtrágyák mennyiségét gyakorlatilag 10-20%-kal lehetett csökkenteni a fóliákban, a termés mégis több lett 5-10%-kal. Ez a mostani műtrágyaárak mellett megfontolandó eredmény. Az Agromaster burkolt NPK műtrágyákkal ráadásul problémás talajokon is nagyobb biztonságban van a termelők befektetése, hiszen kötött vagy épp problémás homoktalajokon is a műtrágya hiánytalanul, felvehető formában adja le a tápelemeket. Ráadásul a burkolat miatt az öntözés miatti kimosódás miatt sem kell aggódni”

Milyen dózist javasolt Gulyás János?

  • Egy 25 kg-s zsák 4-500 négyzetméterre elegendő a felületkezeléshez hajtatott kultúrák esetében.

Zárszóként a DélKerTÉSZ szaktanácsadója egy további erősséget emel ki az ICL műtrágyákkal kapcsolatban.

Az Agrolution öntözőműtrágya-családdal a későbbi táplálás is egyszerűbb a tenyészidőszakban!

Legyen szó a minőségi termést célzó kiegészítő táplálásról vagy komplett technológiáról, az Agrolution öntöző műtrágyákkal kiválóak a tapasztalatok kertészeti munkához. A termékek tartalmazzák a NOVA PeKacid savazó öntöző műtrágya-technológiát, így hatékonyan korrigálják a pH-t, adott egy rendszertisztító hatás is, plusz a tápoldat mindig könnyen felvehető formában tartalmazza a segítségükkel a tápelemeket. A kijuttatásokat követően szinte szemmel látható, ahogy megújulnak a növények. A kiváló összetétel miatt az Agrolution Special 313-at (14-7-14+14CaO+mikroelemcsomag) 7-10 naponta kiegészítő kezelésként alkalmazom saját célra, de partnereknél van, ahol csak ezek a termékek adják a technológiát. Árban minimálisan jelentenek többletet a mono-műtrágyákhoz mérten, viszont drasztikusan csökkentik a munkaigényt a fóliákban – hiszen nem kell különböző termékeket keverni, kijuttatni, minden egyetlen műtrágyával adott.”

Az ICL műtrágyák tudásáról személyesen is kérdezhet az AGROmashEXPO-n

Szeretné személyesen megtudni hogyan biztosítanak kirobbanó hozamot az ICL műtrágyák egy extrém világban is? Látogasson el az ICL standjához az AGROmashEXPO-n!

Január 25-28. között az ICL standjánál kiderül, melyek azok a fejlesztett technológiájú lombtrágyák, műtrágyák és speciális készítmények, amelyekkel valóság kevesebb kijuttatással és munkaórával, kisebb nitrogénveszteséggel, mégis nagyobb hozammal zárni az évet!

Itt: 405DA stand, G Pavilon, AGROmashEXPO!

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért az alábbi elérhetőségeken!
Tel: +36304881479
Email: gabor.racz@icl-group.com

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Több és jobb termés burkolt műtrágya használatával... A tápanyagutánpótlás egyik legnagyobb kihívása a nitrogén kimosódásának és elpárolgásának megakadályozása. Erre többféle megoldás létezik. Rácz Gábor...
Hogyan tápláljuk almafáinkat a szép, egészséges és... Az almafák már elvirágoztak, a kötődés állapotán is túl vagyunk. Bizony nem mindenki van vele tisztában, hogy ilyenkor már nagyon nagy figyelmet kell...
Agroleaf Power és PeKacid használata a jelenlegi s... Míg a tavasz első felében a csapadékhiány okozta stressz kezelése volt a gazdálkodók egyik fő feladata a gabonatáblákon, mostanra a sok csapadék hatá...
Jókora termésnövekedést jelent, ha burkolt nitrogé... Szeptemberben, az őszi gabona vetésidejének közeledtével érdemes egy kicsit elgondolkodni az alapműtrágyákon és a technológiákon. Főleg akkor igaz ez...
Biztos indítás Agroblennel – szőlő- és gyümö... Ültetvényeink első 1-2 évében a legfontosabb cél, hogy a növények minél jobban megerősödjenek, begyökeresedjenek a talajba, erős gyökérzetet fejlessz...
PeKacid – a legkorszerűbb, tökéletesen vízoldható,... A PeKacid az ICL Specialty Fertilizers saját kutatólaboratóriumában kifejlesztett, szabadalmazott innovatív technológiával gyártott új terméke. V...