A magyarok simán bekajálják a szlovákok banánját

A banán a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse és Európában is felfér a dobogóra. Ebből következően az importált gyümölcsök közül a legjelentősebb: ebből hozzák be a legnagyobb mennyiséget az EU-ba. Ám a kereskedelmi útvonalak meglehetősen bonyolultak és időnként látszatra logikátlanok. Így például az itthon kapható banán is furcsa utat jár be.

A kontinensünkre érkező banán döntő többsége a Massachusetts Institute of Technology (MIT) adatai szerint ecuadori, de ez a kicsiny dél-amerikai ország látja el gyümölccsel a világ számos pontját. 24%-os világpiaci részesedéssel közel százmillió kilót exportál hetente. Az ecuadori több száz banántermelő mintegy 200 nagyobb exportcégnek értékesíti áruját. Az export-cégektől nagykereskedők veszik, majd adják tovább, kézről-kézre a gyümölcsöt. A legnagyobb banánexportáló országok élmezőnyében Ecuador és Costa Rica után meglepetésre Belgium következik. A nyugat-európai ország az USA után a második legnagyobb értékben importáló ország.

A Magyarországon kapható banán nagy része Szlovákiából érkezik (Fotó: Pixabay, Hans)
A Magyarországon kapható banán nagy része Szlovákiából érkezik (Fotó: Pixabay, Hans)

Magyarországra a banán nagy része azonban nem is a legnagyobb termelő dél-amerikai országból, sem a legnagyobb európai importőrtől, hanem lényegesen közelebbről érkezik. Az itthon kapható banán 37%-át Szlovákiából vásároljuk, és a fenn maradó mennyiség szinte teljes egésze is európai eladótól – elsősorban Belgiumból, Ausztriából és Franciaországból – jön be hazánkba.

A szlovák kereskedők a banán körülbelül 70%-át tényleg egyenesen a termelő országokból – elsősorban Ecuadorból, Kolumbiából és Kamerunból – veszik. Mintegy 30%-ot más európai országoktól, de ők sem a legnagyobb európai importőr belgáktól, hanem elsősorban csehektől, franciáktól importálnak.

Hogy ennyit utazhasson, és épp akkor mutassa legszebb arcát, amikor a boltban a pultra kerül, az kell, hogy még éretlenül, zölden szedjék le. Ezután hűtve szállítják, és csak ott kezdik meg mesterséges érlelését, ahol a vásárlókhoz kerül.

Hazánkban a Budapesti Nagybani Piacon működik a legnagyobb banánérlelő üzem. Itt banánérlelő kamrákban történik a mesterséges érlelési folyamat: az éretlen banán 15 C°-fokon nitrogén-dioxid beadagolásával érik, sárgul be.

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Banánt termesztenének a fagyos Izlandon A földhőt már régen hasznosító vulkanikus Izland arra készül, hogy a hőforrások vizével fűtött, úgynevezett biodómokat épít. Ezek a tervek szerint rés...
Ha beindul a TR4 10 milliárd dolláros kár a vége... Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) partnereivel együttműködve elindított egy 98 millió dolláros programot a banánt fenyegető vesz...
Miért szlovákiai banánt eszik a legtöbb magyar?... A banán a világ legkeresettebb és az európaiak harmadik kedvenc gyümölcse. Ennek megfelelően az importált gyümölcsök közül az első: ebből hozzák be a ...
Még mindig nem unjuk a banánt Karácsony környékén néhány évtizede még itthon is valódi szenzációnak számított, ha banán került a boltokba. Honnan hozták, miért volt gyakran fekete,...
A gyémántot banánra cserélnék Az angolai banánszektor robbanás előtt áll. Ezzel a délnyugat-afrikai országban a „zöld aranynak” hívott növény hozzájárulhat a gazdaság stabilitásáho...
Mennyire veszélyes valójában a citrusok héja? Sokan a citromhoz és a narancshoz nyúlnak, ha C-vitamin pótlást szeretnének adni a szervezetüknek. A déligyümölcsökkel azonban van egy kis bökkenő: a ...