A tejzsír csökkenésének megelőzése idén nyáron

A tejzsír fenntartása a tavaszi és nyári legeltetési idény során kihívást jelent minden évben a tejtermelők számára az Egyesült Királyságban (1. ábra) és Írországban.

Mégis, a puffer adagolásának megfelelő beállításaival mérsékelhető a csökkenés és megvédhető az értékes zsírprofil – állítja Kayley Barnes, (AB Vista GB&I Ruminant and Equine Technical Manager).

1. ábra: Az egyesült királyságbeli tejzsírtartalom 2018–19 és 2019–20 között. (Forrás: DEFRA)
1. ábra: Az egyesült királyságbeli tejzsírtartalom 2018–19 és 2019–20 között. (Forrás: DEFRA)

“A tejzsír előállításának fő alkotóeleme az illózsírsav „acetát”, amely akkor keletkezik, ha a takarmány rosttartalma bomlik bendőben ”- magyarázza. “A probléma az, hogy noha a friss tavaszi fű sok energiát – gyorsan fermentálható szénhidrátok vagy cukrok formájában -, és fehérjét biztosít, strukturálisan éretlen (2. ábra). “Ennek eredményeként a rostszintek rendkívül alacsonyak az öregebb, érettebb fűvel összehasonlítva. Ez korlátozza a bendőben képződött acetát mennyiségét, ami viszont csökkenti a tejzsírt.”

2. ábra: Az AB Vista Vista hordozható NIR 4 Farm készülékével 2020 áprilisában, friss fűből álló, több mintán végzett elemzések átlaga
2. ábra: Az AB Vista Vista hordozható NIR 4 Farm készülékével 2020 áprilisában, friss fűből álló, több mintán végzett elemzések átlaga

A bendő pH stabilizálásának pozitív hatása

A bendő jó működése szintén kritikus fontosságú, mivel a bendőben a rost emésztése romlik, amikor a pH-ja 5,8 alá csökken. Ez nem csak tovább csökkenti az acetát és a tejzsír termelését, de csökkentheti a takarmánybevitelt, az általános tápanyagellátást és a tejhozamot, valamint növeli az egészségügyi problémák, például a laminitis előfordulási gyakoriságát.

A tejzsír növelése élesztővel és kondicionáló szerekkel

Egy 2014. évi vizsgálatban, amikor az Acid Bufot* és a Vistacellt adták a 65:35 abrak-koncentrátum arányban takarmányozott teheneknek, növekedett mind a tejzsírtermelés (1649 g / tehén / nap vs. 1462 g / tehén / nap), mind a zsír- korrigált tejhozam (38,9 kg / tehén / nap vs. 37,1 kg / tehén / nap). Az eredmény annak következménye, hogy a bendő alacson pH-n töltött ideje jelentősen csökkent (3. ábra), ami javította a rostok emésztését és jelentős mértékben megnöveli az acetátkoncentrációt a bendőben (63,1% vs. 61,9%).

“Tavasszal a fűben lévő gyorsan fermentálható szénhidrátok és cukrok magas szintje, valamint az alacsony strukturális rosttartalom együttesen megnöveli a bendőben, az alacsony pH-szintű időszakokat ”- folytatja Barnes asszony. „Ha a bendő pH-ja 5,8 alá csökken – az szubakut bendő acidózis, vagyis a SARA küszöbértéke -, akkor a hatás még nagyobb.”

3. ábra: Az Acid Buf és a Vistacell alkalmazásának hatása a bendő pH-jára a kontrollal összevetve (Forrás: Schothorst Feed Research, 2014)
3. ábra: Az Acid Buf és a Vistacell alkalmazásának hatása a bendő pH-jára a kontrollal összevetve (Forrás: Schothorst Feed Research, 2014)

Az alacsony tejzsír a SARA indikátora az év bármelyik szakaszában, de tavasszal, amikor a tejzsír már elve alacsonyabb, nehezebb észlelni. “A bendő pH-csökkenés sebességének és mértékének kezelésére az egyik legjobb mód az Acid Buf lassan felszabaduló bendőkondicionáló és a Vistacell élő élesztő hozzáadása az étrendhez vagy a fűben kínált puffertakarmányokhoz. A javuló bendőfeltételek, valamint a tejzsírtermelés és a tejhozam előnyeit az elmúlt években számos, egymással felülvizsgált kutatás és kereskedelmi kísérlet bizonyította ”- tette hozzá.

Tippek az acetáttermelés és a tejzsír növelésére

Emészthető rost
Kiegyensúlyozott abrak takarmányozása megfelelő szintű emészthető rost mellett, olyan forrásokból, mint szójababhéj, cukorrépa vagy magas rosttartalmú takarmányok.

Abrak
Haszáljon olyan abrakot, amely kiegészíti a fűből származó energiát, hosszú szálú rost forrással (széna vagy szalma) kombinálva, hogy segítse a savsemlegesítő nyál felszabadítását.

A bendő kondicionálása
Használja az Acid Buf lassan felszívódó bendő kondicionálót és Vistacell élő élesztőt a bendő pH-stabilizálásához, minimalizálva savas körülmények között (pH 5,8 alatt) töltött időt, amikor a rost emésztése veszélyeztetett.

“A vizsgálati eredmények rámutatnak a bendőfunkció és a rostemésztés megfelelő támogatásának fontosságára, amikor a tejzsírtermelés fenntartására törekszünk a legeltetés során” – foglalta össze Barnes asszony.

“Külön-külön vagy együttesen alkalmazva, az Acid Buf és a Vistacell hozzáadása az extra emészthető rostokkal jelentősen javíthatja a tejzsír százalékát és a kövekező generáció teljesítményét.”

Előnyök és következtetések

A tejzsírszintek fenntartása a tavaszi legeltetéskor kihívást jelenthet a zsenge fű alacsony rosttartalma miatt. Az Acid Buf alkalmazása a bendő működését 8 órán át optimalizálja,  stabilizálja a bendő pH-ját, és növeli a hasznos bendőmikrobák teljesítményét (4. ábra).

Az Acid-Buf hatékonyságát független, ellenőrzött kutatások támasztják alá (kék = nátrium-hidrogén-karbonát vs. zöld = Acid Buf)
4. ábra: Az Acid-Buf hatékonyságát független, ellenőrzött kutatások támasztják alá (kék = nátrium-hidrogén-karbonát vs. zöld = Acid Buf)

Acid Buf előnyök

Puffer a bendőnek
Legalább 8 órán keresztül pufferolja a bendőt – minimálisra csökkentve a pH 5,8 alatt töltött időt.

Javítja a takarmányhatékonyságot
Javítja a takarmányátalakítási hatékonyságot (FCE) – magasabb termelést eredményez az adagokból.

Helyet takarít meg a receptúrában
Ajánlható viszonylag alacsony takarmányadagoknál – helyet felszabadítva.

Biológiailag hozzáférhető ásványok a bendő számára
Rendkívül jól  hozzáférhető magnézium- és kalciumforrást tartalmaz – segít visszaállítani a tehén magnéziumszintjét, csökkenti a legeltetési tetánia előfordulási gyakoriságát (tántorgás) és javítja a tejzsírt.

Növeli a tejzsírt és a tejfehérjét
További háttérinformáció található a „Hogyan növeljük a tejzsírt?” című szakcikkben.

Ez a cikk, a British Dairying-ben jelent meg I szerkesztője Kayley Barnes, az AB Vista műszaki vezetője, 2020. május, 40-41. oldal.

*Az Acid Bufot a Noack Magyarország Kft. forgalmazza.

Kérjen ajánlatot és szaktanácsadást az alábbi elérhetőségeken:

Takács Tamás
értékesítési vezető
ttakacs@noackgroup.com
06-30-670-6797

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Takarmánytartósítás esős időben A haszonállatok takarmányszükségletét a tavasztól késő őszig tartó időszakban kell megtermelni. Akkor, amikor azt az időjárás is engedi. Jelenleg vis...
Harc a mikotoxinok ellen, a növények erejével Az idők során a növények rendkívül kifinomult mechanizmusokat fejlesztettek ki a stresszhatásokkal szemben, ami hatékony stratégia számukra a túlélés...
NOACK RUMEN Y, a szarvasmarhák és kiskérődzők nyal... A jó takarmányhasznosuláshoz a szarvasmarháknál, a bendőben jó kondícióban és megfelelő mennyiségben jelen levő mikroorganizmusokra van szükség. Enne...
Ha jót akar a marhájának, kiskérődzőjének, NOACK R... A jó takarmányhasznosuláshoz a szarvasmarháknál, a bendőben jó kondícióban és megfelelő mennyiségben jelen levő mikroorganizmusokra van szükség. Enne...
BIO-SIL®+NOACK-SIL2 a nehezen silózható takarmányh... A megfelelő és bevizsgált tejsavbaktériumok (BIO-SIL®) és a pufferolt hangyasav (SIL2 NA) kombinációjának összegzett hatása biztosítja a közepesen ne...
A lenmag alapú takarmányozás A „Bleu-Blanc-Cœur” (Kék-Fehér-Szív) szövetséget 2000-ben hozták létre Franciaországban gazdálkodók, tudósok, agrármérnökök, orvosok és a fogyasztók ...