A kettős élelmiszerminőség hamis illúziója

Rongálták a hazai élelmiszeripar hírnevét a kettős élelmiszer-minőség vádak – állítják élelmiszeripari szakértők. Szerintük nem jelent minőségi különbséget, ha egy-egy élelmiszermárka minimális eltérésekkel kerül forgalomba Európa egyes országaiban, mert a gyártók arra törekednek, hogy termékeiket az adott piac igényeihez igazítsák.

Kettős élelmiszer-minőség: megalapozatlan hazai vádak?

A Magyar Élelmiszerkönyv indokolatlan szigorítása rontaná a cégek versenyképességét és gátat szabna az innovációnak vélik a szakértők Ha a huszadik század elején ilyen lett volna a gondolkodásmód, ma nem lenne például téliszalámi – hangzott el az Agrárszektor 2017 konferenciáján. A beszélgetésről az Agrárszektor oldala számolt be.

Nem volt megalapozott a kettős élelmiszerminőség vádja? Fotó: Pixabay, Yinan Chen
Nem volt megalapozott a kettős élelmiszerminőség vádja? Fotó: Pixabay, Yinan Chen

Azt a képet kialakítani az élelmiszeriparról, az élelmiszeripar magyar és nemzetközi szereplőiről, hogy szakmányban, szándékosan eltérő minőségű termékeket dobnak különböző piacokra, rendkívül kártékony – mondta Éder Tamás, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke.

Korábban itt számoltunk be arról, hogyan garantálják a minőséget a mezőgazdaságban.

Az ügy részletei

Az élelmiszerügy februárban robbant ki, amikor napvilágra kerültek egy Szlovákiában lefolytatott vizsgálat eredményei. A szlovák felmérés szerint ugyanazon termékek más minőségűek voltak a szlovákiai és az ausztriai élelmiszerüzletekben. A hír megjelenése után a Földművelésügyi Minisztérium (FM) megrendelt egy hasonló vizsgálatot. A Nemzeti Élelmiszerlánc-felügyeleti Hivatal (Nébih) pedig már márciusban publikálta az első eredményeket, amelyek az FM meglátása szerint alátámasztották, hogy a magyarokat “silány minőségű élelmiszerekkel etetik a multicégek”. Szakértők szerint azonban a Nébih márciusi – és augusztusban, más termékekkel megismételt – vizsgálatából ez aligha olvasható ki. Mint az a bírálók részéről többször is elhangzott, bizonyos esetekben nem is ugyanaz a termék szerepel az összevetésben. A gyártók pedig arra is felhívták a figyelmet, hogy a tesztek nem megfelelő laboratóriumi körülmények között történtek. Ráadásul titokban, mert sem a feldolgozókkal, sem a lakossággal nem közölték, milyen termékeket vizsgáltak.

Javítani akarnak az élelmiszer-minőség szintjén

Még júliusban hirdették ki azt a 20 pontos kormányprogramot, amellyel a hazai élelmiszerek minőségén kívánnak javítani – mondta a konferencián a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgató-főállatorvosa. Pleva György elmondta, hogy a cél eléréséhez 2 milliárd forintos forrást biztosítanak a költségvetésből, Ebből a 2019-ig meghatározott időszakra jelentős összeg jut majd a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak felülvizsgálatára.

Az előttünk álló időszakban leginkább arra kell fókuszálnunk, hogy érdemes-e további előírásokat hozni olyan termékcsoportoknál, amelyekre már van vonatkozó passzus. Illetve szükséges-e más termékcsoportokat is bevonni az Élelmiszerkönyv védelme alá – mondta Pleva György, aki szerint a program megvalósításához a fentieken túl szükséges lesz a hatékony hatósági intézkedések elősegítése is. Korszerűsítésre van szükség, a hatósági vizsgálatok modernizálásra szorulnak – mondta.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Javul a sütőipar helyzete Hozzávetőleg 300 milliárd forintos pályázati forrást nyit meg az Európai Unió 2020-ig a kis és közepes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások fejlesztésé...