A kék, a zöld meg a vörös – csak egyikük lehet az Év madara!

Mely madárfajok küzdenek meg az Év madara címért? Ez is kiderül a felhívásból, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) – ahogyan 1979-től kezdődően mindannyiszor – az idén is útjára indított, s majd a lakosság szavazatai alapján választja ki az év madarát.

Az évente visszatérő akció célja, hogy legalább a címért versengő madárfajokról több szó essék a médiában. Így a lakosság szélesebb körben megismerheti azokat a madárfajokat, amelyek védelmében sokat tehetünk. Az újabb Év madara-szavazás jelmondata: Sokszínű természet.

A nádasok szegélyzónájában fordul elő leginkább, a homogén, sűrű nádállományokat elkerüli (Fotó: Pixabay)

Az idén három, nevében is igen színes madár közül lehet választani az internetes szavazás során. Vajon melyikük lesz az Év madara jövőre: a kékbegy, a zöld küllő vagy a vörös gém? A szabadfold.hu összeállítása egyfajta esélylatolgatásként is felfogható.

Kékbegy

Nádi énekesmadaraink közül a legszebb tollazattal rendelkező, rejtett életmódú, nehezen észrevehető faj. A nádasok szegélyzónájában fordul elő leginkább, a homogén, sűrű nádállományokat elkerüli. Kedveli a csatornapartokat, halastavakat, bányatavakat. Előszeretettel keresgél a növényzet alsó részén, az avas nádban, amit költőhelyként is használ. Vonuló, a telet Afrikában tölti. Hazai fész­kelőállománya 2014–2018-ban 1200–2000 párra volt tehető.

Zöld küllő

Gyakori harkályfélénk. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli. Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja. Rendszeresen keresgél a talajon is. Állandó madár, de télen kóborolhat. Odúban költ, amit maga készít, és akár több évig is használ. Hazai fészkelőállománya 15–17 ezer pár (2014–2018), és növekedést mutat.

Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja
Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja (Fotó: Pixabay)

Vörös gém

Nagyméretű gázlómadár. Laza telepeit kiterjedt nádasokban alakítja ki. Fészkét nádból építi, ennek alapjait más fajok is felhasználhatják. Költőhelyétől sokszor jelentős távolságra is eljár táplálkozni, kedveli a széki sásosokat. A halak mellett kétéltűeket, vízi rovarokat, rákokat is fogyaszt. Vonuló, április és szeptember között figyelhető meg hazánkban. Nyugat-Afrikában telel. Hazai fész­kelőállománya 630–810 pár lehet (2015–2018).

A legtöbb kapott voks alapján dől el, melyik faj viselheti a kitüntető címet
A legtöbb kapott voks alapján dől el, melyik faj viselheti a kitüntető címet (Fotó: Pixabay)

A szavazatokat az MME honlapján lehet leadni július 25-én délig. A legtöbb kapott voks alapján dől el, melyik faj viselheti a kitüntető címet.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

„A nagy természet miként ragyog” Több mint 100 éve ünnepeljük Magyarországon a Madarak és Fák napját, ami azóta is a legszélesebb körben megtartott madárünnep az országban. Célja, hog...
Stiglic a nyerő, bár a tavasz első pillanata még m... A Magyar Haltani Társaság Év hala szavazása mellett a Magyar Madártani Egyesület is szavazást indított – még tavaly -, hogy melyik legyen 2017-ben az ...
Az erdei fülesbagoly lesz az év madara a gólyatöcs... Több, mint 6500 szavazat összesítése után választották meg az Év madarát, amely 2020-ban az erdei fülesbagoly lesz. A győztes mellett a füleskuvik és...
Szavazzon, hogy melyik legyen 2021 év madara! A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja a mezőgazdasági élőhelyekhez kötődik, ezért a gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tek...
Megvan az év madara: a végső győztes a cigánycsuk... Közel 10 ezer szavazat közül a cigánycsuk szerezte meg a legtöbbet a 2021 év madara program júliusi voksolásán. A hazánkban gyakori, sík és dombvidék...