Rongálták a hazai élelmiszeripar hírnevét a kettős élelmiszer-minőség vádak – állítják élelmiszeripari szakértők. Szerintük nem jelent minőségi különbséget, ha egy-egy élelmiszermárka minimális eltérésekkel kerül forgalomba Európa egyes országaiban, mert a gyártók arra törekednek, hogy termékeiket az adott piac igényeihez igazítsák.
Kettős élelmiszer-minőség: megalapozatlan hazai vádak?
A Magyar Élelmiszerkönyv indokolatlan szigorítása rontaná a cégek versenyképességét és gátat szabna az innovációnak vélik a szakértők Ha a huszadik század elején ilyen lett volna a gondolkodásmód, ma nem lenne például téliszalámi – hangzott el az Agrárszektor 2017 konferenciáján. A beszélgetésről az Agrárszektor oldala számolt be.
Azt a képet kialakítani az élelmiszeriparról, az élelmiszeripar magyar és nemzetközi szereplőiről, hogy szakmányban, szándékosan eltérő minőségű termékeket dobnak különböző piacokra, rendkívül kártékony – mondta Éder Tamás, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke.
Korábban itt számoltunk be arról, hogyan garantálják a minőséget a mezőgazdaságban.
Az ügy részletei
Az élelmiszerügy februárban robbant ki, amikor napvilágra kerültek egy Szlovákiában lefolytatott vizsgálat eredményei. A szlovák felmérés szerint ugyanazon termékek más minőségűek voltak a szlovákiai és az ausztriai élelmiszerüzletekben. A hír megjelenése után a Földművelésügyi Minisztérium (FM) megrendelt egy hasonló vizsgálatot. A Nemzeti Élelmiszerlánc-felügyeleti Hivatal (Nébih) pedig már márciusban publikálta az első eredményeket, amelyek az FM meglátása szerint alátámasztották, hogy a magyarokat “silány minőségű élelmiszerekkel etetik a multicégek”. Szakértők szerint azonban a Nébih márciusi – és augusztusban, más termékekkel megismételt – vizsgálatából ez aligha olvasható ki. Mint az a bírálók részéről többször is elhangzott, bizonyos esetekben nem is ugyanaz a termék szerepel az összevetésben. A gyártók pedig arra is felhívták a figyelmet, hogy a tesztek nem megfelelő laboratóriumi körülmények között történtek. Ráadásul titokban, mert sem a feldolgozókkal, sem a lakossággal nem közölték, milyen termékeket vizsgáltak.
Javítani akarnak az élelmiszer-minőség szintjén
Még júliusban hirdették ki azt a 20 pontos kormányprogramot, amellyel a hazai élelmiszerek minőségén kívánnak javítani – mondta a konferencián a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgató-főállatorvosa. Pleva György elmondta, hogy a cél eléréséhez 2 milliárd forintos forrást biztosítanak a költségvetésből, Ebből a 2019-ig meghatározott időszakra jelentős összeg jut majd a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak felülvizsgálatára.
Az előttünk álló időszakban leginkább arra kell fókuszálnunk, hogy érdemes-e további előírásokat hozni olyan termékcsoportoknál, amelyekre már van vonatkozó passzus. Illetve szükséges-e más termékcsoportokat is bevonni az Élelmiszerkönyv védelme alá – mondta Pleva György, aki szerint a program megvalósításához a fentieken túl szükséges lesz a hatékony hatósági intézkedések elősegítése is. Korszerűsítésre van szükség, a hatósági vizsgálatok modernizálásra szorulnak – mondta.